Jak na domácí líhnutí hus

Nechce Vám Vaše husa zasednout, a tak Vám nezbývá jiná možnost, než se pustit do umělého líhnutí hus v domácí líhni? Přirozené líhnutí je sice pro chovatele tou nejpohodlnější variantou, avšak i umělé líhnutí má svoje výhody. Můžete si ho celé načasovat podle svých potřeb a když dodržíte několik základních postupů, jistě budete mít úspěch.
Jak na domaci lihnuti hus

Co k umělému líhnutí hus budete potřebovat?

První otázka, kterou si budete muset položit, bude, kolik hus chcete líhnout. Podle toho se poté bude odvíjet výběr líhně na husí vejce a také počet násadových vajec.

  • Líheň na drůbež – líheň na vejce vybírejte pečlivě podle toho, v jak velkém počtu líhnutí hus plánujete. Líheň by měla především dobře udržovat teplotu a vlhkost. Pokud nechcete husí vejce otáčet ručně, můžete si vybrat automatickou líheň, která má lisky určené pro tato veliká vejce. Pokud se při líhnutí nechcete starat ani o udržování vlhkosti, chlazení a kropení vajec, tak na trhu jsou již k dostání moderní líhně, které všechny tyto funkce dokáží obstarat.
  • Husí násadová vejce – pokud máte svůj vlastní chov, sbírejte vejce ideálně v jarním období. Pokud možnost sběru vlastní vajec nemáte, můžete si je pořídit od jiných chovatelů, vždy však dejte pozor na jejich kvalitu a způsob přepravy. Husí násadová vejce můžete skladovat až 30 dní v chladné místnosti. Více o výběru a skladování násadových vajec se dozvíte v tomto článku.

 

Příprava na líhnutí housat

Pokud již líheň na husy i násadová vejce máte doma a jste připravení začít s líhnutím, vyberte vhodnou místnost s pokojovou teplotou, která bude následujících 30 dní poskytovat podmínky k inkubaci. Líheň v ní na 24h zapněte a ověřte si, že správně udržuje tepotu i vlhkost. Stejně tak násadová vejce přineste z chladné místnosti a nechce je odpočinout v pokojové teplotě, než je umístíte do líhně.

Hlavní faktory úspěšného líhnutí hus

Pokud líheň drůbeže funguje tak, jak má, můžete do ní vložit husí násadová vejce. Poté bude Vaším hlavním úkolem opatřit tyto základní čtyři faktory: 

  • Teplota v líhni: pro líhnutí hus udržujeme v líhni od 1. do 26. inkubace teplotu okolo 37,7°C a poté ji na poslední 3 dny snížíme na cca 37,2°C.
  • Vlhkost v líhni: vlhkost by se měla v prvních 26. dnech pohybovat mezi 55-60% a na poslední 3 dny líhnutí je vlhkost narozdíl od teploty potřeba zvýšit na 75-80%. 
  • Otáčení vajec: otáčení vajec je důležité proto, aby nedocházelo k přilepení vyvíjejícího se embrya na skořápku. S otáčením vajec alespoň 2x denně o 180° začneme 3. den inkubace a pokračujeme s ním až do 26. dne. Pokud máte líheň s automatickým otáčením vajec, pak budete mít o starost méně. Myslete však na to, že 27. den inkubace je vejce potřeba přesunout z otočných roštů do dolíhně, kde se již mohou začít klubat na svět. 
  • Kropení a chlazení vajec: husa jako zástupce vodní drůbeže v průběhu přirozeného líhnutí na chvíli opouští vajíčka, aby našla potravu a dojde tak k jejich zchlazení. Poté na vajíčka ještě mokrá usedá a tím zvyšuje jejich vlhkost. Abychom tento přirozený proces nasimulovali a vytvořili podmínky pro co největší úspěšnost líhnutí, je zapotřebí i při domácím líhnutí husí vejce pravidelně chladit a kropit. S ochlazování vajec začínáme 8. den inkubace a to tak, že líheň na cca 5 minut otevřeme, aby vychladla a na konci této lhůty vejce pokropíte vodou v teplotě okolo 35°C. Každý den poté ochlazování prodlužujeme o cca 2 minuty, až do 26. dne, kdy se dostanete na cca 45 min ochlazování. Pokud si chcete celý tento proces usnadnit, líhně značky CIMUKA se o chlazení a kropení vajec postarají zcela za vás.

Pro větší přehlednost jsme tyto 4 faktory rozepsali podle dnů inkubace do tabulky níže:

Den 1-2 Den 3-7 Den 8-26 Den 27-30
Teplota v líhni 37,7°C 37,7°C 37,7°C 37,2 °C
Vlhkost v líhni 55-60%. 55-60%. 55-60%. 75-80 %.
Otáčení vajec Ne Ano  Ano  Ne
Kropení a chlazení vajec Ne Ne Ano  Ne


Abychom zjistili, jaký máme poměr oplozených a neoplozených vajec a zda se embrya vyvíjí správně, doporučuje vejce cca 9. den inkubace prosvítit. Pokud se chcete o prosvěcování vajec dozvědět více, doporučujeme Vám tento článek.

Přichází očekávaný den

Okolo 30. dne se již můžete těšit z prvních vylíhlých housátek. Zatím je však pozorujte pouze přes zavřenou líheň. Otevírání líhně by mohlo těm, co se teprve klubou na svět, uškodit. Housata nechce v líhni klidně 24h než pěkně oschnou a poté je teprve přesuňte do předem připravené odchovny.

Jste již připravení na vlastní líhnutí housat? Věříme, že ano a přejeme Vám hodně chovatelských úspěchů!


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?