Čmelíci u slepic? Víme jak na ně!

A jsou zase tady! Letní sezóna čmelíkům u slepic přeje a nejeden chovatel se s nimi ve svém kurníku potýká. Čmelíci u slepic jsou bohužel zcela běžným parazitem, kterého do kurníku nejčastěji zavlečou divocí ptáci jako holuby a vrabci. Jejich soužití je však prospěšné pouze pro čmelíky a drůbeži naopak velice ubližují. Čmelíci u slepic se navíc velice rychle rozmnožují, a proto nám nezbývá, než s nimi co nejdříve zatočit. Ale nebojte, my víme, jak na ně!
Čmelíci u slepic jak se jich zbavit

Čmelík kuří - nebezpečný slepičí parazit

Čmelík kuří, někdy také zvaný jako čmolík nebo slepičí muňka je velice drobný roztoč, který se živí ptačí krví. Čmelík kuří není úplně typickým parazitem, jelikož na slepici přebývá pouze pár minut či hodin než se nasytí a poté se odebírá do svého úkrytu v různých škvírách v kurníku, kde se páří a po pár hodinách snáší 3-7 oplozených vajíček, ze kterých se za 2-3 dny líhnou larvy. Tyto larvy ještě nepotřebují pít krev, avšak za další 1-2 dny se vyvinou v další stádium protonymfy. Protonymfa dokáže setrvat v tomto stádiu i několik měsíců hlady a čekat na svého hostitele. Jakmile se ale krve napije, rychle se mění na deuteronymfu a pak již v dospělého čmelíka schopného rozmnožování. Za ideálních podmínek, které jsou pro muňky u slepic teplé a vlhké prostředí, může celý tento proces trvat pouhý jeden týden!

Životní koloběh čmelíci u slepic

Jak tedy na čmelíky u slepic?

Když již víme všechny tyto zásadní informace o čmelících, musíme tomu přizpůsobit i jejich hubení! Pokud se chcete čmelíků nadobro zbavit, vždy doporučujeme kombinovat přípravky proti čmelíkům v kurníku se sprejem na slepice proti čmelíkům.

  • Jelikož čmelíci u slepic tráví většinu času v úkrytech a škvírách, kde se také rozmnožují, je zapotřebí vybrat opravdu velice účinný přípravek, např. SCHOPF MILBEN XPERT 15g, určený na plochy, kterým důkladně vystříkáte celý kurník. Tento silný koncentrát zabije všechny lezoucí formy čmelíků u slepic.
  • Velice důležité však je celý tento proces zopakovat v následujících 5-8 dnech. Přípravek totiž sice zahubí všechny lezoucí formy čmelíků, ale ne jejich vajíčka. Jak jsme si popsali výše, čmelík se velmi rychle vyvíjí, a proto jakmile se z vajíček začnou vyvíjet larvy a nymfy, je zapotřebí hubení čmelíků zopakovat, než pohlavně dospějí a začnou se rozmnožovat.
  • Současně vždy doporučujeme ošetřit i samotné slepice. Postřik na slepice SCHOPF REUDANON 1000ml funguje jako odpuzovač či repelent všech roztočů s dlouhodobým účinkem. Sprej na slepice proti čmelíkům je zcela bezpečný a tak po použití můžete klidně pokračovat s konzumací slepičích vajec.
  • Pokud hledáte způsob, jak se zbavit čmelíků nadobro, pak je zapotřebí dbát na důkladnou prevenci, aby se již tito paraziti slepic nevrátili. Kurník udržujte v čistotě a odstraňte z nej vše, v čem by se mohli čmelíci snadno ukrývat, jako různé lepenky, plechy, dřevěná hnízda, díry v obložení atd. Jako účinná prevence je osvědčená křemelina proti čmelíkům, kterou vysypete celý kurník, především různé spoje a škvírky. Křemelinový prášek narušuje ochrannou povrchovou vrstvu těla čmelíků a jakmile se tedy nějaký slepičí parazit dostane do kurníku, díky křemelině ihned uhyne a nedojde k jeho rozmnožení.


Osvědčená kombinace přípravků proti čmelíkům

Pro jednodušší volbu, jsme pro Vás sestavili výběr třech výše zmíněných produktů, které jsou chovateli osvědčené v boji proti čmelíkům. Pokud všechny tyto body hubení čmelíků svědomitě dodržíte, tak věříme, že čmelíci u slepic u Vás už nebudou mít šanci. Hodně zdaru!

 

Potřebujete poradit nebo objednat?