Šrotovník na obilí - jak udělat šrot pro slepice?

Chtěli byste Vašim slepicím připravit vlastní kvalitní krmnou směs, ale nevíte jak na to? Vyrobit si po domácku svoji vlastní krmnou směs zvládne naprosto každý. Důležité je pouze vybrat správný poměr jednotlivých surovin, aby se slepicím dostalo všech důležitých látek a slepice tak krásně prospívaly a také pořídit šrotovník na obilí, pomocí kterého šrot pro slepice namelete. Jak tedy na to?
Vlastni srot pro slepice pomoci srotovniku na obili

Správná strava je základem všeho...

Vyvážená strava je stejně jako u lidí, tak i u slepic velice důležitá. Pokud slepice budete krmit opravdu kvalitní, výživnou směsí, slepice budou krásně růst a prosperovat a také se Vám odvděčí pravidelnou snůškou vajec. Pokud z jakéhokoliv důvodu nechcete kupovat hotové krmné směsi pro slepice, můžete si vyrobit svoji vlastní směs doma. Není na tom nic složitého a alespoň budete přesně vědět, čím své slepičky krmíte. Další výhodou rozhodně budou i ušetřené peníze. Jak tedy udělat šrot pro slepice?

 

Z jakých surovin by se měl šrot pro slepice skládat?

Pro výrobu své vlastního šrotu pro slepice budete muset nakoupit případně sklidit tyto suroviny:

  • Pšenice – základem každé krmné směsi bude určitě pšenice. Tato obilovina je pro slepice největším zdrojem energie a měla by obsahovat asi 50 % krmné směsi.
  • Kukuřičný šrot – další velice energetickou potravinou je kukuřice. V krmné směsi pro slepice by měl zaujímat cca 25%. V létě můžete kukuřičný šrot využít v menším poměru, v zimě pro doplnění energie naopak větším. 
  • Bílkovinná složka – při výrobě vlastního šrotu pro slepice nesmíte zapomínat na kvalitní bílkoviny. Slepice je všežravec stejně jako člověk a pokud chcete, aby dokázala vyprodukovat vejce, je potřeba, aby měla v potravě cca 20% bílkovinné složky. Pokud slepice budou trpět nedostatkem bílkovin projeví se to nejen ve snížení snášky, ale také ozobáváním nebo pojídáním vlastních vajec. Potraviny bohaté na bílkoviny jsou například sója, hrách, vojtěškové úsušky, tvaroh nebo vejce na tvrdo.
  • Vitaminová složka – zbylých 5% by měla zaujímat minerálně vitaminová složka. Dostatek vitamínů a minerálů je klíčem ke zdraví nosnic a též k jejich dobré produkci vajec. Pro doplnění všech životně důležitých látek doporučujeme do šrotu pro slepice přidávat minerálně-vitaminové krmivo pro nosnice, které obsahuje dostatečné množství vápníků, vitamínů skupiny B, dále vitamínu D3, A, E, K3, Lysin, Methionin a další.

Jak suroviny připravit - pomůže Vám šrotovník na obilí

Všechny suché plody, tedy pšenici, kukuřici i luštěniny doporučujeme podávat ve formě šrotu. Pšeničný i kukuřičný šrot má totiž mnohem lepší stravitelnost a využitelnost, než když použijete celá zrna. Pro výrobu domácího šrotu pro slepice, ale i další hospodářská zvířata Vám bude skvělým pomocníkem elektrický šrotovník na obilí. Šrotovník na obilí, neboli také elektrický mlýnek na obilí Vám během pár minut namele všechny suroviny na požadovanou hrubost. Většina šrotovníků obilí má navíc součástí balení i zásobníkový barel, do kterého suroviny po namletí propadávají, a v kterém můžete připravený šrot pro slepice zrovna namíchat a také uchovávat. Pokud si nevíte rady, který šroťák obilí bude pro Vás ideální, doporučujeme Vám článek, jak vybrat nejlepší šrotovník na obilí.

Pokud svým slepičkám připravíte pomocí šrotovníku na obilí takto kvalitní a výživný šrot pro slepice, jistě Vás odmění stejně kvalitními a výživnými vajíčky. Tak s chutí do toho!

 
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?