🚛 ZÁSILKY VÁM EXPRESNĚ ODEŠLEME I VE SVÁTEČNÍ DNY. TAK NEVÁHEJTE A NAKUPUJTE! 🐣

Jak chovat indické běžce

Chtěli byste chovat indické běžce, ale nevíte kde začít? Indický běžec je velice nenáročné plemeno, které přitom přinese mnoho užitku. Co všechno budete k chovu indických běžců potřebovat, čím se indičtí běžci živí a jaký pořídit kachník pro indické běžce?
Kachnik pro indicke bezce

Indický běžec

Indický běžec je nosné plemeno kachny domácí. Jedná se o velice dobrého producenta vajec, jelikož ročně snese až 200 vajec. Indický běžec je však také velmi oblíbený proto, že Vám na zahradě vysbírá slimáky a další škůdce jako červy nebo brouky. Indický běžec je proto skvělým pomocníkem každého zahrádkáře. Hmotnost dospělých jedinců se pohybuje okolo 2 kg, kachny jsou o něco menší než samci kačeři.

Jak začít s chovem indických běžců

Než se rozhodnete pro chov indických běžců, nejprve bude zapotřebí připravit jim dostatečně velký výběh. Už z názvu tohoto plemene vyplývá, že je to běžec a tedy potřebuje opravdu hodně prostoru. Vymezte jim proto výběh, po kterém se budou moci volně pohybovat, a kde budou mít možnost úkrytu před sluncem. Pro ohrazení bude stačit nízký plot, jelikož indičtí běžci téměř vůbec nelétají. Indičtí běžci mají jako každá kachna rádi vodu, a proto jim na zahradě připravte alespoň malý kousek vodní plochy.

Jak vybrat kachník pro indické běžce

Do výběhu běžcům připravte kachník, v kterém budou indičtí běžci trávit noc. Přístup do kachníku by měl být co nejsnadnější, aby se do něj nebály chodit. Kachník by měl pro indické běžce představovat bezpečný, suchý úkryt, který je ochrání před větrem a mrazem. Je proto zapotřebí vybrat kachník pro indické běžce, který bude dobře izolovat a nebude absorbovat vlhkost. Při výběru kachníku pro indické běžce je také dobré myslet na jeho údržbu. Jelikož kachník pro indické běžce umístíte pravděpodobně na otevřené místo, kde bude pršet, je také potřeba zvážit výběr materiálu, který nebude podléhat hnilobě. Výbornou životnost mají kachníky pro indické běžce vyrobené z HPL laminátu, které jsou extrémně odolné a stabilní.

 

Jeden běžec nestačí

Indičtí běžci neumí žít sami, proto si pořiďte malé hejno nebo alespoň páreček. Pokud doufáte, že Vám indický běžec vysedí mláďata, moc od toho neočekávejte. Indičtí běžci nemají zachovalý pud kvokavosti, tedy nesedí na vejcích. Pokud si budete chtít vylíhnout mláďata, bude zapotřebí posbírat oplodněná vajíčka, pořídit si líheň na vejce a začít umělé líhnutí v líhni.

Krmení indických běžců

Základním krmivem pro indické běžce je především v zimním období kompletní krmná směs, která zajistí všechny důležité živiny nezbytné pro zdraví kachen a dobrou snůšku vajec. V létě si indičtí běžci najdou většinu potravy na zahradě. Pochutnají si na již výše zmíněným slimácích, plžích, žížalách nebo také trávě a jetelu.

Pokud se rozhodnete pro chov indických běžců, určitě nebudete litovat. Nezapomeňte jim však zařídit dostatečně veliký výběh, zakoupit kvalitní krmivo a kachník pro indické běžce a hurá do toho.

 
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?