Jak postupovat při domácím líhnutí bažantů

Chtěli byste si založit či rozšířit chov bažantů a koroptví, ale nejste si jistí, jak na to? Pokud již máte nějaké zkušenosti s líhnutím kuřat či jiné drůbeže, bude to pro Vás hračka. Pokud ještě žádné zkušenosti nemáte, nevadí. Vše, co potřebujete o líhnutí bažantů vědět, se dozvíte právě v tomto článku.
Lihnuti bazantu lihen

Proč právě chov bažantů?

Mnozí možná nevědí, že bažantí vejce jsou výborné pro konzumaci stejně jako vejce slepičí. Poskytují také velice podobné výživové hodnoty, jsou tedy bohaté na bílkoviny, esenciální aminokyseliny, vitaminy B, D a mnoho dalších. Aminokyseliny pomáhají regulovat spánek, náladu a chuť k jídlu. Vitamíny B a D přispívají k energii, posilují imunitní systém a přispívají ke zdraví kostí. Bažantí vejce jsou však menší než vejce slepičí a proto se v receptech používají vždy 2 bažantí vejce na každé vejce slepičí.

Co budete potřebovat pro líhnutí bažantů?

Pro domácí líhnutí bažantů si musíte obstarat dvě základní věci, kterými jsou bažantí násadová vejce a také líheň na vejce.

  • Násadová vejce - pro líhnutí budete samozřejmě potřebovat oplodněná násadová vejce, která můžete sehnat od známého chovatele či na internetu. Dávejte si však pozor, z jakého zdroje si násadová vejce pořizujete a jak je s nimi zacházeno při přepravě. Bažantí vejce můžete skladovat až 10 dní. Pokud se chcete o výběru a skladování násadových vajec dozvědět více, doporučujeme Vám tento článek.
  • Líheň na vejce – pro umělé líhnutí bažantů je nezbytné pořízení si kvalitní líhně, která dobře udržuje teplotu a vlhkost. Pokud nechcete vejce otáčet ručně jedno po druhém, přesvědčte se, pro jaké druhy vajec je líheň na vejce vhodná. Některé líhně na drůbež mají universální rošty pro všechny druhy vajec a u některých bude potřeba dokoupit speciální rošt pro tato menší bažantí vejce.

Jak začít s líhnutím bažantů?

Než se pustíte do samostatného líhnutí bažantů, je zapotřebí nejprve líheň na bažanty umístit do místnosti se stabilní teplotou okolo 20-24°C a nechat ji alespoň 24h běžet, abyste si ověřili, že správně udržuje teplotu a vlhkost. Taktéž násadová vejce přeneste z chladné místnosti, aby se zahřály na pokojovou teplotu, než je budete vkládat do líhně.

Jak postupovat při líhnutí bažantů?

  • Den 1-2 – První den umístíme bažantí vejce špičatou stranou směrem dolů do předem vyhřáté líhně na cca 37,7 °C a udržujeme v ní vlhkost mezi 55-65%. Udržování teploty a vlhkosti bude pro tyto dva dny vše.
  • Den 3 – Třetí den začneme otáčet vejci minimálně 2x denně (ráno a večer) o 45°. Vejci je zapotřebí pravidelně otáčet, aby nedošlo k přilepení vyvíjejícího se embrya na skořápku. Automatická líheň Vám v tomto ohledu ušetří hodně práce, jelikož se o otáčení vajec postará sama.
  • Den 8 – Zhruba osmý den doporučujeme bažantí vejce prosvítit, abyste zjistili, která vejce jsou oplozená a která nikoliv. Podrobný návod k prosvětlování vajec najdete v tomto článku.
  • Den 22 – V tento den přesuňte vajíčka do dolíhně, v které se mohou malý bažanti bezpečně vylíhnout na svět. V dolíhni vajíčky již neotáčejte a nezapomeňte na snížení teploty na cca 37,2 °C a naopak zvýšení vlhkosti na 70-80 %.
  • Den 23-25 – V těchto dnech se začnou bažanti líhnout na svět. Chvilku jim to potrvá, a proto jim dopřejte dostatek času a líheň vůbec neotvírejte a nevětrejte. Bažanty nechte v líhni klidně 24h oschnout a ž poté je přesuňte do předem připravené odchovny drůbeže.

Doufáme, že jste se v tomto článku dozvěděli otázky na všechny Vaše odpovědi a přejeme Vám mnoho chovatelských úspěchů.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

Potřebujete poradit nebo objednat?