Jak vybrat nejlepší šrotovník na obilí

Chtěli byste si pořídit vlastní šrotovník na obilí, ale nevíte, který bude pro Vás ten nejlepší? Pak jste tu naprosto správně! V tomto článku se totiž dozvíte, jaké druhy šrotovníků na obilí můžete na trhu najít a podle čeho vybrat šrotovník, který bude vyhovovat přesně Vašim potřebám.

K čemu šrotovník na obilí slouží?

Než se pustíme do rozdělení a popisu jednotlivých šrotovníků, je třeba si říci, k čemu šrotovník na obilí vlastně slouží. Jedná se o elektrický mlýnek, který Vám umožní připravit si svoji vlastní kvalitní krmnou směs pro drůbež, králíky, prasata a další hospodářská zvířata. Šrotovník dokáže zpracovat jak obilí, tedy pšenici, ječmen, žito a oves, tak i kukuřici, rýži, proso, pohanku nebo luštěniny.

Jaké existují typy šrotovníků?

Podle technologie šrotování můžeme mlýnky rozdělit na čtyři základní druhy.

  • Kamenný šrotovník na obilí – tento šrotovník funguje na principu dvou kamenů, kdy jeden kámen je uložen pevně a druhý volně. K mletí surovin potom dochází pomocí tření těchto dvou kamenů o sebe. Kamenný šrotovník obilí je vhodný k rozmělňování suchých zrn s nízkou vlhkostí.
  • Talířový šroťák obilí – funguje na podobném principu jako kamenný šrotovník. V tomto případě však mlýnek využívá litinových tvrzených kotoučů a používá se i systém se dvěma otáčejícími se talíři.
  • Válcový mlýnek na obilí – tento šrotovník funguje na principu dvou otáčejících se válců a používá se též k drcení suchých zrn s nízkou vlhkostí.
  • Kladívkový šrotovník na obilí – tento typ šrotovníku na trhu převažuje, jelikož se jedná o nejuniverzálnější a zároveň i nejoblíbenější mlýnek na obilí mezi chovateli. Samotný princip šrotování zrn i údržba tohoto šrotovníku je totiž naprosto snadná. Jedná se o přístroj opatřeným rotorem, který pohání nože (kladívka). Tyto nože dokáží suroviny jednoduše nadrtit. Pod rotorem je umístěné síto, kterým následně namleté suroviny propadávají ven.

 

Na trhu tedy nejspíše narazíte právě na kladívkový šrotovník na obilí. Podle čeho ale dále vybírat?

Výkon šrotovníku

Při výběru šrotovníku na obilí je třeba brát v potaz především výkon šrotovníku. Čím větší výkon bude šrotovník mít, tím rychleji samozřejmě suroviny namele. Výkon šrotovníku však nezáleží pouze na výkonu motoru, ale také na zvolené hrubosti síta. Šrotovníky bývají dodávány se čtyřmi velikosti sít, které můžete podle Vašich potřeb měnit. Čím vyšší výkon motoru a větší hrubost síta, tím bude rychlost šrotování vyšší. Pro představu, jak se odvíjí množství rozdrcených surovin za hodinu v závislosti na výkonu motoru a druhu síta, Vám přikládáme tabulku níže:

Výkon motoru

Síto 1,5 mm  

Síto 2,5 mm

Síto 5 mm

Síto 7 mm

0,75kW

15 kg / hod

35 kg / hod

80 kg / hod

115 kg / hod

1,2kW

25 kg / hod

40 kg / hod

90 kg / hod

170 kg / hod

1,5kW

25 kg / hod

50 kg / hod

110 kg / hod

200 kg / hod


kladivkovy srotovnik na obili

Zásobník pro uchování surovin

Velkou výhodou je, pokud je elektrický šrotovník obilí vybavený zásobníkovým barelem, do kterého namleté suroviny zrovna propadávají, a v kterém je také můžete po namletí ihned skladovat. Jednotlivé šrotovníky na obilí se mohou velikostí barelu lišit, proto si rozmyslete, zda Vám bude stačit malý šrotovník na obilí s 20l zásobníkem nebo spíše využijete větší šrotovník na obilí s 50l zásobník na namleté suroviny.

Materiál šrotovníku na obilí

Jelikož je šrotovník na obilí primárně určený k přípravě krmných směsí a tedy přijde do styku s potravinami, měl by být rozhodně vyroben ze zdravotně nezávadných  a také dobře umyvatelných materiálů.


Doufáme, že jsme Vám pomohli objasnit, jaké druhy šrotovníků jsou na trhu k dostání a jaké jsou mezi nimi rozdíly. Teď už záleží jen Vás, který elektrický šrotovník na obilí Vám padne do oka.

 
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?