Jak vybrat nejlepší kurník pro slepice

Vybíráte právě kurník pro slepice a nemůžete se rozhodnout, který bude pro Vás ten nejvhodnější? Po výběru vhodné velikosti, je nejdůležitějším kritériem volba materiálu, z kterého bude kurník pro slepice vyroben. Každý z materiálů má své výhody a nevýhody a právě ty si tu shrneme.
Jak vybrat nejlepsi kurnik pro slepice

Dřevěný kurník pro slepice

Dřevěné kurníky pro slepice bývají častou volbou chovatelů. Můžete si je postavit sami nebo si koupit již hotový kurník pro slepice. Nevýhodou dřevěného kurníku jsou však horší izolační vlastnosti. Pokud budete chtít slepice ochránit před horkem a chladem, bude potřeba pořídit zateplený kurník. Další nevýhodou je, že dřevo není voděodolné a nasává vlhkost. Abyste zajistili alespoň o trochu delší životnost tohoto materiálu, budete muset dřevo často impregnovat. U dřevěného kurníku se také budete muset zaměřit na častější čištění a údržbu, jelikož dřevěný kurník je velice snadným útočištěm čmelíků a dalších parazitů.

Kurník pro slepice z HPL laminátu

Velice unikátním materiálem je vícevrství HPL laminát. HPL laminát zajišťuje opravdu vysokou odolnost a dlouhou životnost. Zároveň je kurník pro slepice velmi dobře přirozeně izolovaný, takže v něm slepicím bude příjemně v létě i v zimě. Při výběru toho materiálu se nemusíte bát, že slepičí kurník bude vlhnout, hnít nebo jinak podléhat okolním podmínkách. Kurník pro slepice vyrobený z HPL laminátu můžete mít klidně na slunci, dešti, sněhu nebo větru a jeho vlastnosti se ani po čase nezmění. HPL je naprosto hladký, a tedy se velice snadno čistí a je opravdu odolný proti napadnutí čmelíky a dalšími parazity. Pokud se bojíte, že kurník pro slepice nebudete umět smontovat, tak věřte, že lehčí už to být nemůže. Tyto kurníky pro slepic je totiž možné snadno složit a rozložit bez jakéhokoliv nářadí. Kurník je přitom po složení velmi těžký a tak není možné, aby se převrátil ani ve velmi silném větru.

 

Plastový kurník pro slepice

V dnešní době se můžeme setkat i s plastovými kurníky. Jednoznačnou výhodou těchto kurníků je jejich snadná údržba a odolnost proti napadení různými parazity. Plast zaručí také voděodolnost a dlouhou životnost. V plastovém kurníku však v teplém počasí bude zcela určitě přílišné horko a v zimě zase chladno. Je proto nutné zakoupit zateplený kurník. Pokud je slepičí kurník vyroben pouze z plastu, bude s nejvyšší pravděpodobností velice lehký a hrozí, že kurník bude ve větru nestabilní.

Zděný kurník pro slepice

Zděný kurník bude nejčastější volbou pro ty, kdo si ho chtějí sami postavit. Nepopiratelnou výhodou zděného kurníku je jeho dlouhá životnost. Zdi mají také dobré izolační vlastnosti, a tak v něm slepicím bude příjemně v teplém i chladném počasí a to i bez dodatečného zateplení. Dobrý pozor však dejte na to, aby byl slepičí kurník dobře větraný. Již při jeho stavbě do něj proto zabudujte okénko nebo komín, aby v něm nedocházelo k plesnivění a aby měla drůbež dostatek vzduchu. Nevýhodou u zděného kurníku je jeho údržba. Všechny sebemenší škvírky a spáry v betonu budou dobrým útočištěm pro čmelíky a jiné parazity, a proto ho bude zapotřebí často a opravdu důkladně čistit, případně vápnit.

Pro lepší přehlednost jsme základní vlastnosti jednotlivých materiálů uvedli do tabulky níže:

 

 Kurník z HPL laminátu

 Dřevěný kurník

 Plastový kurník

 Zděný kurník

 Životnost

 + dlouhá živostnost

 - nutné často impregnovat

 + dlouhá živostnost

 + dlouhá živostnost

 Izolace

 + dobrá přirozená izolace

 - nutnost zateplení

 - nutnost zateplení

 + dobrá přirozená izolace

 Čištění

 + snadné čištění 

 - obtížné čištění všech ploch a mezer

 + snadné čištění

 - obtížné čištění všech ploch a mezer

 Napadnutí
 čmelíky

 + odolný proti napadení
 (má hladké plochy)

 - poskytuje prostředí, v kterém se
 čmelíci dobře ukrývají a množí

 + odolný proti napadení
 (má hladké plochy)

 - poskytuje prostředí, v kterém se
 čmelíci dobře ukrývají a množí

 Stabilita

 + těžký, dobrá stabilita

 + těžký, dobrá stabilita

 -  lehký,  ve větru nestabilní

 +  pevně ukotvený, dobrá stabilita

 Mobilita

 + snadno rozložíte a přesunete

 - kurník není možné přesouvat
 + pojízdný kurník na kolečkách

 + lehký, je možné ho přenést

 - nemožné přesouvat

 Sestavení

 + snadná montáž bez nářadí 

 + snadná montáž s nářadím

 + snadná montáž s nářadím

 - nutná vlastní výstavba


Doufáme, že jsme vám pomohli při výběru kurníku a přejeme vám zdravý a spokojený chov.

 
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?