Jak na výběr vhodné králíkárny

Hledáte pro své malé chlupaté kamarády vhodné bydlení? Králíkárna je pro králíky domovem, kde tráví většinu svého času. Výběh vhodné venkovní králíkárny je proto klíčový pro jejich pohodlí, ale také zdraví. Co by měla splňovat správná králíkárna, kam bychom ji měly umístit a jak na její výběr? To vše se dozvíte v tomto článku.
Kralikarna

Co by měla správná králíkárna splňovat?

Než se pustíme do toho, jak na výběr králíkárny, podívejme se na několik zásadních bodů, které by měla ta správná králíkárna splňovat:

    • Bezpečí – v první řadě by se měl králík ve svém obydlí cítit v bezpečí. Králikárna by mu měla ideálně poskytovat tmavý, útulný prostor pro odpočinek a zároveň také prosvětlenou část s pletivem, aby měl králík rozhled.
    • Klid - králíci jsou velmi citliví na hluk. Pokuste se proto najít místo daleko od silnice a dalšího hluku. Nadměrný rámus může totiž způsobovat problémy, zejména pokud budete mít samice s mladými.
    • Prostor – králíkárna by měla poskytovat ušákům dostatek prostoru. Kotec pro králíky by měl být tak velký, aby se v něm králík mohl postavit na zadní a délka klece mu umožňovala udělat alespoň tři skoky vpřed. Velikost králikárny se tedy odvíjí vždy od velikosti plemene chovaných králíků.
    • Jednoduché čistění – aby měl králík maximální pohodlí, měla by být králíkárna čistá a suchá. Aby toho bylo možné docílit, je zapotřebí, aby se králíkárna dala jednoduše čistit a nezabralo Vám to hodiny času. Ideální je proto králíkárna s výsuvným trusníkem, který jednoduše vyjmete, vyčistíte a vrátíte zpět. Během chvilky tak králík opět bude v čistotě a suchu. Skvělým pomocníkem při čištění králíkárny je také otevíratelná střecha.

 

Jak na výběr venkovní králíkárny?

Při výběru králíkárny hraje roli to, jaké množství králíků chcete chovat, kolik místa jim chcete dopřát a také, zda pro chov králíků máte na své zahradě dostatek místa.  Musíte totiž počítat s tím, že každý samec a každá samice budou potřebovat svůj vlastní kotec. Další jeden až dva kotce budete potřebovat pro mladé. Vybírat poté můžete mezi králíkárnou jednopatrovou, králíkárnou dvoupatrové a vícepatrovou, výborná je také králíkárna s výběhem:

      • Jednopatrová králíkárna – je zpravidla nejjednodušší na obsluhu a čištění. Jednopatrová králíkárna bývá zpravidla umístěna na vysokých nohách, a tak se ke svým ušákům nebudete muset hrbit. Při umístění králíkárny však dejte pozor, aby stála na rovině a nemohla se kývat.
      • Vícepatrové králíkárny – dvou a více patrové králíkárny bývají ekonomičtější, pokud chováte větší množství králíků. Vícepatrové králíkárny bývají umístěny přímo na zemi, abyste se dostali i do vrchních pater králíkárny. Čištění a obsluha vícepatrové králíkárny proto bývá o něco namáhavější.
      • Králíkárna s výběhem – králíkárna s výběhem bude výbornou variantou pro Vás i pro králíka. Králík může celý den pobíhat ve výběhu a pro odpočinek si zaleze do vnitřního zatemněného prostoru, který mu poskytne bezpečí, jako by se nacházel v noře.

Je nutný výběh pro králíky?

Králík je velice aktivní zvířátko a potřebuje až 3 hodiny volného pohybu na čerstvém vzduchu denně. Prospěje to nejen jeho zdraví, ale také jeho spokojenosti. Pokud Vaši zahradu zdobí králíkárna s výběhem, pak máte vyhráno. Pokud máte klasickou venkovní králíkárnu nebo svého králíka chováte doma, pak je výbornou variantou ohrádka pro králíka nebo domeček pro králíka s výběhem. Vždy však dbejte na bezpečný chov králíků ve venkovním výběhu a vybírejte dostatečně vysoký a krytý výběh pro králíka, z kterého Váš ušák nemůže utéci a zároveň ho nemůže žádný zvědavý vetřelec napadnout. Při horkých letních dnech myslete také  na to, aby ohrádka pro králíka nebyla vystavena přímému slunci. Velmi oblíbená je pro tyto účely přenosná ohrádka pro králíka, kterou můžete během dne přemístit do stínu.

Přejeme šťastný chov králíků.

 
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?