Škubání kachen snadno a rychle

Škubání kachen dokáže nejednoho chovatele pěkně zaměstnat. Pokud stále dáváte přednost ručnímu škubání kachen, může to být opravdu namáhavá a časově náročná práce. Existuje však elegantnější způsob jak oškubat kachnu? Jistěže ano! Právě o tom bude tento článek, tak čtěte dále.
Jak oskubat kachnu

Začneme od začátku – jak na  porážku kachen?

Předtím, než se do porážky pustíte, oddělte kachny klidně na 24h do speciálního kotce pouze s čistou vodou a kachnám nepodávejte žádné jídlo. Pomůže to krásně vyčistit trávicí systém a lačné kachny se Vám budou lépe kuchat. Kachnu nejprve omračte a poté ji ideálně prostrčte hlavu do odkrvovacího trychtýře, který Vám pomůže k bezpečnému přidržení kachen. Kachnu v trychtýři ponechte, dokud nedojde k jejímu odkrvení.

Správné spaření kachen

Škubání kachen na sucho je sice také řešením, ale velice se přitom natrápíte. Kachnu proto doporučujeme před škubáním vždy nejprve spařit v horké vodě. Vodu si nachystejte do lázně či do speciálního spařovacího kotle, který Vám pomůže udržovat stabilní teplotu. Ta by se při paření toto druhu drůbeže měla pohybovat mezi 63-67°C. Vodu doporučujeme kontrolovat teploměrem, jelikož právě teplota paření je pro snadné škubání kachen zásadní. Kachnu do této horké vody ponořte na 2,5-3 min. Nikdy ji ve vodě nenechávejte déle, aby nedošlo k vaření masa nebo kůže. Kachnou ve vodě co celou dobu pohybujte nebo klidně peří prohrabujte malými hrabičkami, aby došlo ke spaření všech částí a škubání kachen tak bylo co nejsnadnější.

Škubání drůbeže – jaké máme možnosti?

V dnešní době ručnímu škubání kachen již odzvonilo a existují mnohem snadnější a elegantnější způsoby. Především pokud máte větší chov kachen, bude pro Vás skvělým pomocníkem škubačka na kachny. Jak škubačka na kachny funguje a jaké jsou možnosti při jejím výběru?

  • Škubačka drůbeže na vrtačku – první variantou je využití škubačky drůbeže na vrtačku. Jedná se o škubací válec, který připevníte na vrtačku. Kachnu poté chytnete za nohy a pouze jí spouštíte podél rotujícího válce.
  • Bubnová škubačka drůbeže – druhou, ale zároveň ještě pohodlnější variantou je pořízení si bubnové škubačky na drůbež. Tato škubačka drůbeže dokáže oškubat až 4 kachny za pouhé 2 minuty, a to už je opravdu rychlost. Princip škubání v této škubačce peří je přitom prostý. Jedná se o buben, který má ve spodní části umístěný rotační talíř, který je přímo poháněn motorem. V celém bubnu jsou rozmístěné speciálně tvarované škubací prsty, které dokážou vytrhat peří od křídla až po ocas bez poškození kůže. Během škubání kachen doporučujeme oplachovat vnitřek bubnu studenou vodou pro odstranění peří a dalších nečistot z bubnu – zvyšuje se tím účinnost škubání peří. Jak tato špičková škubačka na drůbež reálně funguje, se můžete podívat ve videu níže.

Dočištění kachen

Po škubání kachen přichází na řadu jejich hladké dočištění, aby byly připravené přímo na talíř. Na kůži kachen totiž často zůstanou podrosty, tedy nová drobná peříčka. Tyto podrosty můžete odstranit jedno po druhém pinzetou, nebo využít škubací vosk. Škubací vosk pouze rozehřejete ve vodní lázni, kachnu do nej ponoříte, a poté z ní vosk sloupete i s těmito drobnými peříčky. Poté už stačí kachnu vykuchat a máte hotovo.

Doufáme, že Vám naše tipy, jak oškubat kachnu pomohly a nezbývá nám nic jiného, než popřát Vám co nejhladší průběh škubání kachen.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

Potřebujete poradit nebo objednat?