Jak se bezpečně zbavit hadů na zahradě

Nastěhovali se na Vaší zahradu hadi a hledáte způsob, jak se jich šetrně zbavit? I když hadi do přírody neodmyslitelně patří, řada z nás se setkání s nimi obává. Ať už ale chcete před hady ochránit své děti nebo máte z hadů strach, pamatujte na to, že většina hadů patří mezi ohrožené druhy. Naštěstí však existují i nenásilné způsoby, jak vypudit hady ze svého pozemku.
Odpuzovač hadů

Jaký druh hada můžeme potkat na naší zahradě

Hady můžeme nejčastěji potkat v letních měsících. Jaké druhy plazů však nejčastěji navštíví naše zahrady?

  • Slepýš – nejčastějším plazem, kterého potkáme na zahradě bude pravděpodobně slepýš. Tento plaz nepatří mezi hady, avšak přesto se ho mnoho lidí obává. Slepýš Vám přitom nemůže ublížit, naopak pomáhá s likvidací slimáků a šneků.
  • Užovka obojková – v našich zahradách můžeme nejčastěji potkat užovku obojkovou, která může měřit až 2 m, a proto nejednoho z nás svou přítomností vyděsí. I užovka je však považována za zcela neškodnou a na zahradě Vás naopak zbaví myší a hrabošů. Užovka je obvykle tmavá bez výrazného vzorování.
  • Užovka hladká – před tímto plazem se mějte raději za pozoru. Podle odborníků, pokud Vás v přírodě kousne nějaký had, bude to na 99% právě užovka hladká. Tato užovka je poměrně útočná, často se proti člověku postaví, hlasitě syčí a může Vás i kousnout. Užovka hladká však není jedovatá, a proto stačí ránu pouze ošetřit a vydezinfikovat.
  • Zmije – zmiji na své zahradě potkáte jen výjimečně. Bývá velmi plachá a reaguje agresivně pouze, když se cítí ohrožena. Zmiji poznáte podle její typické klikaté čáry na hřbetě. Od zmije si raději držte odstup, i když není tak jedovatá, jak se o ní říká.

Plašič hadů

Jak se zbavit hadů na zahradě

Jak jsme již zmínili, hadi jsou u nás chráněni, a proto spíše hledejte způsob, jak vypudit hada ze zahrady nebo jak vyhnat užovku či zmiji ze zahrady, aby si našla jiné útočiště. Tady jsou naše tipy:

  • Udržujte krátký trávník – hadi nemají rádi otevřená prostranství a na otevřeném trávníku se budou cítit zranitelně.
  • Minimalizujte úkryty na zahradě – hadi se dokáží schovat prakticky všude, proto udržujte zahradu co nejvíce uklizenou, abyste minimalizovali místa, kam se mohou hadi ukrýt.
  • Odpuzovač hadů – jednoduchým a přitom bezpečným způsobem je pořízení si odpuzovače neboli plašiče hadů.

Jak funguje odpuzovač – plašič hadů

Elektronický odpuzovač hadů vydává zvuky na různých frekvencích v kombinaci s krátkodobými pronikavými vibracemi. Hadi jsou velice citlivý právě na zvuky a vibrace a také jsou velice plaší, a proto tato forma ochrany zahrady před hady většinou zafunguje. Plašič hadů je možné používat i preventivně, aby se u Vás žádný had nezabydlel, jelikož se na Vaší zahradě nebude cítit bezpečně. Odpuzovač hadů nefunguje pouze na hady, ale jeho náhodně se generující zvuky a vibrace jsou velice nepříjemné i pro krtky, hraboše a hlodavce žijící pod zemí. Plašič hadů tedy z Vaší zahrady vyžene všechny tyto nezvané hosty, a přitom se nemusíte bát, že by ohrozil děti nebo domácí zvířata.

 
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?