Jak vybrat sklopec na lišku

Liška na zahradě dokáže potrápit nejednoho chovatele. Jak si ale s touto mazanou šelmou poradit? V podstatě jedinou efektivní a zároveň bezpečnou možností, je odchytit lišku pomocí sklopce neboli odchytové pasti na lišky. Jak ale taková odchytová past na lišku funguje a podle čeho ji vybrat?
sklopec na lisku I

Jak sklopec na lišku funguje?

Sklopec na lišku je v podstatě drátěná klec vybavena nášlapným zařízením. Jakmile se liška tohoto nášlapného zařízení, umístěného uvnitř klece dotkne, sklopec uvolní táhla a ihned se zavře. Odchytová past tedy uvězní živou nezraněnou lišku uvnitř klece. Pokud hledáte možnost, jak se zbavit lišky nebo jak chytit lišku, jedná se také o jedinou legální možnost odchytu.

 

Jak vybrat past na lišku

Liška je velice mazané a opatrné zvíře. Aby byl její odchyt úspěšný, bude třeba věnovat výběru pasti na lišky pozornost. Podle čeho tedy sklopec na lišku vybírat?

1. Velikost pasti na lišku – je základním kritériem při výběru. Liška je velice opatrná a do žádné malé klece, do které se téměř nevejde, ji rozhodně nenalákáte. Sklopec na lišku tedy musí být dostatečně prostorný, dlouhý minimálně 120 cm a široký a vysoký nejméně 34 cm.

2. Síla konstrukce – liška je přeci jenom větší a těžší šelma, a proto dávejte pozor na kvalitu provedení pasti na lišku. Téměř všechny pasti na trhu jsou vyrobeny z pozinkovaného drátu, co se ovšem mění, je síla tohoto drátu. Čím širší a odolnější drát, tím samozřejmě lépe. Pro odchyt lišky doporučujeme vybírat past s průměrem drátu minimálně 3 mm.

3. Počet vstupů do pasti na lišku – může být zpravidla jeden či dva. Obecně lze říci, že past na lišku se dvěma vstupy tedy průchozí past, dokáže lišku odchytit o něco rychleji. Když totiž opatrná liška uvidí na druhé straně východ ven, je vyšší pravděpodobnost, že se nebude bát do této pasti pro návnadu vydat. Jednostrannou past na lišku však můžete umístit i do menších prostor.

4. Typ spouštěcího mechanismu – je opět dvojí a to tzv. systém zavírací most nebo systém padací brána. I v tomto případě nelze jednoznačně říci, který typ je lepší a záleží spíše na osobních preferencích. U systému zavírací most se dvířka sklápí směrem dovnitř, čímž znemožňují jakékoliv ublížení odchytávanému zvířeti. Tento systém má navíc pojistku proti otevření, aby liška neměla šanci utéct. U systému padací brána dochází po kontaktu s nášlapnou plošinou ihned k zaklapnutí dvířek směrem dolů. Výhodu tohoto systému je, že dvířka nekladou žádný odpor, a sklopec se dá využít i ve vodě.

Po výběru pasti na lišky nezapomeňte na druhou nezbytnou věc, kterou je návnada. Každá liška může mít jinak vytříbený jazýček, proto jako návnada může posloužit syrové maso, ryby nebo také sušené ovoce. Doporučit Vám můžeme také aromatickou návnadu s chutí a vůní ryb. Poté nezbývá než sklopec na lišku nastražit na správné místo a čekat. Některou lišku dokážete odchytit třeba za pár hodin, jiná si dá možná na čas, ale věříme, že dřív nebo později se zadaří. Tak lovu zdar!

 
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?