Vitamíny pro papoušky, andulky a další ptactvo

Mají vaši opeření mazlíčci opravdu dostatek všech důležitých látek ve stravě? Vitamíny a minerály jsou pro papoušky, andulky a další exotické ptactvo stejně důležité jako pro nás, pro lidi. Dopřejte své andulce nebo papouškovi opravdu zdravý a dlouhý život a pojďte se podívat, jaké všechny vitamíny a minerály jsou pro papoušky, andulky a další exotické ptactvo nepostradatelné.
Vitamíny pro papoušky, andulky a ptactvo

Proč jsou vitamíny pro papoušky a andulky tak důležité?

Možná si říkáte, že Vašim opeřeným kamarádům dopřáváte kvalitní krmné směsi a tedy nemohou mít žádných látek nedostatek. Opak je ale pravdou. Papouškům často ve stravě chybí dva klíčové vitamíny, kterými jsou vitamín A a vitamín D, ale i další zmíněné vitamíny a minerální látky.

  • Vitamín A – vitamin A je pro papoušky obzvlášť důležitý. Jedná se o vitamín, který je důležitý pro tvorbu rodopsinu, tedy zrakového pigmentu, který papouškům umožňuje vidět i při nízkém osvětlení. Jeho nedostatek vede k šerosleposti, poškození oční sítnice či zánětům očních spojivek. Příznaky nedostatku tohoto vitamínu jsou poruchy dýchání způsobené narušením sliznice, nečistoty okolo nozder nebo oteklá oční víčka.
  • Vitamín D – už od nepaměti víme, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař. Vitamín D je důležitý pro správný vývoj každého jedince, jelikož je nezbytný pro správné absorbování vápníku a fosforu. Pokud mají v létě papoušci přístup do venkovních voliér, pravděpodobně budou mít vitamínu D dostatek. Přes zimní období je však potřeba vitamín D většinou dodávat.
  • Vápník – je nezbytný k zdravému vývoji kostry, nervové i svalové soustavy. U ptactva z veliké míry také ovlivňuje tvorbu kvalitní vaječné skořápky. Nedostatek vápníku tak vede nejen ke křehkým vajíčkům, ale i k zadržování snášky.
  • Vitamín E – jeho nedostatek se projevuje snížením plodnosti ptactva a snížením snůšky vajec. 
  • Vitamíny skupiny B – jsou důležité pro správnou funkci trávicího ústrojí a činnosti nervové soustavy ptactva. Jejich nedostatek může mít vliv na snůšku vajec, vývoj embrya, líhnivost i životaschopnost mladých papoušků.
  • Vitamín H – neboli Biotin, také známý pod názvem vitamín krásy má vliv na vzhled kůže a peří ptactva. Jeho nedostatek se projevuje vypadáváním per a vzniku holých míst.
  • Methionin – je nejdůležitějším stavebním prvkem peří, a tedy podporuje přepeření ptactva.


Kdy je vhodné doplňovat vitamíny pro papoušky a andulky?

Kromě výše zmíněných vitamínu, existuje spousta dalších esenciálních vitamínů a minerálních látek které je potřeba doplňovat do běžných krmných směsí papoušků především v zátěžových obdobích. Těmi může být například růst papouška, přepeřování, onemocnění, hnízdění nebo odchov mláďat.  
Vitamíny pro papoušky

Jaké vybrat vitamíny pro papoušky a andulky?

Po přečtení přehledu těchto důležitých vitamínů a minerálů jistě přemýšlíte, jak všechny tyto jednotlivé látky papouškům dodat a v jakém množství. Aby bylo dávkování vitamínů co nejjednodušší, doporučujeme vyhledávat již namíchané vitamínové komplexy, v kterých je ideálně rozložený poměr všech těchto živin.  Z naší nabídky Vám můžeme doporučit minerálně-vitamínové krmivo pro papoušky, andulky a další exotické ptactvo FIDMIX, které obsahuje všechny výše zmíněné a další důležité minerály a vitamíny a tím podporuje:

  • vyšší oplozenost a líhnivost vajec
  • správný vývoj mláďat a jejich životaschopnost
  • správnou činnost trávicí, opěrné, svalové i nervové soustavy
  • celkový dobrý zdravotní stav exotického ptactva
  • přepeření a tvorbu krásného opeření ptáků

Toto minerálně vitamínové krmivo je velice snadné na dávkování. Stačí ho rozmíchat ve velmi malé dávce (vždy si nejprve přečtěte přesné dávkování vitamínů) do běžné krmné směsi a Vaši milý opeření kamarádi to jistě ocení.

 
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?