Líhnutí kuřat v líhni krok za krokem

Plánujete domácí líhnutí kuřat, ale nemáte žádné zkušenosti a bojíte se, abyste vše udělali správně? Žádný strach, líhnutí kuřat zvládne i naprostý začátečník. V tomto článku jsme líhnutí kuřat shrnuli do sedmi základní kroků. Pokud tyto kroky dodržíte, tak věříme, že se za 3 týdny budete radovat z nových přírůstků do Vašeho chovu.
Lihnuti kurat


1. Krok: Výběr vhodné líhně na vejce

Pokud ještě líheň na drůbež doma nemáte, pečlivě zvažte její výběr. Líheň na kuřata by pro dosažení výborné líhnivosti měla především dobře udržovat teplotu a vlhkost. Podle vašich preferencí a vytíženosti poté můžete vybírat líheň s poloautomatickým otáčením vajec a ruční regulací vlhkosti pomocí dolévání vody. Automatická líheň otáčí vejci za Vás a Vy se staráte pouze o udržování vlhkosti. Nejpohodlnější možností je líheň plně automatická, která zvládne sama otáčení vajec, udržování vlhkosti a dokonce Vás upozorní při případném odchýlení se od požadovaných hodnot.

 


2. Krok: Umístění líhně

Líheň na vejce položte do místnosti se stabilní teplotou okolo 20-24°C a zapněte ji alespoň na 24 hodin, abyste se ujistili, že líheň funguje správně a udržuje se v ní konstantní teplota a vlhkost. Mezitím si z chladné místnosti přineste také násadová vejce, aby dosáhla této pokojové teploty, než je budete vkládat do líhně. Násadová vejce skladujete maximálně 10 dní. Pokud se chcete dozvědět více o sběru a skladování násadových vajec, přečtěte si tento článek.

3. Krok: Vložení násadových vajec do líhně

Pokud líheň kuřat bezchybně funguje, můžete do ní vložit násadová vejce. Násadová vejce se do otočného roštu vkládají vždy špičatou stranou směrem dolů. Důležité hodnoty pro úspěšné líhnutí jsou teplota a vlhkost v líhni.

  • Teplota v líhni - při líhnutí kuřat by se měla pohybovat okolo 37,7°C a buď je nastavena na líhni přímo z výroby anebo je možné si ji regulovat dle potřeby. Reálnou teplotu na vejcích vždy doporučuje kontrolovat externím teploměrem.
  • Vlhkost v líhni – ideální vlhkost pro líhnutí kuřat v prvních 17 dnech inkubace je 55-65%. Vlhkost v líhni se udržuje pomocí dolévání vody do kanálků ve spodní části líhně z kterých se voda následně odpařuje. Plně automatická líheň si dokáže vlhkost udržovat sama pomocí automatického zvlhčovače.

4. Krok: Začneme s otáčením vajec

Třetí den inkubace je vejci zapotřebí začít otáčet, aby nedošlo k přilepení vyvíjejícího se embrya na skořápku. Umělá líheň a poloautomatickým otáčením je vybavena páčkou, kterou minimálně 2x denně (ráno a večer) pootočíte. Jak už bylo výše zmíněno, líheň automatická se pomocí zabudovaného motorku postará o otáčení vajec za Vás.

5. Krok: Prosvěcování vajec

Zhruba na konci první třetiny líhnutí, tedy cca 8. den inkubace doporučujeme násadová vejce prosvítit, abyste zjistili, která jsou oplozená a která nikoliv. Více o prosvěcování vajec se můžete dočíst v tomto článku.

Prosvetlovacka vajec

6. Krok: Umístění vajec do dolíhně

Devatenáctý den inkubace se již začne blížit ten očekávaný den D, a proto vejce umístěte do dolíhně, v které se již mohou kuřátka bezpečně dolíhnout. Jako dolíheň lze využít líheň bez otočného roštu, tedy vejce i rošt z líhně vyjměte a vejce umístíte zpět přímo na spodní mřížku. Tyto poslední 3 dny inkubace je důležité splnit tyto podmínky:

  • Vlhkost – vlhkost v líhni je nutné zvýšit na 70-80%
  • Teplota – teplotu nijak neměníme, udržujeme ji stále na cca 37,7°C
  • Otáčení vajec – po přeložení vajec do dolíhně již vejci neotáčíme

7. Krok: Přemístění kuřátek do odchovny

Zhruba 21. den inkubace se začnou kuřátka klubat na svět. Vaším úkolem bude tento krásný úkaz sledovat přes zavřenou líheň a vše nechat pouze na nich. Kuřeti může trvat úplné vylíhnutí až 24h hodin a Vy mu na tento těžký úkol dopřejte dostatek času. Líheň neotvírejte a kuřátkům nijak nepomáhejte, jelikož byste jim spíše uškodili. Jakmile budou kuřátka oschlá, můžete je z líhně přemístit do připravené odchovny, která těmto křehkým tvorům zajistí dostatek tepla.

Doufáme, že jste se v tomto článku dozvěděli všechny informace k líhnutí kuřat, které jste hledali a přejeme Vám úspěšné líhnutí.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?