Čím krmit křepelky ve snášce?

Máte svůj domácí chov křepelek a chcete jim dopřát co možná nejlepší a nejkomplexnější stravu? V tom Vás můžeme jedině podpořit! Nesprávně složené krmivo pro křepelky totiž vede dříve či později k poklesu snůšky vajec. Pokud je křepelka japonská dobře živena, je to obrazně řečeno takový stroj na vajíčka. Za rok jich dokáže snést až 320, a to opravdu není málo. Kde mají ale křepelky brát na snášení vajec energii, pokud nebudou správně a kvalitně živeny? A právě toto mohou snadno ovlivnit chovatelé. Tak si pojďme vysvětlit, čím krmit křepelky a jak vybrat krmivo pro křepelky.
Krmivo pro krepelky

Krmivo pro křepelky japonské

Chov křepelek je celkem nenáročný. Postačí Vám menší dvorek, nebo je možné křepelky chovat i např. v garáži. Čemu však doporučujeme věnovat pozornost je, aby se křepelkám dostávalo kvalitní krmivo pro křepelky a také čerstvá voda. Aby byly křepelky zdravé a schopné produkovat velké množství blahodárných vajec, musí být jejich strava bohatá na bílkoviny, vitamíny i minerály. Z čeho všeho by se tedy krmení pro křepelky mělo skládat?

  • Hlavní složkou krmení pro křepelky jsou rozhodně obiloviny, využívá se pšenice, oves, proso, čirok nebo pohanka.
  • Pro doplnění bílkovin se krmivo pro křepelky doporučuje obohatit o moučku z vojtěšky, hrách, tvaroh či vejce natvrdo.
  • Pro zajištění dostatku vitamínů podáváme křepelkám také zeleninu jako jetel, špenát, mrkev či listy pampelišky.
  • Aby měly křepelky sílu i v zimním období, je potřeba jim dodat také nějaké zdravé tuky. Krmivo pro křepelky tedy můžeme doplnit o různé druhy semínek, např. slunečnicové, lněné nebo řepkové.
  • Nezapomeňte, že křepelky musí mít neustále přístup k čerstvé, pitné vodě.

Je na Vás, zda se rozhodnete vyrobit křepelkám vlastní domácí krmnou směs nebo raději sáhnete po kupovaném krmení pro křepelky. Hotové kupované krmivo pro křepelky Vám však dá jistotu, že se křepelkám dostane opravdu všech potřebných živin ve vyváženém poměru. Takto plnohodnotná krmná směs křepelky dobře vyživí, podporuje snůšku vajec a tvorbu pevné tvrdé skořápky. Zároveň není nic jednoduššího než koupit pytel, rozbalit ho a pouze dosypávat krmení křepelkám. Nemusíte se bát, že by krmivo pro křepelky obsahovalo nějaké nebezpečné látky. Je zpravidla složeno z obilovin, doplněné o bílkoviny a premix vitamínů a minerálů.

Jak dávkovat krmení pro křepelky

Denní spotřeba krmiva je průměrně 25-30g na jednu křepelku. Krmivo pro křepelky však můžete křepelkám podávat do krmítek a oni sní, kolik budou potřebovat. Jediné, na co je potřeba dohlédnout je, aby křepelky krmení neznečišťovaly a neroznášely. Z toho důvodu doporučujeme používat krmítka, které mají ochranou mřížku proti rozhrabování a plýtvání krmiva. Mnoho chovatelům se pro chov křepelek velmi osvědčili klece pro chov křepelek, které jsou vybaveny právě těmito praktickými krmítky. Plastové klece pro křepelky jsou navíc pro chov křepelek velmi bezpečné a také se snadno čistí pomocí výsuvného trusníku.

Plnohodnotná kvalitní strava je při chovu křepelek jedna z nejdůležitějších bodů, a proto si na ní dejte záležet. Dobře vyživené křepelky se Vám odvděčí velkou snůškou svých živinami nabitých vajíček, a to opravdu stojí za to!


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?