Prosvěcování vajec aneb kontrola oplozenosti

Rozhodli jste se k domácímu líhnutí kuřat, křepelek, kachen, hus či další drůbeže a chtěli byste si ověřit, jaká bude Vaše úspěšnost líhnutí? Nejjednodušším způsobem kontroly oplozenosti vajec je jejich prosvícení. Prosvětlování vajec zabere jen chvilku a přitom Vám přinese spoustu důležitých informací o průběhu Vašeho líhnutí.

Proč je prosvěcování vajec tak důležité?

Při vkládání násadových vajec do líhně bohužel nelze rozeznat, která vejce jsou oplozená a která nikoliv. Stav vajec můžeme začít pozorovat až v průběhu líhnutí, a to právě pomocí jejich prosvětlování. K prosvěcování vajec se nejlépe hodí prosvěcovačka vajec, která je pro kontrolu vajec speciálně navržena.

Pomocí prosvícení slepičích, husích, kachních a dalších vajec již po prvních dnech inkubace jednoduše rozpoznáte, která násadová vejce jsou oplozená a která nikoliv a můžete si ihned udělat obrázek o tom, jaká asi bude úspěšnost Vašeho líhnutí. Prosvětlovačka vajec Vám také pomůže kontrolovat, jak se embryo ve vejci vyvíjí a zda se v nich nenachází uhynulé zárodky. Všechna neoplozená či vadná vejce je poté zapotřebí z líhně ihned vyřadit, jelikož by mohlo dojít k šíření chorob v líhni a tím výraznému snížení líhnivosti vajec.

 Jak na prosvěcování vajec

Na prosvětování vajec není vůbec nic složitého. Jediné, co budete potřebovat je tmavá místnost, prosvětlovačka vajec a poté samostatná vejce. Násadové vejce vyjmete na chvilku z líhně a přiložíte či položíte přímo na prosvětlovačku, aby světlo pronikalo skrz skořápku.

1. Kontrola vajec: s prvním prosvěcováním vajec nespěchejte, jelikož viditelné známky oplozenosti jsou zpravidla zřetelné až na konci první třetiny líhnutí. Pokud se tedy budeme bavit o prosvěcování slepičích vajec, bude to cca 8. den po vložení vajec do líhně. Ve zdravém a oplodněném vejci by měla být zřetelná cévní struktura s postupně se vyvíjejícím embryem, na rozdíl od neoplozených vajec, která zůstávají zakalená. Neoplozená vejce z líhně rovnou vyřaďte.

2. Kontrola vajec: druhé prosvěcování si u slepičích vajec naplánujte na cca 11. den inkubace. Tato kontrola vajec je důležitá právě pro zjištění odumřelých zárodků. I přesto, že některá vejce byla oplodněná, ne každý jedinec je natolik silný, aby inkubaci přežil. Všechny odumřelé zárodky je nutné při této kontrole z líhně odstranit.

3. Kontrola vajec: poslední prosvěcování vajec by mělo proběhnout těsně před přemístěním vajec do dolíhně, tedy u slepičích vajec je to 18. den inkubace.

Prosvetlovacka vajec

Pro ostatní druhy drůbeže se budou termíny kontroly vajec lišit v závislosti na jejich celkové délce inkubace, avšak podstata prosvěcování vajec zůstává stejná. Jednotlivé orientační lhůty pro prosvěcování všech druhů drůbeže jsme pro Vás sepsali do přehledné tabulky:

Druh domácí drůbeže

Lhůty pro pravidelnou kontrolu

  1. kontrola

  2. kontrola

  3.kontrola

  Křepelka

  Po 7 dnech

  Po 9 dnech

  Po 14 dnech

  Slepice

  Po 8 dnech

  Po 11 dnech

  Po 18 dnech

  Bažant

  Po 8 dnech

  Po 12 dnech

  Po 20 dnech

  Krůta

  Po 8 dnech

  Po 13 dnech

  Po 24 dnech

  Kachna

  Po 8 dnech

  Po 13 dnech

  Po 24 dnech

  Husa

  Po 9 dnech

  Po 15 dnech

  Po 25-29 dnech

  Kachna pižmová

  Po 10 dnech

  Po 17 dnech

  Po 30 dnech


Doufáme, že byl pro Vás tento článek přínosný. Pokud byste se chtěli dozvědět více o líhnutí kuřat v líhni, doporučuje Vám článek, který shrnuje celý proces líhnutí v 7 jednoduchých krocích. Přejeme hodně štěstí při líhnutí a co nejvíce oplozených vajíček.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

Potřebujete poradit nebo objednat?