Účinné tipy, jak se zbavit potkanů a krys

Nastěhovali se do Vaší domácnosti nebo chaty potkani? Marně jste zkoušeli všechny možné rady, ale nic na tyto inteligentní tvory nezabralo? Pak budete muset sáhnout po účinnějším a dlouhodobějším řešením. Pro účinné řešení však nemusíte chodit daleko. Všechny naše osvědčené tipy, jsme pro Vás totiž přehledně sepsali do toho článku a věříme, že díky nim budete mít od potkanů i krys nadobro pokoj.
jak se zbavit potkanu I

Víte, že potkan není krysa?

Častým omylem je záměna potkana obecného za krysu. Tito dva hlodavci se přitom liší hned v několika ohledech. Potkan obecný může měřit až 27 cm a jeho hlavním poznávacím znamením je kratší ocas než tělo. Krysa bývá zpravidla menší, ale ocas má naopak delší než tělo. Potkan obecný vyhledává vlhká místa jako sklepy, sklady nebo kanalizace, na rozdíl od krysy, která dává přednost suchým a teplejším místům. Potkan obecný je v České republice velice rozšířený na rozdíl od krysy, kterou přizpůsobivější potkan téměř vytlačil. Pokud se tedy ve vašem obydlí potýkáte s hlodavci, pravděpodobně to bude právě potkan obecný. Ať už ale máte doma jakéhokoliv hlodavce, způsob jejich hubení či vypuzení bude stejný.

Potkan nebo krysa


Proč jsou potkani nebezpeční?

Důvod, proč byste se měli potkanů i krys co nejdříve zbavit netkví pouze v tom, že Vám tito hlodavci nejsou sympatičtí. I když se potkanů nebojíte a jejich společnost Vás nijak neomezuje, měli byste si na ně dát pozor. Potkani i krysy jsou totiž známými přenašeči řady nebezpečných onemocnění jako je třeba salmonelóza, žloutenka, vzteklina, tyfus a mnoho dalších. Jakmile se tito tvorové u Vás zabydlí, je proto zapotřebí co nejrychleji jednat. Potkani se totiž dokáží nesmírně rychle množit. Samice potkana vrhne až 5x ročně a pokaždé má až 10 mláďat. Za pár měsíců by se u Vás tedy mohly snadno přemnožit.


Jak se zbavit potkanů?

V dnešní době si můžete vybrat v podstatě ze tří možných účinných způsobů, jak se zbavit potkanů a záleží pouze na Vás, který způsob pro Vás bude nejlepší a nejpřijatelnější. Využít můžete oblíbenou past na potkany a krysy, jed na potkany a krysy nebo ultrazvukový plašič potkanů.

1. Past na potkany – odchytová past na potkany a krysy neboli také sklopec na potkany je velice bezpečné řešení, jelikož nikoho neohrozí. Mlsného potkana do pasti nejlépe přilákáte na nějakou velice aromatickou návnadu. Jakmile potkan vleze do pasti a zakousne do návnady, sklopec se zavře a potkana uvězní uvnitř. Potkan je velice inteligentní a proto bývá účinnější past na potkany s dvěma vstupy, tedy průchozí past. Další výhodou pasti na potkany a krysy je, že sklopec funguje opakovaně a vydrží Vám klidně po několik let.

2. Jed na potkany – druhým velice účinným řešením, je využít jed na potkany a krysy. Jed na krysy a potkany funguje taktéž velice spolehlivě. Důležité je však vybrat opravdu účinný jed, který bude fungovat už po jednorázové konzumaci. Výhody využití jedu na potkany a krysy jsou zajisté velmi jednoduchá aplikace a vysoká účinnost. Při manipulaci s jedem pro potkany a krysy však vždy dbejte na bezpečnost.

3. Plašič potkanů – třetím způsobem, tentokrát, jak vypudit potkany, je využít odpuzovač potkanů. Ultrazvukový odpuzovač totiž vydává ultrazvukové signály, které potkani i krysy nesnáší, a proto ošetřená místa plašičem na potkany rychle opouští. Při výběru se třeba dát pozor, aby byl plašič potkanů naprogramován na automatickou změnu kmitočtu, tzn. že se generované ultrazvukové signály budou měnit na různých frekvencí. To zajistí, aby si potkan nebo krysa na zvuk nezvykl.

past na potkany

Potkan je sice velmi inteligentní zvíře, ale v dnešní době již existuje spoustu účinných řešeních, které i takto chytré zvíře obelstí. Ať už využijete jakýkoliv způsob, jak se zbavit potkanů, věříme, že boj s nimi bude úspěšný!

 
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?