Proč mít doma šrotovník na obilí

Slyšeli jste už o šrotovníku na obilí, ale nevíte, k čemu vlastně slouží a zda ho dostatečně využijete? Šrotovník na obilí neboli také elektrický mlýnek na obilí ocení každý chovatel, ať už má velkou farmu nebo pouze malý statek či hospodářství. Co tedy šrotovník na obilí umí a v čem je tak užitečný?
Domaci vyroba kmne smesi

K čemu šrotovník obilí slouží?

Šrotovník na obilí je vlastně elektrický mlýnek na obilí, který Vám umožní namlít si svůj vlastní šrot. Chovatelé jej využívají především pro výrobu domácí krmné směsi pro slepice a další drůbež, ale také pro krmení králíků, prasat, skotu a jiných hospodářských zvířat.  

Jaké plodiny může šroťák obilí namlít?

Šrotovník na obilí je primárně určený k mletí různých obilovin jako je pšenice, ječmen, oves či žito. Dále se skvěle hodí ke šrotování kukuřice, rýže, prosa, pohanky, ale i luštěnin, jako např. hrachu, čočky, fazolí nebo cizrny. Elektrický šrotovník na obilí má ale i další využití kromě výroby krmných směsí. Můžete jej uplatnit ke zpracování bylin a jiných plodů např. pro výrobu čaje, případně jej lze využít i jako šrotovník na slad.

Jak šrotovník na obilí funguje?

Šrotovníky na obilí se se dají rozdělit podle druhu technologie do čtyř skupin. Patří mezi ně šrotovník na obilí kamenný, talířový a válcový. Tím nejuniverzálnějším a nejoblíbenějším je však kladívkový šrotovník na obilí a právě jeho technologii si zde popíšeme. Kladívkový šrotovník na obilí má na rotoru lopatky (kladívka), které při rychlém otáčení dokáží zrna rozbít. Pod tímto rotorem je umístěné síto, kterým dostatečně namleté suroviny propadávají ven. Jak tedy prakticky na šrotování krmné směsi?

  • V prvním kroku si zvolíte síto s požadovanou hrubostí. Šrotovníky na obilí jsou většinou dodávány se síty s otvory o velikosti 1,5 – 8 mm. A je tedy pouze na Vás, zda budete chtít namlít spíše hrubší směs nebo obilnou mouku.
  • Jakmile budete mít síto vybrané a namontované, můžete šrotovník na obilí jednoduše zapnout.
  • Zvolené suroviny poté nasypete do vrchní násypky ve tvaru trychtýře, který automaticky pomáhá k plynulému pohybu surovin směrem k nožům.
  • Jakmile se zrna posunou směrem k nožům, začnou být šrotována na požadovanou hrubost. Jak dlouho bude šrotovník zrna mlít, záleží samozřejmě na výkonu šrotovníku, ale také na zvolené hrubosti síta.
  • Suroviny namleté na požadovanou hrubost poté propadnou sítem do zásobníkového barelu a máte hotovo.

Proč si šrotovník na obilí pořídit?

Šrotovník na obilí je výborným pomocníkem, pokud máte k dispozici vlastní vypěstované suroviny, které potřebujete namlít nebo případně pokud nechcete kupovat hotové drahé krmné směsi. Když budete mít elektrický mlýnek na obilí doma, můžete koupit pouze základní suroviny a z nich si poté doma namlít a namíchat směs pro krmení zvířat přesně podle Vašich potřeb. Rozdrcené obiloviny a luštěniny mají vliv na lepší stravitelnost potravy a také umožňují lepší mísení jednotlivých druhů. Šrotovník na obilí a luštěniny Vám tedy pomůže vytvořit kompletní a výživné krmivo pro vaše zvířata.

Pokud Vás elektrický šrotovník na obilí zaujal, ale nevíte, který bude pro Vás nejlepší, doporučujeme Vám článek, jak vybrat nejlepší šrotovník na obilí.

 
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

Potřebujete poradit nebo objednat?