🚛 ZÁSILKY VÁM EXPRESNĚ ODEŠLEME I VE SVÁTEČNÍ DNY. TAK NEVÁHEJTE A NAKUPUJTE! 🐣

Jak správně oškubat husu?

Nastal čas, kdy je třeba zabít husu a nevíte si rady, jak husu správně oškubat? Zvláště pokud máte větší chov, je ruční škubání této vodní drůbeže opravdu náročnou záležitostí. Jak si ale tuto každoroční práci ulehčit?
Skubacka na drubez

Kdy je nejvyšší čas zabít husu?

U této drůbeže bohužel neplatí pravidlo, že čím těžší, tím lepší. Jídla možná na talíři budete mít více, ale starší husy přibírají pouze tuk, nikoliv svalovinu, tedy to dobré maso, pro které husy vykrmujeme. Ideální husa tedy váží okolo 4 kg. Jakmile husa této hmotnosti dosáhne, je čas na její porážku, ať je teprve léto, nebo očekávaný podzim.

Jak začít se škubáním husy?

Pokud se při škubání hus nechcete natrápit, je zapotřebí splnit pár zásadních postupů, které si přehledně popíšeme v následujících krocích.

 

1. Usmrcení husy

Prvním krokem při porážce hus bude zcela jistě její usmrcení. Husy by měly být krmeny naposledy 24h před tímto aktem. Husy s prázdným žaludkem Vám totiž velice usnadní práci při kuchání. Husu nejprve omračte, a poté vsuňte její hlavu do speciálního odkrvovacího trychtýře, který Vám ji podrží, aby se při porážce necukala. Husu v trychtýři nechte, dokud zcela nevykrvácí.

2. Spaření husy

Spaření drůbeže před škubáním Vám velice usnadní celý proces škubání. Připravte si vodní lázeň o teplotě ideálně 70-72°C. Pro paření hus je možné také pořídit speciální spařovací kotle, které krásně udržují teplotu či speciální teploměry, kterými si teplotu v lázni můžete kontrolovat. Teplota vody je totiž zásadní. Pokud bude voda příliš studená, husa půjde škubat těžko, pokud naopak příliš horká, může docházet k trhání masa, a to jistě nikdo nechceme. Husu poté do horké vody ponořte na 120-130s, ne déle, aby nedocházelo k vaření některých částí masa a kůže. S husou ve vodě pohybujte, nebo peří prohrabujte malými hrabičkami, aby se horká voda dostala mezi peří a škubání tak šlo pěkně hladce.

3. Škubání drůbeže

Existují v podstatě 3 způsoby, jak husu oškubat. Záleží jen na Vás kolik času a práce chcete škubání hus obětovat.

  • Ruční škubání: prvním, nejnáročnějším způsobem je klasické ruční škubání hus.
  • Škubačka drůbeže na vrtačku: druhým způsobem škubání hus je využití škubačky drůbeže, tedy spíše škubacího válce, který upevníte na vrtačku. Husu po škubacím válci poté převalujete tou částí, kterou chcete oškubat. 
  • Bubnová škubačka drůbeže: třetím a opravdu nejpohodlnější způsobem je využití bubnové škubačky drůbeže. Bubnová škubačka na drůbež je, jak z názvu vyplývá, buben vybavený speciálně tvarovanými škubacími prsty, které zajistí dokonalé vytrhání každého peří od křídla až po ocas bez poškození kůže. Tato škubačka drůbeže dokáže oškubat husu během jedné minuty. Zvláště pokud máte větší chov hus, tak se investice do této škubačky peří jistě vyplatí. Během škubání drůbeže doporučujeme oplachovat vnitřek bubnu studenou vodou pro odstranění peří a dalších nečistot z bubnu – zvyšuje se tím účinnost škubání peří. Více inspirace viz video níže. 

4. Dočištění drůbeže

Jakmile budete mít husu oškubanou, je zapotřebí ji ještě dočistit. Na kůži totiž často zůstanou podrosty, tedy nové peří. Tato drobná peříčka můžete odstranit pinzetou, nebo využít škubací vosk. Škubací vosk pouze rozehřejete, husu do něj ponoříte, a poté z ní vosk sloupete i s těmito drobnými peříčky a máte hotovo.

Věříme, že letošní sezóna škubání hus bude pro Vás s těmito vychytávkami mnohem příjemnější. Přejeme Vám dobrou chuť.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?