🚛 ZÁSILKY VÁM EXPRESNĚ ODEŠLEME I VE SVÁTEČNÍ DNY. TAK NEVÁHEJTE A NAKUPUJTE! 🐣

Jak se připravit na chov křepelek

Chtěli byste začít s chovem křepelek, ale nejste si jistí, co to bude obnášet a co všechno bude nutné pro chov těchto drobných tvorů pořídit? Na úvod je třeba říci, že křepelka vyžaduje mnohem méně místa než například slepice, a tak s chovem křepelek může začít naprosto každý, a to dokonce i když nemáte zahradu. Jak se na chov křepelek tedy připravit?
Klece pro chov krepelek

Proč chovat křepelky?

Křepelka japonská je sice nejmenší druh drůbeže, avšak svojí užitkovostí jistě předstihuje všechny větší druhy. Křepelky japonské však dělíme na dva základní druhy, tedy na nosný a masný typ. Křepelky nosné se využívají především pro velkou produkci vajec, křepelky masné dosahují až dvojnásobné hmotnosti a chovají se spíše pro maso.

  • Křepelčí vejce – roční snůška křepelek japonských dosahuje až 300 vajec za rok. Tato maličká křepelčí vejce, vážící většinou okolo 12 g, jsou dokonce považována za lék. Obsahují totiž nepřeberné množství vitaminů a stopových látek, které zlepšují imunitu a celkové zdraví. Křepelčí vejce mají tvrdou, velice odolnou skořápku, a tak jsou také velice odolné vůči infekcím a bakteriím. Křepelčí vejce můžete upravovat na stejné způsoby, jako vejce slepičí.
  • Křepelčí maso – další oblíbenou pochutinou je křepelčí maso, které je taktéž nabité spoustou vitamínů a minerálů. Překvapí také vysokým poměrem bílkovin a malým množstvím tuku. Toto libové maso je proto velmi lahodné a také oblíbené dětmi či sportovci.

Výběr klece pro křepelky

První zásadní otázkou jistě bude, kam křepelky umístit. V dnešní době nepřeberných možností si již můžete vybírat, která klec či kurník na křepelky Vám bude nejvíce vyhovovat. Z naší zkušenosti Vám můžeme doporučit plastové klece pro křepelky. Tyto klece na křepelky jsou velice prostorné a přitom nezaberou téměř žádné místo, jelikož se dají stohovat. Klece respektují potřeby křepelek a přitom poskytují komfort i chovatelům. Tyto klece na křepelky mají totiž pod každým patrem umístěný trusník, do kterého trus ihned propadá. Křepelky jsou proto neustále v čistotě a vy jen jednou za čas trusník vysunete a umyjete. Další skvělou vychytávkou jsou snáškové zásobníky, do kterých se vejce bezprostředně po snesení odkutálí, a vy je z něj jen jednoduše odeberete.

Klece na křepelky se vyrábí v mnoha velikostních provedeních a je tedy jen na Vás, jak velkou klec budete potřebovat. Pokud se chcete dozvědět více, doporučujeme článek, jak vybrat klec pro křepelky.

 

Krmení a napájení křepelek

Pokud chcete opravdu zdravé křepelky, které Vás budou pravidelně obdarovávat svými skvělými vajíčky, je zapotřebí dbát na kvalitní výživu bohatou na bílkoviny, vitamíny i minerály. K pití je pro křepelky nejpříhodnější čerstvá a čistá pitná voda. Krmení můžete koupit buď ve formě plnohodnotné krmné směsi, nebo si směs vyrobit sami. Denní spotřeba krmiva křepelek je průměrně 25-30g.

  • Hlavní složkou domácí směsi by měli být rozhodně obiloviny, tedy pšenice, oves, proso, čirok nebo pohanka.
  • Pro doplnění bílkovin je dobré přidat moučku z vojtěšky, hrách, tvaroh či vejce natvrdo.
  • Pro zajištění dostatku vitamínů podáváme křepelkám také zeleninu jako jetel, špenát, mrkev či listy pampelišky.
  • Aby měly křepelky sílu i v zimním období je potřeba jim dodat také nějaké zdravé tuky ve formě slunečnicových, lněných nebo řepkových semínek.

Teplota a světelný režim

V letních měsících křepelkám postačí přirozený sluneční svit a vydrží bez přitápění. Pokud však chcete, aby měli křepelky maximální snůšku vajec i v zimním období, je potřeba jim zajistit okolní teplotu okolo 20°C a svítit jim doporučujeme 14h denně.   

Tak vidíte, že na chovu křepelek není vůbec nic těžkého a klidně můžete ihned začít. Pokud nevíte, kde si křepelky obstarat, či jak na domácí líhnutí křepelek, doporučujeme Vám článek líhnutí křepelek zvládne opravdu každý. Tak s chutí do toho, křepelky se Vám jistě odvděčí.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?