Líhnutí křepelek zvládne opravdu každý

Líbilo by se Vám chovat křepelky, ale nevíte, kde začít? Křepelky jsou malý, ale zato velice plodní producenti vajec, a přitom vyžadují relativně málo krmiva a prostoru. Křepelčí vejce jsou známé svými vynikající zdravotními účinky, a i z toho důvodu se chov křepelek těší v poslední době veliké oblibě. Křepelka japonská má však potlačený pud kvokavosti a pokud si chcete založit nový chov či svůj stávající rozšířit, je v podstatě nejjednodušší možností pustit se do líhnutí křepelek v umělé líhni. Jak se však dočtete v tomto článku, není to vůbec nic složitého.
Lihnuti krepelek lihen na krepelky

Než se pustíte do samotného líhnutí

Předtím, než budete moci začít s líhnutím křepelek, budete si muset obstarat dvě základní věci. Těmi jsou samozřejmě líheň na vejce a křepelčí násadová vejce.

  • Líheň na vejce – umělých líhní je na trhu v dnešní době celá řada. Při výběru si dejte pozor především na to, aby líheň na křepelky dobře udržovala teplotu a vlhkost. Pokud nechcete vejce otáčet ručně jedno po druhém, přesvědčte se, pro jaké druhy vajec je líheň na vejce vhodná. Některé líhně mají universální rošty pro všechny druhy vajec a u některých bude potřeba dokoupit speciální rošt pro tato malá křepelčí vejce.
  • Násadová křepelčí vejce – oplodněná násadová vejce můžete sehnat od známého chovatele či na internetu. Vždy však dejte pozor, z jakého zdroje si násadová vejce pořizujete a jak je s nimi při přepravě zacházeno. Křepelčí vejce by měla být čistá a nepoškozená. Více se o problematice výběru a skladování vajec dozvíte v tomto článku.

Pokud již máte líheň na křepelky doma, umístěte ji do místnosti, kde se udržuje stabilní teplota okolo 20-24°C a nechce ji klidně 24h běžet naprázdno, abyste si ověřili, že vše funguje tak, jak má. Taktéž násadová vejce přeneste z chladné místnosti, aby se zahřály na pokojovou teplotu, než je budete vkládat do líhně.

 


Klíčové faktory k úspěšnému líhnutí křepelek

Jakmile máte připravenou líheň i násadová vejce, můžete začít se samostatným líhnutím, které obvykle trvá 16-18 dní. Klíčovými faktory k úspěšného líhnutí jsou především tyto 3 body:

  • Teplota – líheň na vejce by měla po celou dobu inkubace udržovat teplota okolo 37,7°C. Většina líhní má zabudovaný teploměr, ale přesto doporučujme přeměřovat teplotu přímo na vejcích dalším externím teploměrem, abyste měli jistotu, že vše funguje tak, jak má.
  • Vlhkost – vlhkost v líhni je na rozdíl od teploty v průběhu líhnutí nutné měnit. V prvních 15 dnech udržujte vlhkost okolo 50-60% a poslední 3 dny inkubace ji zvyšte na 70-80%. Pokud Vaše líheň není vybavena automatickým zvlhčovačem, vlhkost se ve většině případů reguluje pomocí dolévání vody do spodních kanálků v líhni, z kterých se následně odpařuje. Čím více vody do líhně nalijete, tím větší vlhkost tedy v líhni bude.
  • Otáčení vajec – otáčení vajec je důležité proto, aby nedocházelo k přilepení vyvíjejícího se embrya na skořápku. S otáčením vajec se začíná 3. den inkubace. Pokud nemáte líheň automatickou, je zapotřebí vejci otáčet 2x denně – ráno a večer. Vejci se otáčí až do 15. dne, kdy nastává čas pro přemístění vajec na mřížku pro dolíhnutí drůbeže. Zde s vejci už neutáčejte a pouze čekejte, kdy se začne klubat první křepelka.

V průběhu líhnutí křepelek doporučuje kontrolovat jejich oplozenost pomocí prosvětlení vajec. Nejvhodnější chvíle pro kontrolu vajec je v první třetině líhnutí, tedy cca 7. den inkubace. Pokud si nevíte rady, jak na to, můžete si přečíst článek o prosvětlování vajec.

Přichází den D – co s čerstvě vylíhlými křepelkami?

Křepelky se mohou začít líhnout kdykoliv od 15. do 20 dne podle okolních podmínek. Jakmile se křepelky začnou líhnout ze skořápky, nijak jim nepomáhejte a líheň na vejce především neotvírejte. Křepelky můžete v líhni nechat oschnout klidně 24h. Poté křepelky přesuňte do odchovny, která jim zajistí ideální podmínky k jejich růstu. To znamená bude v ní dostatek tepla, světla, krmení a vody.

Líhnutí křepelek je krásná a vzrušující podívaná a přejeme, ať se Vám jich vylíhne co nejvíce.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?