Jak vybrat nejlepší past na potkany

Jakmile doma, ve sklepě či na skladě objevíme potkany, je potřeba začít ihned jednat. Potkani jsou velice chytří a odolní hlodavci, kteří se velice rychle množí. Potkani jsou navíc přenašeči mnoha onemocnění, a proto není na co čekat. Účinným a osvědčeným způsobem, jak se zbavit potkanů, je chytit je do odchytové pasti na potkany. Jak ale odchytovou past na potkany neboli sklopec na potkany vybrat?
Sklopec na potkany

Na jakém principu funguje past na potkany?

Past na potkany neboli sklopec na potkany je v podstatě klec vybavená nášlapným zařízením. Pro úspěšný odchyt potkanů je zapotřebí použít návnadu. Nejlepší návnada na potkany bude kousek pečiva, sýr, salám nebo ji můžete udělat zcela neodolatelnou pomocí tekuté aromatické návnady s chutí a vůní ryb. Jakmile se hladový potkan pro návnadu do pasti vydá a dotkne se nášlapného zařízení, past na potkany se ihned zavře a potkana uvězní uvnitř. Past na potkany je zapotřebí alespoň 2x denně kontrolovat, aby se odchycený potkan v pasti netrápil. Past na potkany lze samozřejmě využít i jako past na krysy, jelikož tito dva hlodavci jsou si velikostně podobní.

 

Podle čeho past na potkany vybírat?

Při výběru je třeba dát pozor především na tyto faktory:

1. Materiál pasti na potkany a krysy – pokud chcete, aby Vám sklopec na potkany vydržel po několik let a mohli jste ho používat opakovaně, doporučujeme určitě vybrat sklopec vyrobený z pozinkovaného drátu. Tento materiál nebude podléhat rezavění, ani se nebude rozkládat při kontaktu s trusem.

2. Síla drátu – dále si při výběru pasti na potkany a krysy ověřte, z jak silného drátu je past na potkany vyrobena. Drát by měl mít sílu alespoň 1,5mm, aby past na potkany odolala zatížení a opravdu vydržela.

3. Velikost pasti – potkan obecný se dorůstá velikosti až 27 cm. Past na potkany a krysy by proto měla být dlouhá minimálně 30 cm, pokud se jedná o past jednostrannou. V případě pasti vybavené dvěma vstupy doporučujeme past na potkany dlouhou minimálně 60 cm. Vybírat však můžete i větší past dlouhou až 100cm, která bude universálnější, jelikož ji budete moci využít i k odchytu další časté škodné, kterou je kuna.

4. Počet vstupů – jak jsme již výše zmínili, past na potkany a krysy může být jednostranná nebo oboustranná. Každá z těchto variant má samozřejmě své výhody i nevýhody. Jednostranná past se hodí všude tam, kde není dostatek prostoru. Pokud se v místě, kudy potkan nebo krysa často prochází dostatek prostoru, doporučujeme spíše oboustrannou past. Potkan je totiž velice inteligentní a s oboustrannou pastí se zvyšuje šance k jeho rychlejšímu odchytu.

5. Typ zavíracího mechanismu – pasti na potkany můžete sehnat ve dvou provedeních. Past na kunu se systémem padací brána doporučujeme především, pokud chcete sklopec využít ve vodě. Tato dvířka totiž padají po spuštění mechanismu ihned směrem dolů a nekladou žádný odpor. Druhým typem je past se zavíracím systémem zavírací most. Tato dvířka se sklápějí směrem dovnitř a jsou vybaveny pojistkou proti otevření.

past na potkany

Jakmile si past na potkany a krysy pořídíte, je třeba vybrat vhodné místo, kam sklopec umístit. Nejlepší je past položit na místo, kudy potkan často prochází nebo kde nacházíte jeho trus. Poté už stačí do pasti položit návnadu, past na potkany nastražit a čekat. Říká se, že trpělivost přináší růže a věříme, že v tomto případě se čekání opravdu vyplatí. Tak lovu zdar!

 
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?