Jak se připravit na líhnutí drůbeže

Nejpřirozenější líhnutí kuřat, křepelek, kachen, hus, bažantů i další drůbeže probíhá samozřejmě přímo pod kvočnou. Matka se zachovalým mateřským pudem se o celý proces postará zcela sama, a tak je to zároveň také nejpohodlnější způsob pro každého chovatele. Mnoho kvočen však již nemá zachovalý pud kvokavosti a tak se čím dál častěji stává, že drůbež nechce zasednout nebo na vejcích nesedí dostatečně dlouhou dobu, a tak líhnutí kuřat zkrátka není možné. Pokud je právě toto také Váš problém, pak rozhodně čtěte dále.
Lihnuti kurat lihen

Líhně neboli inkubátory – k čemu slouží?

Pokud se na kvokavost drůbeže nemůžete spolehnout, přichází v úvahu umělé líhnutí drůbeže, které si můžete načasovat přesně podle Vašich potřeb. K umělému líhnutí kuřat, křepelek, kachen, hus, krůt,  bažantů i jiné drůbeže slouží speciální líhně, jindy zvané také jako inkubátory. Líhně-inkubátory nejsou v chovatelství žádnou novinkou, jelikož s umělým líhnutím kuřat se začalo již před více než 2000 lety v Egyptě. Dnešní líhně na vejce jsou však velice propracované a chovatelé s nimi dosahují vysoké líhnivosti.

 

Líhní na drůbež je trhu již celá řada a nelze jednoznačně říci, která je ta nejlepší. Každý chovatel má totiž odlišné priority, a tak někdo ocení levné líhně, které jsou vybaveny základními funkcemi pro líhnutí kuřat, křepelek, kachen a další drůbeže a jinému chovateli naopak vyhovuje automatická líheň nebo dokonce plně automatická či profesionální líheň, která se postará o celý proces líhnutí zcela za Vás.

Jaké by mělo být prostředí v umělé líhni?

Aby bylo líhnutí drůbeže úspěšné, musí líhně-inkubátory zajišťovat 2 základní funkce, kterými jsou udržování optimální teploty a vlhkosti.

  • Teplota – líheň kuřat musí být vybavena elektrickým topným tělesem s termostatem, které vytváří a udržuje teplotu na optimální hodnotě vhodné k líhnutí.
  • Vlhkost – druhým důležitým faktorem, ovlivňujícím dobrou líhnivost, je udržování optimální vlhkosti v líhni, která vzniká odpařováním vody ze spodní části líhně.

Pokud hledáte kvalitní líheň na vejce, která teplotu i vlhkost krásně udržuje, doporučujeme Vám ověřené líhně Cleo, Puisor, CimukaReal či Lumia.

K dosáhnutí opravdu výborné líhnivosti je však také zapotřebí správný výběr a uchování násadových vajec a jejich následné pravidelné otáčení. Pokud se chcete o výběru a uchování násadových vajec dozvědět více, můžete si přečíst následující článek.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?