Jak vybrat odpuzovač neboli plašič kun

Neustále se potýkáte s nechtěnými návštěvníky ve Vašem obydlí a nevíte, jak je vyhnat? Kuna skalní Vám zničí mrknutím oka střešní izolaci či prokouše kabely v autě, proto je potřeba začít ihned jednat. Stále více oblíbeným způsobem, jak vypudit kunu, je použít odpuzovač neboli plašič kun. Jak takové zařízení vůbec funguje  a jak se nespálit při jeho výběru?
Odpuzovac kun

Ultrazvukový odpuzovač neboli plašička na kuny

Plašič na kuny je bezpečným způsobem, jak držet kuny, ale i malé hlodavce co nejdále od Vašeho domu, auta, či jiných nežádoucích míst. Plašiče kun jsou oblíbené pro jejich velice snadnou aplikaci a také proto, že neohrozí děti ani žádné živočichy v okolí. A co si vlastně pod pojmem plašička na kuny představit? Plašič kun je malé lehce přenosné elektronické zařízení, které generuje ultrazvukové signály, proto je také nazývaná jako ultrazvukový plašič kun. Princip odpuzovače kun je naprosto jednoduchý. Signály, které toto zařízení vysílá jsou pro kuny a drobné hlodavce velice nepříjemné, a tak ošetřená místa ihned opouští.

 

Plašičů kun je trhu v dnešní době již několik. Poradíme Vám, na co si dát při výběru pozor a podle jakých parametrů ultrazvukový odpuzovač kun vybírat.

1. Kde budete plašič kun využívat

První otázkou, kterou si musíte položit je, zda budete odpuzovač kun využívat jen ve vnitřních prostorech jako jsou půdy, garáže, spíže, sklady, auta atd. nebo hledáte plašič kun venkovní. Plašič kun venkovní by měl mít vodotěsný kryt, abyste hned po prvním dešti nemuseli kupovat nový. 

Plasicka na kuny 2

2. Jak velkou plochu potřebujete ochránit

Další zásadní otázkou je, jak velký a jak moc členitý prostor potřebujete ochránit. Každý ultrazvukový plašič kun má totiž odlišný rozsah a dosah tónu. Tyto parametry se odvíjí především od typu a počtu reproduktorů, z kterých jsou tóny vysílány.

Typ reproduktoru:

  • Kovové reproduktory – jsou klasické reproduktory s dosahem maximálně 200-300 m2. Tyto plašičky kun jsou vhodné spíše do menších prostor jako jsou půdy či karoserie auta.
  • Membránové reproduktory – jsou moderní profesionální reproduktory, které mají dosah 1500-2000 m2 ve vnitřních prostorech. Ve venkovních prostorech, to bude o něco méně, jelikož nedochází k odrážení zvuku od pevných ploch a tón se pomalu ztrácí. Plašičky kun vybavené těmito reproduktory však dokáží ochránit větší garáž, sklad, či například dvůr.

 Počet reproduktorů:

  • Odpuzovače kun s jedním až dvěma reproduktory – mají vždy rozsah tónu v úhlu 180°. Tyto plašičky kun je dobré umístit do rohu ošetřeného prostoru, aby byli tóny slyšitelné v co největším záběru. Co se týká dosahu, tak plašič kun s dvěma reproduktory má samozřejmě větší dosah, než odpuzovač kun pouze s jedním reproduktorem.
  • Odpuzovač kun se třemi reproduktory – někdy také nazývaný jako 3D ultrazvukový plašič má rozsah tónu v úhlu 270°, tudíž je vhodný i pro členitější prostory.

Plasice kun 2

3. Připojení do elektrické sítě vs. baterie

Než si nějaký plašič kun pořídíte, zkontrolujte si, zda je plašič kun napájen přes připojení do elektrické energie nebo zda je vybaven bateriemi. Obě dvě varianty mají svoje výhody i nevýhody.

  • Plašič na kuny na baterie – je vhodný především do auta, či například na půdu, kde nemáte přístup k elektřině. Odpuzovač napájený na baterie můžete libovolně přenášet bez ohledu na vývody elektřiny, ale jednou začas budete muset baterie samozřejmě vyměnit.
  • Plašička na kuny napájená ze sítě – tento typ odpuzovače můžete zapojit pouze tam, kde máte vyvedenou elektřinu, ale nemusíte myslet na výměnu baterií.

4. Zapínání odpuzovače

Dalším faktorem ve Vašem rozhodování může být to, jak se odpuzovač kun spouští. Na výběr máte v podstatě ze dvou možností.

  • Ruční zapínání - odpuzovač kun zapnete zapojením do sítě či zapnutím tlačítka. Dokud plašičku opět nevypnete, bude po celou dobu generovat tóny.
  • Senzor pohybu – plašičky kun vybavené senzorem pohybu začínají generovat zvuky až po zachycení pohybu.

Jak vidíte sami, typů odpuzovačů je opravdu hodně, avšak nelze říci, který z nich je nejlepší. Každému doporučujeme si tyto parametry při výběru projít a vybrat si plašičku kun, která bude vhodná právě do Vašich prostor, v kterých se kuna usídlila. Dejte si však pozor, aby byl ultrazvuký plašič kun naprogramován na zvuky s proměnnou frekvencí. Pokud by vydávaná frekvence byla neustále stejná, kuna by si na něj zvykla a mohla se po nějaké době opět vrátit a to jistě nikdo nechceme. Přejeme úspěšný boj!


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?