Jak vybrat správný topný kabel?

V zimním období se každý chovatel často potýká s problémem zamrzlé vody v napáječkách nebo poškozených vodovodních potrubích. Tyto situace nejsou ničím neobvyklým a vyskytují se každou zimu. Ačkoliv existuje řada domácích triků na odmrazování napáječek, některé z nich mohou být finančně náročné a přesto neúčinné.

potrubi-zamrzle-kabel

Topný kabel: Co to je? 

Jednou z efektivních možností, jak předejít zamrznutí vody, jsou topné kabely. Tyto topné kabely jsou jednoduchým zařízením navrženým k odmrazování vody v napáječkách nebo potrubí. Na trhu existuje několik druhů topných kabelů, topný kabel s nerezovým opletením pro napáječky, topný kabel s termostatem anebo topný kabel na potrubí. Každý topný kabel se skládá z topného tělesa chráněného vodotěsným obalem a napájecího kabelu. Volitelně lze vybírat kabely s termostatem.

Druhy topných kabelů v chovech

Existují dva hlavní druhy topných kabelů, které se používají při chovu zvířat: topné kabely do napáječek a topné kabely na potrubí. Topné kabely do napáječek jsou navrženy pro ponoření do vody a mají ochranný obal odolný vůči vodě. Topné kabely na potrubí jsou vhodné pro odmrazování nechráněných vodovodních potrubí a lze je připevnit na spodní stranu potrubí.

Topný kabel do napáječky a jeho správný výběr 

Při výběru správného topného kabelu do napáječky je třeba zohlednit teplotu prostředí, množství vody a výkon topného kabelu. Obecně platí pravidlo, že čím větší mrazy a objem napáječky, tím vyšší výkon topného kabelu je potřeba. Vybírejte proto s rozumem a volte vždy o něco vyšší výkon, než zvažujete. 

Topný kabel na potrubí a jeho správný výběr 

Pro topné kabely na potrubí je důležité měřit délku potrubí, které chcete chránit, a zvážit izolaci. Topný kabel je umístěn ze spodní strany potrubí, a proto je důležité dodržovat návody výrobce ohledně minimálního průměru návinu a vzdálenosti mezi náviny. Topné kabely by se neměli křížit, aby nedošlo k jejich přehřátí. Také by se topné kabely neměli zkracovat, vybírejte proto vhodnou délku dle měření. 

Lze topný kabel dodatečně izolovat?

Dodatečná izolace topného kabelu na potrubí je doporučená, zejména pokud je vystaven povětrnostním podmínkám. Plastová potrubí lze přelepit hliníkovou páskou, aby se zlepšila tepelná vodivost.

Celkově jsou topné kabely účinným řešením pro prevenci zamrzání vody v napáječkách a potrubí. Důležité je však pečlivě vybrat správný topný kabel, přísně dodržovat návody a bezpečnostní pokyny.

SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

Potřebujete poradit nebo objednat?