Jak vyhubit mravence na zahradě

Přemnožili se Vám na zahradě mravenci a nevíte, jak se jich šetrně zbavit? Zvláště, pokud na zahradě pěstujete ovoce nebo zeleninu, pak určitě hledáte způsob, jak vyhubit mravence na zahradě bez použití silné chemie a pesticidů. Existuje vůbec účinný a zároveň přírodní způsob, jak se zbavit mravenců na zahradě nebo ve skleníku? Jistě že ano! Čtěte dále a naučíme Vás jak na mravence.
Jak vyhubit mravence na zahrade I

Škodí vůbec mravenci našim rostlinkám?

Mravenci jsou pro naši zahradu velmi důležití tvorové, ale zároveň i nebezpeční škůdci. Mravenci  na zahradě vytvářejí zdravé ekosystémy, provzdušňují a hnojí půdu a urychlují rozklad organické hmoty. Mravenci také regulují některé škůdce a jejich pochodováním z rostliny na rostlinu také působí jako neúmyslní opylovači. Pokud se Vám však mravenci začnou na zahradě množit, je to ze dvou důvodů – mají tam dobrý úkryt nebo jídlo. Mravenci milují cukr, který snadno získávají formou medovice od mšic. Mravenci si chovají v podstatě takové farmy mšic, které si chrání a hýčkají, aby od nich měly neustálý zdroj sladké medovice. Mšice však našim rostlinkám velmi ubližují. Dalším důvodem, proč nechceme, aby se nám mravenci na zahradě pomnožili je to, že jejich kousnutí není nikterak příjemné.

Jak se přirozeně zbavit mravenců na zahradě?

Pokud chcete mít hezký posekaný trávník bez mraveniště nebo pokud chcete ochránit Vaše rostlinky na zahrádce či ve skleníku, pak jistě nechcete používat silnou chemii. Chemické prostředky totiž dokáží mnohdy napáchat mnohem více škody než užitku. Mohou zahubit i velmi užitečné brouky a další zvířata na zahradě a navíc jimi znehodnotíte pracně vypěstované ovoce a zeleninu. Jak tedy vyhubit mravence na zahradě, a přitom si zajistit zdravou zeleninu bez pesticidů?

  • Horká voda – dobrým obranným prostředkem proti mravencům, který je téměř zdarma a navíc neuškodí rostlinkám, je voda. Mravenci nechtějí žít v bahně a svou návštěvu si brzy rozmyslí. Pokud se Vám podaří objevit mraveniště, prolijte ho horkou vodou a toto ještě několikrát opakujte.
  • Křemelina – velice účinným přírodním prostředkem je BIO křemelina.  Křemelina se vyrábí extrakcí oxidu křemičitého z koster rozsivek – malých mořských tvorů – čímž vzniká bílý prášek. Křemelina se používá i v potravinářském průmyslu, a je pro rostliny i živočichy naprosto neškodná. Po aplikaci křemeliny tedy nemusíte dodržovat pro konzumaci zeleniny žádnou ochrannou lhůtu a zároveň se nemusíte bát o zdraví svých domácích mazlíčků. Křemelina na mravence velice dobře účinkuje i na další malé škůdce jako jsou klíšťata, roztoči, apod.

Kremelina na mravence

Jak aplikovat křemelinu proti mravencům?

Křemelina na mravence působí kontaktně, to znamená, že jakmile s ní přijdou do kontaktu, je vystaráno. Křemelina na mravence působí tak, že pohlcuje vlhkost z jejich malého tělíčka a tím je postupně vysouší, až uhynou. Pokud tedy hledáte řešení jak vyhubit mravence na zahradě, jak se zbavit mravenců ve skleníku, nebo co na mravence v zahrádce, tak zde máte jednoduchý postup:

  • Identifikujte mravenčí stezky – zjistěte, kde se mravenci vyskytují a kudy nejčastěji chodí.
  • Aplikujte křemelinu - na tato místa častého výskytu mravenců nasypte lehkou vrstvu křemeliny.
  • Po několika dnech zkontrolujte, zda problém s mravenci zmizel - pokud si mravenci vytvořili alternativní trasu, budete muset znovu použít křemelinu podél nové trasy.
  • Důležitá je prevence - křemelinu doporučujeme používat i preventivně.

Další možnosti hubení mravenců

Pokud hledáte zároveň způsob, jak se zbavit mravenců v bytě, pak bude nejjednodušší volbou použít postřik nebo sprej na mravence. Pokud potřebujete likvidovat mravence v bytě, vybírejte vždy sprej proti mravencům, který je určen pro využití v domácnosti a po jeho aplikaci místnost dobře vyvětrejte. Postřiky proti mravencům působí zpravidla okamžitě a dlouhodobě.

Věříme, že tyto triky proti mravencům Vám brzy pomohou a vy si budete moci vychutnávat chutnou a zdravou zeleninu bez pesticidů.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

Potřebujete poradit nebo objednat?