Ochraňte své slepice před ptačí chřipkou

Bojíte se, aby se nákaza ptačí chřipky nedotkla i Vašeho chovu? Ptačí chřipka je velice nebezpečné virové onemocnění které se, pokud není nijak regulováno, šíří velice rychle. Nejlepší v boji proti ptačí chřipce je tedy prevence. Jaké kroky může každý chovatel podstoupit, aby riziko nákazy co nejvíce zmenšil?
Ochrana slepic pred ptaci chripkou

Co je to ptačí chřipka a jak se přenáší

Na úvod je třeba říci, co to vlastně ptačí chřipka je. Jedná se o virové onemocnění, postihující jak ptactvo, tak i vodní a hrabavou drůbež, tedy slepice, krůty, kachny, husy a další. Nemoc je šířena především volně žijícími ptáky, kteří si virus nesou ve svých zažívacích a dýchacích cestách. K přenosu nemoci dochází po kontaktu s trusem těchto nakažených ptáků nebo i z povrchů, na kterém viry zůstaly. Při nesprávné hygieně po kontaktu s nakaženými zvířaty či s jejich exkrementy se mohou touto smrtelnou nemocí nakazit i lidé.

Jak se ptačí chřipka projevuje

Ptačí chřipka se projevuje podobně jako silná chřipka u člověka. Drůbež může mít nateklé sliznice a zarudlé oči. Objevuje se nechutenství a také snáška vajec se výrazně sníží nebo úplně zastaví. Postižení jedinci mají veliké dýchací potíže a v průběhu několika dní zpravidla hynou.

Jak jsme již výše zmínili, ptačí chřipka je virové onemocnění, které se přenáší kontaktem s nakaženými jedinci. Jedinou možnou formou ochrany Vaší drůbeže, je těmto kontaktům předcházet. Přinášíme Vám tedy pět zásadních opatřeních pro eliminaci této nákazy.

1. Zabezpečený výběh - prvním zásadním bodem je eliminovat jakýkoliv kontakt drůbeže s volně žijícím ptactvem. Ideální a nejbezpečnější by bylo, kdyby mohla drůbež po celou trvání nákazy zůstat v kurníku. To však není možné většinou dodržet. Abyste co nejvíce předešli zavlečení ptačí chřipky do Vašeho chovu, je dobré kolem celého výběhu a také z vrchu výběhu natáhnut textilní síť.  

2. Krmení a voda ve vnitřních prostorech - krmivo a vodu je nutné umístit do vnitřních prostor, pokud to není možné, tak alespoň pod přístřešek. Dbejte na to, aby krmivo nebylo nikde rozsypané a nelákalo tak ostatní ptáky. Na čistotu krmiva a vody je zapotřebí dbát nejvyšší důraz, jelikož k nákaze nejčastěji dochází právě kontaminací krmiva trusem nakažených jedinců.

3. Čistota a dezinfekce - ne nadarmo se říká čistota, půl zdraví. Kurník i výběh je zapotřebí pravidelně čistit a v období zvýšené možnosti nákazy to platí dvojnásob. Po čištění a úklidu je však potřeba tyto prostory také řádně vydezinfikovat. Správná dezinfekce dokáže zlikvidovat viry, bakterie a další zárodky nebezpečných onemocnění. Jako prevenci před ptačí chřipkou, ale i dalšími nemoci virového a bakteriálního původu Vám můžeme doporučit dezinfekci SCHOPF DISINFECT PREMIUM 1l .

4. Pozor na zdroj vody - při doplňování vody dejte pozor, z jakého zdroje vodu čerpáte. Pokud možno, tak nevyužívejte neošetřenou vodou z povrchových vodních nádrží, ke kterým mají přístup volně žijící ptáci.

5. Odpuzovač ptactva - pokud nemáte možnost vnitřního výběhu nebo voliéry, doporučujeme využít alespoň pachových odpuzovačů ptactva nebo plašičů ptactva, např. nějakou siluetu nebo maketu dravce.

Ptačí chřipka je opravdu závažné onemocnění a je potřeba k němu přistupovat s respektem. Dbejte proto na včasnou prevenci, abyste nemuseli řešit nepříjemné kroky po zavlečení nákazy do Vašeho chovu. Věříme však, že při dodržení všech těchto preventivních opatření u Vás ptačí chřipka nebude mít šanci.  

 
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

Potřebujete poradit nebo objednat?