Jak se zbavit lišky na zahradě

Začaly Vám mizet z kurníku slepice? Pak se u Vás nejspíše usídlila liška. Liška obecná je v České republice nejrozšířenější divoce žijící šelma. Živí se především lovem drobných hlodavců či ovocem, ale když je hladová, pochutná si také na ptácích či drůbeži. Liška na zahradě je proto pro každého chovatele drůbeže pohromou, a proto si zde povíme, jak se zbavit lišky na zahradě a tím ochránit své slepice před liškou.


Jak na lišku? Pomocí odchytové pasti!

Pokud se chcete zbavit lišky jednou pro vždy, nejspíš nebude stačit spoléhat na babské rady. Nejefektivnějším a zároveň také jediným legálním způsobem, jak se zbavit lišky, je chytit ji do živolovné odchytové pasti. Odchytová past na lišku neboli sklopec na lišku je drátěná klec, do které se zvědavá a hladová liška vplíží pro návnadu. Jakmile se však dotkne nášlapné plošiny, odchytová past na lišku sklapne. Aby se do pasti vešla pohodlně i dospělá liška, je třeba použít past minimálně 120 cm dlohou a 34 cm širokou. Pokud doma ještě sklopec na lišku nemáte a nevíte se rady, která past bude ta nejlepší, doporučujeme Vám přečíst si článek, jak vybrat sklopec na lišku.



Kam sklopec na lišku umístit?

Past na lišku bude nejlepší položit do míst, kudy si myslíte, že liška často prochází. Před umístěním past nejprve dobře umyjte vodou, aby z ní nešel cítit lidský zápach, který by mohl lišku odlákat. Poté už s pastí manipulujte nejlépe v rukavicích a položte ji na rovný povrch. Pokud máte možnost, doporučujeme sklopec na lišku alespoň lehce zamaskovat, aby vypadal přirozeně. Jediné, na co si je třeba dát pozor je, abyste maskováním nezablokovali spouštěcí mechanismus.
Sklopec na lisku odchyt

Jakou použít návnadu na lišky?

Aby k odchytu lišky došlo co nejdříve, je potřeba ji připravit takovou dobrotu, které neodolá. Použít můžete syrové maso, ryby nebo speciální aromatickou návnadu s chutí a vůní ryb. Aby si liška získala důvěru, doporučujeme návnadu umístiti nejprve do okolí pasti a vyčkat, až ji liška sežere. Tak si ověříte, že je past na dobrém místě a poté již návnadu můžete umístit do pasti tak, aby liška pro její pozření musela šlápnout na spouštěcí desku.

 

Jak past na lišku nastražit?

Nastražení pasti je zcela jednoduché. Pro názornou ukázku, jak se sklopec na lišky správně nastražuje, si můžete prohlédnout video níže.


Jak často sklopec na lišku kontrolovat?

Nastraženou past doporučujeme kontrolovat minimálně 2x denně, abyste si ověřili, zda již zvíře není odchycené. Nikdy lišku nenechávejte v pasti déle, než je nutné. Jakmile lišku ve sklopci objevíte, přistupujte k ní velice opatrně a snažte se ji udržet co nejklidnější tím, že přes ní přehodíte deku nebo jiný přehoz. Rozhodně se vyvarujte kontaktu s liškou a raději se chraňte rukavicemi.

Past na lisku

Věříme, že pokud dodržíte všechny tyto instrukce, liška na vaší zahradě už nebude mít šanci. Past na lišku si ale můžete schovat, kdyby k Vám po nějaké době zabloudil jiný nevítaný návštěvník. Drátěný sklopec na lišku Vám totiž vydrží po mnoho let. Přejeme úspěšný lov!

 
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?