🚛 ZÁSILKY VÁM EXPRESNĚ ODEŠLEME I VE SVÁTEČNÍ DNY. TAK NEVÁHEJTE A NAKUPUJTE! 🐣

Jak zvládnout odchov křepelek

Líhnutí malých křepelek je za dveřmi, a Vy stále nemáte připravenou žádnou odchovnu? Vytvoření správných podmínek při odchovu křepelek je jednou z nejzásadnějších částí celého chovu. Pokud tedy chcete mít zdravé a produktivní křepelky, je zapotřebí mít včas nachystanou odchovnu křepelek. K čemu odchovna křepelek slouží a co všechno by měla zajišťovat?
odchov krepelek

Odchovna křepelek - opravdu to bez ní nejde?

Čerstvě vylíhnuté křepelky ještě nejsou schopné vlastní termoregulace, a proto je křepelkám nutné ihned po vylíhnutí vytápět až na jejich tělesnou teplotu, aby nezahynuly. Bezpečným prostorem se zdrojem tepla je právě výše zmíněná odchovna křepelek, někdy též nazývaná jako umělá kvočna. Může se jednat o jakoukoliv klec či voliéru vybavenou topným tělesem.

 

Co všechno budou malé křepelky potřebovat?

Jak jsme již výše zmínili, křepelky je ihned po vylíhnutí nutné přesunout do předem připravené a vyhřáté odchovny. Jaká je pro křepelky optimální teplota a co dalšího je pro křepelky potřeba zařídit?

  • Teplo – v prvním týdnu je optimální teplota okolo 36°C. Poté můžete teplotu postupně snižovat tak, aby se teplota v odchovně křepelek pohybovala na konci druhého týdne okolo 30°C. Ve třetím týdnu se můžete postupně dostat na 25°C a poté až do dospělosti udržujte teplotu okolo 20°C. Správnou teplotu si můžete snadno ověřit i z chování křepelek. Pokud se křepelky tisknou ke zdroji tepla, je teplota pravděpodobně moc nízká. Pokud stojí po stranách odchovny, je naopak moc vysoká. Ideální je, pokud se křepelky pohybují po celé ploše odchovny a pod zdroj tepla se vrací.
  • Světelný režim – V prvních 14 dnech nechte světlo neustále zapnuté. Světlo pomáhá mláďatům najít potravu a vodu a zabraňuje tomu, aby se navzájem klovaly. Delší světelný den tedy podporuje růst křepelek. 3-5 týden poté světelný den snižte na 12h denně.
  • Krmení – křepelky velice rychle rostou a pohlavně dospívají (už ve věku kolem 35 dne), proto je potřeba dbát na velice kvalitní výživu především bohatou na dusíkaté látky a bílkoviny. Ke kompletním krmným směsím je dobré přidávat vejce uvařené natvrdo, tvaroh nebo syrovátka. Dále zelené krmivo, např. hlávkový salát, listy pampelišky nebo mladou travičku.
  • Vodu – zapomenout nesmíme ani na neustálý zdroj vody. Pozor však dejte na volbu napáječek, aby nemohlo dojít k utopení nebo zmáčení křepelek.

Odchovna krepelek Cimuka

Jakou odchovnu křepelek vybrat?

Teď už víte, co všechno by odchovna křepelek měla zajišťovat a je pouze na Vás, jakou odchovnu křepelek vyberete. Na výběr máte v podstatě ze tří možností:

  • Topná deska – pokud si vyberete pouze topnou desku, bude vaším úkolem vybrat vhodné prostory, kam křepelky umístit, dále jim obstarat zdroj světla, vhodná krmítka a napáječky.
  • Topná deska se zdrojem světla – dále je na trhu umělá kvočna, která křepelkám zajistí dostatek tepla i světla. Vaším úkolem je však opět najít vhodné prostory, kam křepelky umístit a připravit jim vhodná krmítka a napáječky.
  • Kompletně vybavená odchovna křepelek – poslední, ale nejpohodlnější možností je vybrat plně přizpůsobenou odchovnu pro chov malých křepelek. Tato odchovna křepelek značky Cimuka je kompletně vybavená klec, která poskytuje termostatem regulovatelný zdroj tepla, zdroj světla, ale také speciální krmítka a napáječky. Vy tak nebudete muset již vůbec nic přikupovat a navíc ušetříte spousty místa a času. Odchovny křepelek Cimuka se totiž dají jednoduše stohovat jedna na druhou a přitom se velmi snadno čistí.

Odchov krepelek Cimuka

Ať už vyberete jakoukoliv odchovnu křepelek, dbejte také na to, kam ji umístíte. Křepelky jsou náchylné na průvan, proto vyberte nějakou dobře větranou místnost bez průvanu a bez jakýchkoliv rušivých elementů, které mohou křepelkám působit stres. Přejeme Vám úspěšný odchov křepelek a pokud se chcete dozvědět více o domácím líhnutí křepelek, doporučujeme Vám článek, líhnutí křepelek zvládne opravdu každý.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?