Jak na líhnutí kuřat v líhni CIMUKA PD

Chcete se pustit do líhnutí kuřátek a hledáte spolehlivou líheň, s kterou to půjde naprosto snadno? V tomto článku se podíváme na kvalitní líhně CIMUKA PD, které patří ke špičce na trhu. Co všechno líhnutí kuřat v tomto inkubátoru obnáší, respektive co všechno zvládne hravě líheň CIMUKA za Vás?
Lihnuti kurat cimuka PD

Kolik kuřat mohu v líhni CIMUKA PD vylíhnout

Líheň CIMUKA PD je vyráběna ve dvou velikostních provedeních a tedy záleží pouze na Vás, kolik kuřat si budete chtít vylíhnout. Menší líheň na vejce CIMUKA PD30SH má kapacitu na 30 slepičích vajec, a větší líheň kuřat s názvem CIMUKA PD60SH, má kapacitu jak jinak než na 60 slepičích vajec.

Na co nezapomenout před začátkem líhnutí kuřat

Umělá líheň na kuřata CIMUKA PD je potřeba před začátkem líhnutí, stejně jako každá jiná líheň položit do místnosti se stabilní teplotou mezi 20-24°C a nechat ji 24h nahřát. V průběhu doporučujeme kontrolovat, zda se v líhni udržuje stále stejná teplota a líheň je tedy připravena na líhnutí kuřat.

První 2 dny po vložení násadových vajec do líhně Vás nebude zajímat nic jiného, než udržování teploty a vlhkosti.

  • Teplota – nastavení a regulace teploty v líhni zvládne opravdu každý. Líheň má totiž přehledný digitální panel, kde si teplotu pomocí tlačítek jednoduše nastavíte, ideálně na 37,7°C.
  • Vlhkost – udržování vlhkosti v líhni vyžaduje o trochu více práce, ale nezaberete to více, než pár vteřin denně. Vlhkost se v líhni udržuje pomocí dolévání vlažné vody do spodních kanálků. Prvotní nalévání vody je nejlepší provést ještě před umístěním otočného roštu a vajec. V průběhu líhnutí se voda dolévá vyjmutím jednoho vejce a doplněním vody do kanálku přímo přes spodní mřížku. Pro prvních 18. dní se doporučuje udržovat vlhkost někde mezi 55-65 %
  • Kontrolní alarm – perfektní vychytávkou těchto líhní je, že si na panelu můžete nastavit kontrolní alarm, který Vás ihned upozorní, pokud se teplota nebo vlhkost příliš sníží nebo naopak zvýší.

Lihen na vejce cimuka pd

Otáčení vajec v líhni

Líhně neboli inkubátory CIMUKA PD SH jsou automatické líhně a to v praxi znamená, že se o otáčení vajec postarají za Vás. Jediné, co bude Vašim úkolem, je 3. den zapojit otočné rošty k motorku a otáčení vajec poté bude probíhat automaticky každé 2 hodiny.

Okolo 8. dne vajíčka doporučujeme prosvítit, abyste zjistili, zda se embrya vyvíjí správně. Více o prosvěcování vajec, se dozvíte v tomto článku.

Umístění vajec do dolíhně

Dalším zlomovým okamžikem je 19. den líhnutí. V tento den je potřeba vajíčka přemístit do dolíhně, kde se již mohou začít klubat na svět. Nebojte se však, že byste si museli pořizovat další dolíheň. Dolíheň si vytvoříte přímo z této líhně tak, že z ní vyjmete nejprve vajíčka a poté i otočné rošty. Vajíčka následně naskládáte zpět do líhně přímo na spodní mřížku. V dolíhni již vejci neotáčíme. Jediné, na co je potřeba myslet, je zvýšení vlhkosti v líhni pomocí naplnění všech spodních kanálků na vlhkost okolo 70-80 %.

Lihen kurat cimuka pd

A kuřátka jsou na světě

Doba líhnutí kuřat se udává okolo 21 dní a tedy v tuto dobu můžete očekávat první přírůstky. Kuřátkům však nijak nepomáhejte a pouze je pozorujte přes průhledné víko. Kuřátka nechte v líhni klidně 24h oschnout a poté je přesuňte do předem připravené odchovny kuřat.

 

Věříme, že líhnutí kuřat bude s tou líhni opravdu procházka růžovou zahradou. V líhni CIMUKA PD však můžete klidně líhnout i ostatní druhy drůbeže, pokud by se Vám líhnutí zalíbilo a chtěli byste si svůj chov ještě rozšířit. Tak s chutí do toho!


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

Potřebujete poradit nebo objednat?