Umělé líhnutí papoušků

Líhnutí papouščích vajec je jedinečné a vzrušující dobrodružství ve světě líhnutí! Díky svým krásným barvám jsou papoušci velmi oblíbenými exotickými mazlíčky. Pokud však nepatříte mezi ty šťastlivce, kterým samice sedí zodpovědně na vejcích, máte v podstatě jedinou možnost, a to pustit se do umělého líhnutí pomocí inkubátoru pro papoušky.
Lihen pro papousky

Co budete k umělému líhnutí papoušků potřebovat?

Než se budete moci pustit do samotného líhnutí je zapotřebí opatřit si oplozená násadová vejce a spolehlivou líheň pro papoušky.

    • Papouščí násadová vejce – pro inkubaci je důležité vybrat nijak nepoškozená a nedeformovaná vejce, aby bylo dosaženo co nejlepší míry líhnivosti. Papouščí násadová vejce udržujte v teplotě cca 13 °C za relativní vlhkosti okolo 60 %. Papouščí vejce mohou být za vhodných podmínek skladovány maximálně 7 dní. Pokud si pořídíte násadová vejce od jiného chovatele, dejte si vždy pozor na kvalitu vajec.
    • Inkubátor pro papoušky – pro líhnutí těchto výjimečných a mnohdy drahých papouščích vajec vybírejte líheň, která je opravdu spolehlivá. Inkubátor pro papoušky by měl mít možnost přesné regulace teploty a vlhkosti a tyto hodnoty by měl také výborně udržovat. Papouščí vejce je nutné otáčet minimálně 8x denně, a proto doporučujeme vybrat inkubátor pro papoušky s automatickým otáčením vajec.

 

Jaký druh papoušků chcete líhnout?

Toto je zásadní otázka, kterou si musíte položit, než se do inkubace papoušků pustíte. Inkubační doby stejně jako požadavky na teplotu a vlhkost během inkubace se mohou druh od druhu mírně lišit. Před líhnutím tedy dobře prozkoumejte svůj druh a zjistěte si, jak dlouho bude potřeba Vaše vejce inkubovat. Obvykle se však inkubační doba pohybuje mezi 24-28 dny.

Líhnutí papoušků pomocí inkubátoru pro papoušky

Líhnutí by mělo probíhat v místnosti, se stabilní pokojovou teplotou okolo 20-24°C. Než vajíčka umístíte do inkubátoru, uveďte líheň pro papoušky alespoň na 24h do provozu, abyste si ověřili, že opravdu správně udržuje nastavenou teplotu a vlhkost. Pokud jste přesvědčeni, že vše funguje tak jak má, můžete vejce umístit špičatou stranou směrem dolů do otočného roštu v líhni.

  • Nastavení teploty a vlhkosti - Jak již bylo výše řečeno, každý druh papouška může mít v závislosti na plemenu a velikosti vajec odlišné požadavky na teplotu a vlhkost v líhni. Obecně však pro líhnutí papoušků dobře funguje teplota cca 37,2°C a vlhkost mezi 45-65%. Pro poslední tři dny je teplotu  v inkubátoru třeba snížit až na cca 36,5°C a vlhkost naopak co nejvíce zvýšit na 70-80%.
  • Otáčení vajec během inkubace - Papouščí vejce je potřeba od třetího dne inkubace pravidelně otáčet alespoň o 90°. Tato vejce se doporučuje otáčet minimálně 8x denně, proto je nejpohodlnější variantou použít inkubátor s motorkem, který vejce otáčí automaticky za Vás. Poslední tři dny před začátkem líhnutí papoušků je vejce nutné přesunout do dolíhně a vejci již neotáčet, aby si plod mohl najít tu nejvhodnější cestu ze skořápky ven.
  • Prosvěcování vajec - Prosvícení vajec je nejjednodušším způsobem, jak sledovat růst embrya a jak poznat, zda jsou vajíčka vůbec oplozená. Papouščí vejce doporučujeme prosvěcovat nejdříve 8. den inkubace, jelikož dříve ještě oplozená od neoplozených vajec nelze rozeznat.

Očekávané líhnutí papoušků

Až konečně přijde očekávaný den D, inkubátor pro papoušky neotvírejte a vyčkejte, dokud se papoušci nedostanou ze skořápky zcela ven. Vylíhlá a oschlá papouščí mláďata poté přesuňte do připravené odchovny, která těmto tropickým tvorům zajistí dostatečné teplo.

Lihnuti papousku

Líhnutí papouščích vajec může být velice obohacující zábava. Přejeme Vám šťastné vylíhnutí!


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?