Jak na krtka pomocí odchytové pasti

Jeden den jednu krtinu zašlapete a druhý den se na Vaší upravené zahrádce objeví další tři? To už dochází trpělivost každému z nás. Jako jeden z nejlepších způsobů, jak se zbavit krtků na zahradě je použít past na krtka. Jak taková past na krtka funguje a bude opravdu účinná?
Past na krtka

Krtek obecný

Krtek je malý černý hmyzožravec, který dokáže každý den sežrat tolik potravy jako sám váží. Proto není divu, že pokud se přistěhuje na naší zahradu, vypadá jako by ji napadla celá armáda krtků. Krtek si hloubí dva druhy chodeb – jedny jsou obytné a ty druhé okružní, v kterých loví potravu. Krtek dokáže hloubit chodby rychlostí 12-15 m za hodinu a přebytečná hlína, kterou vyhrabe, zůstává nad zemí v hromadách, které nás dohánějí k šílenství. Krtek sám o sobě však neškodí, naší zahrádce spíše pomáhá kypřením a provzdušňováním.

Jak funguje past na krtka

Pastí na krtka existuje samozřejmě více druhů. Krtek je však chráněný, a z toho důvodu doporučujeme použít živolovnou past na krtka, která krtkovi ani žádným dalším živočichům neublíží. Živolovná trubková past na krtka je velice účinným ale přitom ekologickým způsobem, jak na krtka. Past na krtka funguje na principu průchozí sklapovací pasti na krtka. Trubková past na krtka je na obou dvou koncích vybavena západkou, která se dá lehce vmáčknout směrem dovnitř, avšak směrem ven ji není možné otevřít. To znamená, že krtek se do pasti jednoduše dostane, ale poté zůstane v pasti uvězněný. Krtka však chceme z naší zahrady vyhnat a ne ho trápit, a proto doporučujeme past na krtka se signalizací, která Vás ihned upozorní, že došlo k odchycení krtka.
Návrh bez názvu (13)

Jak na krtka pomocí odchytové pasti

Jak chytit krtka pomocí pasti není nijak složité. Přesto jsme pro Vás připravili pár jednoduchých kroků, které Vás provedou tímto způsobem, jak se zbavit krtka krok za krokem.

1. Krok – než začnete s nastražováním pasti, přesvědčte se, které chodby krtek aktivně používá. Tím si zvýšíte šance na jeho rychlejší odchyt. Můžete to provést tak, že všechny krtince na zahradě zašlapete a počkáte do druhého dne, které chodby si krtek obnoví.

2. Krok – past na krtka umyjte vodou, aby z ní nešel cítit lidský zápach. S pastí poté manipulujte už jenom v rukavicích. Krtek má velice dobře vyvinutý čich a jakýkoliv lidský zápach by ho mohl odradit od vstupu do pasti.

3. Krok – poté je zapotřebí najít vodorovnou chodbu, do které past na krtka umístíte. Tuto chodbičku naleznete tak, že lopatkou odkryjete vrchní část krtince, až se dostanete k chodbičce. Do této chodby past položíte tak, aby plynule navazovala na krtkovu chodbu, a aby otvor se signalizací směřoval vzhůru.

4. Krok – do pasti na krtka není zapotřebí umísťovat žádnou návnadu. Pokud krtek chodbu aktivně používá, dříve nebo později se do ní vrátí. Pokud byste však chtěli krtka do pasti nalákat dříve, můžete do ní umístit žížaly.

5. Krok – past dobře zasypte zeminou a často kontrolujte signalizační praporek, aby krtek nebyl v pasti odchycen déle, než je nutné.

Další možností, jak se zbavit krtků na zahradě, je použít odpuzovač neboli plašič krtků. Pokud se chcete dozvědět více o tom, jak plašič krtků funguje, doporučujeme Vám článek Jak se zbavit krtků na zahradě. Přejeme úspěšný boj!


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?