Proč jsou důležité vitamíny pro slepice?

Jste jedni z těch, co vyráží na podzim a v zimě do lékárny, abyste si pořídili nejrůznější vitamíny a jiné doplňky stravy, a tím podpořili svoji imunitu a žádná nemoc na Vás nemohla? Pak byste měli myslet i na své holky v kurníku. Vitamíny a minerály pro slepice jsou stejně důležité jako pro Vás, zvláště pokud si chcete zajistit dobrou snášku vajec i v zimě. Jaké vitamíny ale pro slepice či jiné nosnice pořídit, aby byly zdravé a co nejvíce snášely?
proc jsou vitaminy pro slepice dulezite

Jak se projeví nedostatek vitamínů a minerálů ve stravě?

Snášení vajec je pro slepice velice náročné a není divu, že to vyžaduje spoustu energie. V zimě, kdy je nedostatek slunečního světla a slepice často nemají tak pestrou stravu jako na jaře nebo v létě, dochází k razantnímu snížení snůšky. Běžné krmné směsi pro slepice bohužel často nedokáží pokrýt dostatečnou dávku všech vitamínů a minerálů, které jsou pro jejich zdraví nezbytné. Jak ale poznat, že slepicím chybí některé vitamíny nebo minerály?

  • Vápník – tím asi nejzásadnějším minerálem je všemi známý vápník. Pokud budou mít slepice nedostatek vápníku, poznáte to ihned na skořápce vajec. Skořápka bude velice tenká a křehká, v nejhorším případě může zcela chybět. Vápník však nemá vliv pouze na skořápku, ale jeho nedostatek se projeví i na správné funkci opěrné, nervové a svalové soustavy drůbeže.
  • Vitamín D3 – velice důležitým vitamínem, který obecně chybí velkému množství všech živých tvorů, je především v zimě vitamín D3. V létě jej drůbež získává ze slunce, ale v zimě ho je nutné doplňovat pomocí krmných doplňků. Vitamín D3 je nezbytný pro správnou vstřebatelnost vápníků. Může se tedy stát, že slepicím podáváte dostatek vápníku, ale pokud nemají dostatek vitamínu D3, nedokáže jej jejich tělo zpracovat, vápník vyloučí a skořápky jsou stále měkké.
  • Vitamín A – nedostatek tohoto vitamínu se projeví na snůšce vajec. Nedostatkem vitamínu A dochází k poklesu hodnoty násadových vajec a snižuje se líhnivost. Tento vitamín je důležitý i pro malá kuřata, aby dobře rostla a prosperovala.
  • Kyselina listová – nedostatek tohoto vitamínu B9 se projeví opět na produkci vajec, ale také zapříčiní špatné opeření slepice.
  • Biotin – tedy vitamín skupiny B7 je důležitý pro zdravou pokožku a peří. Nedostatek tohoto vitamínu se může projevit zánětem kůže kolem očí, zobáku nebo na pařátech.
  • Zinek – nedostatek tohoto minerálu může mít za následek naopak časté pelichání slepice.

S tímto výčtem bychom mohly pokračovat dál a dál, jelikož každá jedna minerální látka či vitamín je pro fungování celého organismu nezbytná.

Jaké vitamíny pro slepice tedy pořídit?

Nejjednodušší a zároveň také nejúčinnější možnosti, jak doplnit všechny potřebné látky, je pořídit si minerály a vitamíny pro slepice, které jsou již připravené a namíchané v tom správném poměru. Vy tak nebudete muset přemýšlet, který vitamín je nutné ještě dodat a v jaké množství.

 

Dávkování minerálů a vitamínů pro slepice

Z naší zkušenosti Vám můžeme doporučit minerálně vitamínové krmivo pro nosnice FIDMIX. Toto minerální krmivo obsahuje všechny výše zmíněné důležité látky a také mnoho dalších pro podporu zdraví slepic a zvýšení a zkvalitnění snůšky vajec. Toto minerální krmivo je vyrobené v české republice a neobsahuje žádné geneticky modifikované suroviny. Vitamíny a minerály jsou vhodné jak pro slepice, tak i pro další nosnice kterými může být kachna, husa, krůta, perlička a další drůbež.

Pro pokrytí denní dávky všech důležitých vitamínů a minerálů, stačí rozmíchat 2-3 polévkové lžíce této směsi denně do běžné krmné dávky drůbeže. Těmito pouhými pár lžícemi denně však můžete velice podpořit zdraví Vaší drůbeže a zároveň se těšit z kvalitních vajec.

 
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?