Výběr a skladování násadových vajec

Chystáte se na umělé líhnutí drůbeže a nejste si jistí, která vejce budou pro líhnutí ta nejvhodnější? Pak jste tu správně, jelikož ne každé vejce se k líhnutí drůbeže hodí a správný výběr a skladování vajec Vám zvýší úspěšnost při líhnutí.
Sber nasadovych vajec

Zajištění násadových vajec

Násadová vejce jsou první věcí, které budete k líhnutí kuřat, křepelek, hus, kachen, bažantů a zkrátka všech druhů drůbeže potřebovat. Aby z nich mohl vzejít život, musí být samozřejmě oplodněná. Vejce sbírejte co nejdříve od jejich snesení, klidně 3x denně, aby zbytečně nedocházelo k jejich znehodnocení. Pokud si chcete zajistit čistá a nepoškozená násadová vejce, výborným pomocníkem jsou snášková hnízda se sběrným košíkem.

Jestliže svůj vlastní chov nemáte, můžete si násadová vejce pořídit od jiného chovatele, případně v dnešní době jednoduše seženete prodej na různých bazarech či facebookových skupinách. Vždy však dávejte pozor na kvalitu a způsob přepravy násadových vajec.

Jak vybrat vhodná násadová vejce?

Dejte si pozor, aby byla násadová vejce bez jakýchkoliv deformací a měly pevnou, nepoškozenou skořápku. Vejce by měla velikostně odpovídat hmotnosti vajec daného plemena, neměla být tedy příliš malá či příliš velká. Násadová vejce slepic by se měla pohybovat okolo 60 g. Pokud jsou vejce špinavá, můžete je lehce očistit například suchou houbičkou, ale dávejte pozor, abyste nepoškodili skořápku a nikdy je neumývejte vodou.
Nasadova vejce sber

Jak na správné skladování násadových vajec

Pokud již držíte krásně čistá a nepoškozená vejce, ukládejte je na podložku špičatou stranou směrem dolů. Důležitý faktor při skladování vajec je teplota místnosti, v které je budete uchovávat, pravidelné otáčení vajec a doba jejich skladování.

  • Prostředí pro skladování - ideální teplota je kolem 15°C a doporučovaná vlhkost je 60%. Vejce proto nikdy nevkládejte do chladničky a spíše volte nějakou garáž či špajz, kde se bude udržovat tato konstantní teplota.
  • Otáčení vajec - násadová vejce nezapomeňte 2x denně otáčet o 45°, aby se ke stěně nepřilepil žloutek. Vejce nemusíte otáčet jedno po jednom – stačí, když si plato vždy z jedné strany vypodložíte.
  • Doba skladování - násadová vejce slepic a další hrabavé drůbeže skladujte maximálně 10 dní. Starší vejce mohou být příčinnou poklesu líhnivosti. Násadová vejce vodní drůbeže můžete za dobrých podmínek skladovat o něco déle, klidně až 30 dní.

Slepici nasadova vejce

Jakmile máte nastřádaný dostatečný počet násadových vajec, můžete začít líhnutím. Pokud si nejste jistí, jak na úspěšné líhnutí, doporučujeme Vám článek, v kterém se dozvíte o líhnutí kuřat krok za krokem.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

Potřebujete poradit nebo objednat?