Líhnutí kachen za pomocí líhně

Uvažujete nad chovem kachen, ale nevíte, kde začít? Případně už svůj chov máte, ale z nějakého důvodu se nedaří přirozený odchov káčat? Pak jste tu správně! Poradíme Vám, jak na jednoduché líhnutí kachen za pomocí domácí líhně.
Lihnuti kachen lihen

Proč chovat právě kachny?

Chov kachen nepřináší pouze produkci vajec, masa či peří, ale také nezanedbatelnou pomoc na Vaší zahradě. Kachny mají bez ohledu na plemeno rády veškerý hmyz, larvy, žížaly či slimáky, což jistě ocení každý zahrádkář. Kachny Vám také pomohou pečovat o Váš trávník spásáním, ale také přírodním hnojením. Chov kachen je přitom nenáročný, především od jara do podzimu, kdy si na zahradě dokáží nasbírat dostatek potravy.

Co si obstarat k domácímu líhnutí kachen?

Abyste mohli začít s domácím odchovem, budete si muset pořídit líheň na vejce. Je jen na Vás, kolik peněz budete chtít do domácí líhně investovat. Cena se vždy odvíjí od funkcí, které od líhně na drůbež očekáváte. Líheň by měla každopádně dobře udržovat teplotu a vlhkost. Pokud nechcete kachní vejce otáčet ručně, bude pro Vás vhodná líheň automatická. Pokud se při líhnutí nechcete starat ani o udržování vlhkosti, chlazení a kropení vajec, tak na trhu jsou již k dostání moderní líhně, které všechny tyto funkce dokáží obstarat.

 

Druhým zásadním bodem jsou kachní násadová vejce. Pokud máte svůj vlastní chov, sbírejte vejce ideálně v jarním období. Pokud možnost sběru vlastní vajec nemáte, můžete si je pořídit od jiných chovatelů, vždy však dejte pozor na jejich kvalitu a způsob přepravy. Kachní násadová vejce můžete skladovat až 30 dní v chladné místnosti. Více o výběru a skladování násadových vajec se dozvíte v tomto článku.

Příprava na domácí líhnutí kachen

Pokud máte líheň na vejce doma, položte ji do místnosti, v které se udržuje stabilní pokojová teplota okolo 20-24°C a líheň zapněte na 24h, abyste se ujistili, že správně udržuje teplotu a vlhkost a tak Vás nemohlo při líhnutí naostro nic překvapit. Násadová vejce taktéž uložte do této místnosti s pokojovou teplotou, aby pro ně nebyl takový šok přechod z chladné místnosti do vyhřáté líhně.

Než vložíte vejce do líhně, je zásadní si uvědomit, který druh kačen vlastně líhnete. Klasická plemena kachen jako je kachna domácí, kachna pekingská, indický běžec a další mají délku inkubace vajec cca 28 dní, na rozdíl od plemen kachny pižmové, která se líhne cca 35 dní. Celková délka inkubace je zásadní pro další kroky líhnutí.
Kachna domaci vs kachna pizmova

Jak na domácí líhnutí kachen krok po kroku

1. Umístění vajec do líhně - Vejce umístěte špičatou stranou směrem dolů do předem vyhřáté líhně na cca 37,7 °C a udržujte v ní vlhkost mezi 55-60 %. To je pro první dva dny inkubace vše, co musíte zajistit.

2. Otáčení vajec - S otáčení vajec začněte 3. den inkubace, ať máte jakýkoliv druh kachen. Otáčení vajec je důležité proto, aby nedocházelo k přilepení vyvíjejícího se embrya na skořápku. Pokud nemáte líheň automatickou, která otáčí vejci za Vás, otáčejte nimi alespoň 2x denně o 45°.

3. Chlazení a kropení vajec - Kachní vejce je od 8. dne zapotřebí pravidelně každý den ochlazovat a kropit, stejně jako to dělá kachna v přírodě. Kachna si musí každý den zajistit příjem vody a potravy a tak vejce na chvíli opouští a poté ještě mokrá dosedá zpět na vejce. Toto chování napodobíte tak, že líheň cca na 5 minut otevřete, aby vejce vychladla, a než ji opět zavřete, tak vejce pokropíte vodou v teplotě okolo 35°C. Každý den poté ochlazování prodlužujte o cca 2 minuty, až do 25. dne, kdy se dostanete až na cca 40 min ochlazování. U kachny pižmové pokračujeme s chlazením až do 32. dne inkubace. Pokud si chcete celý tento proces usnadnit, líhně značky CIMUKA se o chlazení a kropení vajec postarají zcela za vás.

4. Prosvěcování vajec - Dalším důležitým bodem je prosvěcování vajec, s kterým můžete začít okolo 10. dne. Pomocí prosvěcování vajec rozeznáte oplozená vejce od těch neoplozených či špatně se vyvíjejících zárodků. Více o kontrole vajec je můžete dozvědět v článku o prosvěcování vajec.

5. Umístění vajec do dolíhně - Tři poslední dny před líhnutím kachen, tedy 25. den a u kachny pižmové den 32., umístěte vejce do dolíhně, kde s nimi již nebudete otáčet, aby si plod mohl najít tu nejlepší cestu ze skořápky ven. Jak již bylo zmíněno, vejce již nekropte a nechlaďte, teplotu v líhni snižte na cca 37,2 °C a vlhkost naopak zvyšte na 70 - 80 %.

Líhnutí kachen je u konce – Váš chov na začátku

Po těchto třech den, se můžete těšit na první vylíhlá kachňátka. Líheň na vejce však hned neotvírejte, abyste neublížili těm, co se ještě nestihli vyklubat. Káčata nechce v líhni klidně 24h oschnout a poté je přemístěte do připravené odchovny.

Doufáme, že Vám článek o líhnutí kachen v domácí líhni pomohl a přejeme Vám úspěšnou chovatelskou sezónu.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?