Jak vyhnat kuny z půdy

Kuna na půdě dokáže nadělat pořádnou paseku. Všude zanechává trus, zápach a hluk a pokud se zabydlí kuna ve střeše, možná Vás nemine ani rozkousaná izolace. Jak si ale s touto mazanou šelmou s grácií poradit?
Kuna ve strese

Co kuna na půdě hledá?

Kuna skalní hledá především na podzim a přes zimu teplé útočiště, v kterém by se mohla zahnízdit a také potravu. Kuna skalní je velice mrštné zvíře a dokáže se protáhnout i malou škvírou. Jakmile si jednou tuto škvíru najde, máme zaděláno na veliký problém. Jak ale vůbec poznat kunu půdě? Kuna si své teritorium značkuje výkaly a výměšky pachových žláz,  a tak ji často poznáme již po čichu. Kuna skalní je noční tvor a především v noci tedy uslyšíte, jak na půdě běhá a vyhledává různé úkryty. Kuna je velice hravá šelma, která má v oblibě rozkousání všeho, co ji přijde do cesty. Nezastaví ji tedy ani nejrůznější kabely či střešní izolace.

Jak kuny z půdy vyhnat?

Rad a tipů, jak kunu z půdy vyhnat je spousta, fungovat však nemusí ani jedna. Kuna skalní je velice přizpůsobivá a na všelijaké podněty si brzy zvykne a budete ji mít na půdě za pár dní zpátky. Co kuny opravdu nesnáší je hluk. Proto jsou na trhu k dispozici moderní elektronická zařízení nazývající se ultrazvukový odpuzovač neboli plašič kun.

 

Na jakém principu plašička kun funguje?

Plašiče kun vydávají ultrazvukové signály, které jsou pro kuny obzvláště nepříjemné a tak prostor, kam odpuzovač umístíte rychle opouštějí. Benefitem navíc je, že plašička kun vyžene z půdy i myši a další hlodavce. Aby se však kuna nevrátila, je zapotřebí pořídit si takový odpuzovač kun, který automaticky mění kmitočet, a proto si kuny na nepříjemný zvuk nemohou zvyknout.

Jak plašič na kuny umístit?

Plašičku kun umístěte nejlépe do rohu, s nasměrováním na protilehlý roh, aby signály dosahovaly bez odražení, co nejdále a měli jste tak pokrytý co největší prostor. Odpuzovač kun buď položte na zem či jinou plochu, nebo ho připevněte pomocí praktického magnetického držáku. Poté již stačí plašič kun zapnout a zbytek nechat na něm.

Kuna na pude

Je použití ultrazvukového plašiče bezpečné?

Ultrazvukové signály, které přístroj vydává jsou pro lidské ucho zcela bezpečné a na rozdíl od používání jedů či jiných chemikálií je využití plašiče pro člověka, ale i domácí a hospodářská zvířata neškodné. Pouze pro křečky a morčata může být ultrazvukový signál nepříjemný, a proto není vhodné tato zvířata v ošetřovaném prostoru chovat. Ultrazvukový plašič kun ponechte zapnutý i poté, co kuny prostor opustí, aby jste předcházeli jejich případnému návratu.

Pokud si nevíte rady s výběrem vhodného plašiče kun, můžete se inspirovat v článku, jak vybrat odpuzovač neboli plašič kun.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?