Jak vytvořit chytrý kurník pro slepice

Přemýšlíte, jak si ušetřit starosti s každodenním ručním otevíráním a zavíráním kurníku? Určitě v tom nejste sami! Každý den nemáme čas a dost možná ani chuť vybíhat v ranních hodinách, abychom slepice včas otevřeli a večer zase zavřeli. Nemluvě o tom, když chceme na víkend odjet pryč. V dnešní době si však můžete vytvořit natolik chytrý kurník, že se otevírání a zavírání postará sám.


Jak si jednoduše vytvořit chytrý kurník?

Aby byl váš kurník chytrý a automatický, budete si muset pořídit jednotku pro automatické zavírání a otevírání kurníku. Tyto jednotky se pohybují v řádu tisíců korun, avšak tato investice se určitě vyplatí.

Na jakém principu automatická dvířka do kurníku fungují?

Automatické zavírání a otevírání kurníku zpravidla funguje na základních dvou principech, které popisujeme níže:

  • Časovač – automatická dvířka pro slepice s časovačem pracují na zcela jednoduchém principu. Na zařízení si nastavíte časy, kdy chcete, aby se dvířka otevírala a zavírala. Zařízení se poté těmito časy řídí a ráno dvířka kurníku přesně na čas otevře a večer zase uzavře.
  • Světelný senzor – pokud jsou samootvírací dvířka do kurníku vybaveny světelným senzorem, pak pracují na principu snímání hladiny osvětlení. V praxi to znamená, že se svítáním se dvířka otevřou a večer při soumraku zase uzavřou.

U některých modelů je dokonce možné tyto dva principy kombinovat. To znamená, že jako primární metodu pro otevírání a zavíráků kurníku se využívá senzor světla, pokud však není dostatečná tma, aby se dveře uzavřely, je připraven záložní časovač, který dveře v nastavenou hodinu uzavře.

 

Jak na montáž automatického otevírání a zavírání kurníku

Při montáži záleží především na tom, jaký typ samootvíracích dvířek jste zvolili, to znamená, zda budete chtít připojit jednotku pro automatické zavírání a otevírání kurníku k vašim běžným dvířkům kurníku, nebo jestli si raději pořídíte kompletní automatická dvířka do kurníku.

  • Jednotka pro automatické zavírání kurníku – pokud si zakoupíte pouze elektronickou jednotku, bude zapotřebí ji připevnit nad dvířka kurníku a poté ji připojit pomocí lanka ke dvířkům vašeho kurníku. Na jednotce poté stačí nastavit požadované funkce pomocí přiloženého návodu a máte hotovo.
  • Kompletní automatická dvířka do kurníku – pokud se rozhodnete zakoupit jednotku i s bezpečnostními dvířky, budete mít navíc jistotu, že je žádný predátor nenadzvedne a nedostane se v noci do kurníku. Tato dvířka bude zapotřebí namontovat do otvoru v kurníku a poté už budete postupovat jako v přechozím bodě.

Automaticke zavirani kurniku

Jakmile automatické otevírání a zavírání kurníku nastavíte, můžete si dát klidně nohy nahoru a chytrý kurník za Vás tuto práci udělá za vás. No nezní to jako pohádka?


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?