Jak vybrat klec pro křepelky

Rozhodli jste se pro chov křepelek, ale nevíte, jaká voliéra, kurník či klec bude ta nejlepší? V dnešní době se dá vybrat z široké řady klecí na křepelky, avšak jak vybrat klec, která bude Vám a především Vašim křepelkám nejvíce vyhovovat? Na tyto otázky naleznete odpovědi právě v tomto článku. Vysvětlíme si, jak by měla klec na křepelky vypadat a co by v ní rozhodně nemělo chybět.
Klec na krepelky cimuka


Klec na křepelky -  z jakého materiálu?

Klece pro křepelky jsou k dostání v podstatě ve dvou variantách. Tou první jsou klece pro křepelky drátěné a tou druhou plastové. Jaké jsou hlavní výhody či nevýhody těchto materiálů?

    • Drátěné klece na křepelky – výhodou je, že si drátěnou klec na křepelky zvládne zručný kutil vyrobit i sám doma. Nevýhodou těchto klecí však je, že ostré tenké dráty zatěžují křepelčí nohy a chůze po nich není křepelkám vůbec příjemná. V nejhorším případě se jim drátky do nožiček zařezávají, až nožky krvácí či natékají. Další nevýhodou těchto drátěných klecí je, že po čase začnou rezivět a hůře se umývají a udržují v čistotě.
    • Plastové klece na křepelky - pokud je tato klec vyrobena z odolného plastu, vydrží opravdu řadu let. Plastová klec na křepelky se totiž se při kontaktu s trusem nerozkládá, nerezaví a navíc se plasty dobře umývají. Plastová klec na křepelky není pohodlná jen pro chovatele, ale také pro křepelky. Chůze, stání i páření je křepelkám na tomto povrchu mnohem příjemnější a předchází problémům s jejich chodidly.
    • />Provedení klece pro její snadné čištění

Další důležitým bodem je čistění klece. Prvních pár týdnů bude pro Vás jako zapáleného chovatele péče o tyto drobné tvory zábavou, ale určitě nikdo nechce strávit hodiny čištěním a údržbou klece. Špína a trus v kleci je navíc velice nebezpečná z hlediska šíření různých bakterií a nemocí. Je proto zapotřebí vybrat takovou klec pro křepelky, jejíž údržba zabere jen chvilku, a přitom křepelky budou neustále v čistotě. Je tato kombinace vůbec možná? Jistěže ano! Stačí pouze vybrat klec na křepelky, nikoliv s plným dnem, ale děrovaným. Pod klec je samozřejmě zapotřebí umístit nějaký podnos, do kterého bude trus skrze otvory propadat. Křepelky tak vůbec nepřijdou do kontaktu s trusem a vy jen jednou za čas vyčistíte a řádně vydezinfikujete spodní podnos neboli trusník.
Klec pro krepelky cimuka trusnik


Systém pro sběr křepelčích vajíček

Pokud máte v plánu chovat nosné plemeno křepelek, vezměte na vědomí, že každá křepelky snese denně 1 vejce. Pokud tedy budete mít chov např. o 50 křepelkách, je to 50 vajec denně, které je potřeba co nejdříve odebrat. Ideální voliéra pro křepelky by proto měla být vybavena snáškovými zásobníky a spádovým dnem. Dno klece mírně nakloněné směrem k snáškovým zásobníkům totiž zajistí, aby se čerstvě snesená vejce ihned odkutálela do snáškových zásobníků. Křepelky tak nebudou mít šanci vejce znehodnotit a Vy je pro sběr vajec nebudete muset neustále vyrušovat a klec otevírat.
Klec na krepelky cimuka vejce


Systém napájení a krmení

Další věcí, na kterou je třeba myslet, je způsob krmení a napájení křepelek. Kam krmítka a napáječky v kleci umístíte, aby se na všechny dostalo a jak zamezíte rozhazování krmiva a namáčení křepelek. Krmítko by mělo být ideálně po celé délce klece, aby se k němu všechny křepelky pohodlně dostaly. Doporučuje se umístit zvenčí klece, aby křepelky nemohly krmivo znečišťovat vlastním trusem. Ideální je pak na něj umístit mřížku, aby ho křepelky nemohly rozhazovat a plýtvat jím.
Klec pro chov krepelek cimuka krmeni


Jakou vybrat velikost?

Posledním, ale přitom zásadním bodem je výběr vhodné velikosti klece na křepelky. Výrobce by měl udávat, pro kolik křepelek je klec vhodná a na Vás tedy pouze stojí rozhodnutí, do jak početného chovu se budete chtít pustit. Výhodou je, pokud se jednotlivá patra klece dají stohovat. V případě rozšíření chovu pak stačí přikoupit pouze jedno patro nikoliv celou novou klec. Pokud se rozhodnete pro větší klec na křepelky, ověřte si, zda je umístěná na kolečkách, aby s ní šlo snadno manipulovat. 

Z naší nabídky Vám můžeme více než doporučit klece pro křepelky značky Cimuka, které na všechny tyto body myslí. Klece byly vyrobeny speciálně pro pohodlí křepelek a chovatelé s nimi mají výborné zkušenosti. Vybírat můžete od malých klecí pouze pro pár křepelek až po velké stohovatelné klece pro chov až 150 ks křepelek.

Pokud se chcete dozvědět více o tom, jak se připravit na chov křepelek, doporučuje Vám přečíst si tento článek.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

Potřebujete poradit nebo objednat?