Umělá kvočna aneb jak na odchov kuřat

Chystáte se na domácí líhnutí kuřat a nevíte si rady, co si s nově vylíhnutými kuřaty počít? Kam je přemístit, a co všechno budou v prvních dnech potřebovat? Naštěstí v dnešní době již existují velice elegantní možnosti, s kterými bude odchov kuřat z líhně naprosto jednoduchý. Přesně pro tyto situace byla vytvořena umělá kvočna neboli odchovna drůbeže. Co to umělá kvočna je a co všechno by měla zajišťovat?

Co je to umělá kvočna neboli odchovna kuřat?

První, co si musíme ujasnit je, co to vlastně umělá kvočna znamená, jelikož název nese pouze přenesený význam. Umělá kvočna tedy není žádná umělá slepice, ale jde o zařízení, které vydává potřebné teplo, kterému by se kuřátkům při přirozeném odchovu dostávalo právě od jejich mámy kvočny. Umělá kvočna je tedy jakási výhřevná deska či jiný tepelný zdroj pro kuřata, který umožňuje bezpečný odchov kuřat bez kvočny.

 


Co všechno by měla odchovna kuřat zajišťovat?

Čerstvě vylíhnutá kuřátka potřebují k životu tři základní věci. A jaké to jsou?

  • Teplo – tou první věcí je rozhodně dostatek tepla. Novopečená kuřátka totiž nejsou schopna vlastní termoregulace, a kdybyste je bezprostředně po vylíhnutí umístili do kurníku k ostatním slepicím, zcela jistě by tam zahynula. Primární funkcí umělé kvočny neboli odchovny kuřat musí být tedy zajištění dostatečného tepla. V prvních dnech by se měla teplota ve výšce hlavy kuřat pohybovat okolo 33°C. Poté ji můžete začít každý týden cca o 2°C snižovat, abyste kuřátka postupně připravili na přirozené podmínky v kurníku. Za 7 týdnů se tak dostanete na 18-20°C. Zda je kuřátkům v odchovně tak akorát, jistě poznáte i z jejich chování. Kuřátka se budou volně pohybovat po celé odchovně a pod vyhřívací desku se budou čas od času vracet.
  • Světlo – druhou důležitou funkcí odchovny je zajištění světla. Světlo aktivuje chuť k jídlu, a tedy aby se kuřátka pěkně rozjedla, je potřeba jim svítit první 4 dny bez přestávky. Poté je dobré světelný režim zkrátit tak, že jim budete svítit 16 hodin a osm hodin budou ve tmě. Po cca 7. týdnech věku se doporučuje světelný režim obrátit, tedy svítit pouze 8h denně a 16h nechat kuřata ve tmě. Touto dobou totiž začínají kuřátku pomalu dospívat, ale ještě není žádoucí, aby začala snášet vejce. Tímto řízeným světelným režimem oddálíte dobu snesení prvního vejce, a tím naopak zvýšíte následnou vytrvalost ve snášce. Až v době, kdy by Vaše plemeno mělo začít vajíčka snášet, můžete slepicím začít svítit tak, aby byly v kombinaci s denním světlem vystaveny světlu v délce až 17 hodin denně, čímž naopak produkci vajec podpoříte.
  • Krmení a pití – třetím, ovšem životně důležitým faktorem je výživa kuřat, která ovlivňuje správný růst a vývoj mláďat. Během prvních 24h po vylíhnutí se kuřatům nedoporučuje podávat žádné jídlo ani pití, jelikož ještě využívají živiny z vaječných žloutků. Od druhého dne jim je však zapotřebí podávat čerstvou vlažnou vodu a krmné směsi. Aby měla kuřata dostatek vitaminů a minerálů a pěkně přibývala na váze, doporučujeme do krmné směsi přidávat minerální krmivo.

Doufáme, že již máte všechny informace o tom, co s nově vylíhnutými kuřaty a jak na domácí odchov kuřat. Pokud si nevíte rady jak na výběr umělé kvočny neboli odchovny drůbeže, doporučuje Vám přečíst si tento článek. Přejeme hodně chovatelských úspěchů.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?