Jak často čistit kurník pro slepice?

Začínáte s chovem slepic a nevíte, jak často kurník pro slepice čistit  a na co všechno se zaměřit? Známá poučka, že čistota je půl zdraví, platí i při chovu drůbeže. Pokud chcete mít zdravé a prosperující slepice, budete muset zařadit pravidelné čištění a desinfekci kurníku. Není v tom však žádná věda, pojďme se tedy podívat, jak na to!
Jak cicstit kurník pro slepice

Proč je nutné kurník pro slepice čistit a dezinfikovat?

Špinavým kurníkem neuděláte radost ani sobě, ani svým slepicím. Nejde však pouze o špínu a kuřince na podlaze. I když tento vnější nepořádek uklidíte, aby kurník pro slepice vypadal na oko uklizeně, stále Vám tam zůstanou zárodky, které pouhým okem nevidíte. Ať už chcete nebo ne, kurník pro slepice přitahuje velké množství parazitů. Abyste se těchto parazitů a choroboplodných zárodků zbavili, je opravdu zapotřebí kurník pro slepice jedou za čas důkladně vydezinfikovat. Pravidelné čištění a dezinfekce kurníku se odrazí nejen na zdraví slepic, ale také budete mít vyšší snůšku vajec.  

Jak často čistit kurník pro slepice?

Kurník pro slepice doporučujeme čistit minimálně jednou týdně. Při tomto každotýdenním úklidu se zaměřte především na:

  • Kurník – ukliďte kuřince, vyměňte starou špinavou podestýlku za novou a nezapomeňte také očistit bidýlka.
  • Kukaň pro slepice – pozornost věnujte také snáškovým hnízdům pro slepice. Aby do nich holky chodily rády snášet, vyměňte v nich každý týden podestýlku. Pokud máte snášková hnízda bez podestýlky, bude je stačit umýt od nepořádku.
  • Krmítka pro slepice - stejně tak každé krmítko pro slepice dobře opláchněte horkou vodou a nezapomeňte ho vysušit.
  • Napáječky pro slepice - na čisté napáječky pro slepice je zapotřebí klást ještě větší důraz. Vodu v nich je zapotřebí měnit denně a přitom doporučujeme napáječky pro slepice vždy propláchnout horkou vodou, abyste se zbavili případných bakterií. Jednou za týden potom můžete napáječky ošetřit důkladněji, případně kartáčkem odstranit usazený "sliz" na dně napáječky.

Tímto však úklid zcela jistě nekončí. Abyste se v kurníku včas zbavili všech výše zmíněných parazitů a choroboplodných zárodků, doporučujeme kurník pro slepice alespoň 4x za rok důkladně vydezinfikovat.

 

Jak by měla vypadat dezinfekce kurníku?

  • Kurník pro slepice nejprve důkladně vyčistěte a poté z něj vyneste vše, co půjde.
  • Pokud máte plastový kurník pro slepice nebo kurník z HPL laminátu, bude si stačit připravit dezinfekční roztok, doporučujeme např. velice účinný SCHOPF DISINFECT PREMIUM, 1l, a poté tímto roztokem celý kurník pro slepice důkladně vystříkejte. Nezapomeňte na všechny škvírky a zákruty, kde se paraziti nejčastěji ukrývají.
  • Máte-li kurník dřevěný, bude jeho dezinfekce náročnější, ale rozhodně se s ní dejte záležet, jelikož právě v dřevěných kurnících se různým roztočům a parazitům daří nejlépe.
  • To stejné platí i pro kukaně neboli snášková hnízda pro slepice. Plastové snáškové hnízdo pro slepice můžete jednoduše omýt dezinfekčním roztokem a máte jistotu, že v něm žádní paraziti ani roztoči nezůstanou.
  • Nezapomeňte vydezinfikovat také krmítka a napáječky, které následně dobře opláchněte horkou vodou a vysušte.

Co když už máte roztoče v kurníku?

Bohužel se Vám nepodařilo zastavit invazi roztočů nebo jiných parazitů a máte jich plný kurník? Nebojte, určitě v tom nejste sami. Zvláště v létě se roztoči zvaní čmelíci velice rychle množí a jedinou možností je se jich rychle zbavit. Naštěstí již existují velice účinné přípravky, např. SCHOPF MILBEN XPERT, 15g, kterými stačí celý kurník vystříkat 2x po sobě v intervalu 5-7 dní a budete mít po problému. Jako prevenci proti čmelíkům poté vždy doporučujeme křemelinový prášek SCHOPF EKTOSOL FOSSIL PUDER KONZENTRAT, 1kg, který stačí rozptýlit na podlahu a do všech škvír v kurníku.

Pravidelné čištění a dezinfekci kurníku pro slepice rozhodně nedoporučujeme podceňovat, jelikož každý z nás chce mít jistě zdravé a prosperující slepice.

 

SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?