Jak oškubat slepici bez námahy

Blíží se čas porážky slepic a už teď se Vám do této náročné práce nechce? Škubání drůbeže však v této moderní době nemusíte dělat ručně. Ideální je pořídit si užitečného pomocníka, který všechnu práci zvládne za Vás. Pokud Vás zajímá, která šikovná věcička zvládne tuto nepříjemnou práci dokonce v řádu sekund, pak rozhodně pokračujte ve čtení.
Jak oskubat slepici

Na co nezapomenout před škubáním?

Škubání slepic samozřejmě předchází jejich porážka. K poražení slepic můžete využít speciální odkrvovací trychtýř, který Vám pomůže slepici bezpečně přidržet a také odkrvit. Jakmile budete mít slepice poražené a vykrvené, je zapotřebí je bezprostředně před škubáním správně spařit, aby šlo následné škubání opravdu hladce.

Co si připravit ke spaření drůbeže?

Správné spaření drůbeže je zásadní pro to, aby šlo peří krásně oškubat, ale zároveň nedocházelo k trhání masa. Co k němu všechno budeme potřebovat?

  • Nádoba na vodu a zdroj ohřevu – podle Vašich možností si zajistěte vhodně velikou nádobu, která odolá horké vodě. Můžeme doporučit speciální spařovací kotle, v kterých vodu přímo nahřejete, a poté Vám vodu díky automatickému termostatu udržují na požadované teplotě.
  • Teploměr – budete potřebovat ke kontrole správné teploty vody. Teploměr musí být odolný alespoň do 100°C.
  • Časovač – k odměření délky ponoru drůbeže budete potřebovat jakékoliv stopky, klidně na hodinkách či mobilu.
  • Tyčka či hrabičky – používají se k rovnoměrnému namáčení slepic, aby nezůstala žádná místa suchá.

Pro spaření slepic je ideální teplota okolo 60-65°C. Jakmile budete mít vodu v nádobě na tuto teplotu nahřátou, ponořte do ni slepici na 30-40s. Při spaření slepic doporučujeme používat hrabičky, kterými se snažte vodu vmasírovat pod peří, co nejblíže ke kůži, aby se slepice spařila rovnoměrně a nezůstala Vám suchá a nespařená místa.

 

Škubání drůbeže nikdy nebylo jednodušší

Jakmile jsou slepice spařené, můžete se pustit do škubání. Pokud nechcete škubat jednu slepici po druhé ručně, můžete si pořídit výše zmiňovaného pomocníka, kterým je škubačka na drůbež. Škubačky drůbeže se vyrábí v mnoha provedeních, ale dají se v zásadě rozdělit na 2 typy:

  • Škubačka drůbeže na vrtačku – škubání peří pomocí této škubačky drůbeže Vám ušetří spoustu času i sil. Jedná se o škubací válec opatřený škubacími prsty. Tento válec připevníte na upevněnou vrtačku ke stolu nebo k speciálnímu stojanu. Vaší prací poté bude pouze chytit slepici za nohy a s spouštět jí podél rotujícího válce vždy tou stranou, kterou chcete oškubat.
  • Bubnová škubačka drůbeže – tím nejjednodušším a nejefektivnějším způsobem jak oškubat slepici je využití bubnové škubačky drůbeže. Bubnová škubačka na drůbež totiž zvládne v podstatě sama oškubat slepici za necelých 30 sekund. Škubačku stačí pouze zapnout pomocí vypínače, slepici do ní vložit a zbytek necháte na ní. Bubnová škubačka na drůbež má speciálně rozmístěné a tvarované škubací prsty, které slepici oškubou krásně dohladka bez poškození kůže. Během škubání doporučujeme vnitřek bubnu oplachovat studenou vodou, abyste odstranili peří a další nečistoty. Pomůže to k ještě kvalitnějšímu oškubání slepic. Jak bubnová škubačka drůbeže CIMUKA funguje, se můžete podívat ve videu níže.

Doufáme, že jsme Vám v tomto článku pomohli najít řešení, jak si ušetřit spoustu času a námahy při škubání peří a věříme, že letošní sezóna škubání slepic bude pro Vás s tímto užitečným pomocníkem mnohem příjemnější. 


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?