Odchovna kuřat – jak na její výběr?

Máte plnou líheň vajíček a přemýšlíte, jak s nimi naložit po vylíhnutí? Kam je bude nejlepší přemístit, abyste kuřátkům zajistili ty nejlepší podmínky k jejich vývoji? Tou nejlepší cestou bude umístit je do připravené odchovny drůbeže, která je pro odchov kuřat přímo stvořená. Jak ale takovou odchovnu drůbeže vybrat?


Co s čerstvě vylíhnutými kuřaty?

Pro odchov kuřat je nejlepší možností využít speciální zařízení, které se nazývá umělá kvočna či také odchovna kuřat. Toto zařízení umožňuje umělý odchov kuřat bez kvočny. Kuřátka v prvních dnech života potřebují především dostatek tepla, světla, krmení a vody a to je také to, co všechno by měla odchovna kuřat zajišťovat. Pokud se chcete dozvědět o správném odchovu kuřat více, doporučujeme Vám článek, jak na odchov kuřat.

Jak na výběr odchovny drůbeže?

Na výběr máte v podstatě ze třech možností. Jednou ze zásadních otázek při výběru umělé kvočny bude, které všechny funkce od ní očekáváte.

  • Výhřevná deska pro kuřata – tou první možností je klasická vyhřívací deska pro kuřata, která ovšem kuřatům zajišťuje pouze tu primární věc, kterou je teplo. Kuřátkům je tedy třeba zvlášť obstarat prostor, kam je pro odchov umístíte a dále zdroj světla, krmítka a napáječky.
  • Výhřevná deska se zdrojem světla – druhou možností je umělá kvočna, která kuřátkům zajišťuje dostatek tepla i světla. Vaším úkolem však bude opět obstarat vhodný prostor, kam kuřata umístíte a dále krmítka a napáječky pro jejich výživu.
  • Kompletní odchovna drůbeže Cimuka – tou třetí a také opravdu nejpohodlnější možností je pořídit si odchovnu drůbeže Cimuka. Tato odchovna kuřat zajišťuje čerstvě vylíhnutým kuřátkům naprosto kompletní systém, který zajistí ideální podmínky pro vývoj kuřat, ale navíc usnadní práci i Vám, jako chovatelům. Tato umělá kvočna neboli odchovna kuřat je opravdu vysoce vybavena a nelze ji popsat v jedné větě, a proto se na ni podíváme trochu více z blízka.

 

Co všechno kompletní odchovna kuřat Cimuka nabízí?

Tato opravdu kvalitní umělá kvočna je vyráběna v mnoha velikostních provedeních a základním faktorem při jejím výběru je tedy fakt, kolik kuřat potřebujete odchovat. Odchovna kuřat Cimuka je vyráběna ve dvou základních velikostech. Pro odchov kuřat však doporučujeme odchovny s označením CB40, které mají výšku stropu 38cm, a tak poskytnou dostatek prostoru po celou dobu dospívání i větším druhům slepic. Kapacita odchovny se poté mění v závislosti na počtu pater. Vybrat si tedy můžete od malé odchovny drůbeže pro 30 kuřat, až po vysoké stohovatelné umělé kvočny až pro 225 kuřat.

  • Topení – odchovna kuřat je samozřejmě vybavena topným tělesem, a to na každém patře této odchovny. Nesmírnou výhodou této topné desky však je, že si teplotu můžete regulovat v rozmezí 0 do 40°C podle stáří Vašich kuřat.
  • Svícení – odchovna drůbeže má v automatické ohřevné jednotce umístěný výstup na žárovku, a tak nemusíte hledat žádné jiné osvětlení. Kuřata tak budou mít dostatek světla opět v každém patře odchovny.
  • Krmení – umělá kvočna má v každém patře umístěné velkokapacitní krmítko pro zásobu krmiva až na 2 dny. Speciální mřížka jim navíc znemožní rozhrabování krmiva.
  • Napájení – odchovna kuřat je vybavena zásobníkem, z kterého je voda automaticky doplňována do výškově nastavitelných napáječek, které jsou umístěné v každém patře odchovny. Vodu tak stačí naplnit do vrchního zásobníku a o nic víc se nemusíte starat.

Umela kvocna odchovna kurat cimuka

U tak velkých odchoven Vás jistě zajímá, jak je to s jejich údržbou a čištěním. Uklízení trusu je s touto odchovnou mnohem snadnější než v jakékoliv jiné odchovně, jelikož pod každým patrem je umístěný trusník. Trus tedy propadává rovnou do těchto trusníků a tak kuřata mají v odchovně neustále krásně čisto a Vy pouze jednou za čas trusník vysunete, lehce umyjete a je hotovo.

Shrnuto a podtrženo

Na trhu je již k dostání nepřeberné množství odchoven. Je však pouze na Vás, která umělá kvočna neboli odchovna kuřat bude vyhovovat právě Vám. Při výběru je třeba myslet především na to, pro kolik kuřátek Vám bude odchovna sloužit a kolik práce chcete při odchovu kuřat vynaložit.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?