5 tipů, jak se zbavit kuny skalní

Trápí Vás kuna na půdě, ve střeše, v domě, v autě či Vám kuna řádí v kurníku a zabíjí Vaše slepice? Věřte, že v tom nejste sami. Tato malá, ale zato chytrá šelma dokáže napáchat nespočet škod a je třeba ji co nejdříve odchytiti či vypudit. Z toho důvodu Vám přinášíme 5 osvědčených tipů, jak se zbavit kuny.
Jak se zbavit kuny

Kuna lesní a kuna skalní rozdíl

Na území české republiky se můžeme setkat s dvěma druhy kun. Je to tzv. kuna lesní a kuna skalní, v minulosti též nazývaná jako kuna domácí. Jak již vyplývá z pojmenování těchto dvou druhů kun, kuna lesní se pohybuje se především v lese, je velice plachá a lidské obydlí navštíví opravdu zřídka kdy. Na rozdíl od ní kuna skalní je na člověka zvyklá. Preferuje sice lesy a skalnatou krajinu, ale především v zimě se ráda přesouvá do obydlených míst, kde má dostatek potravy a skrýší pro přezimování. Pokud tedy máte kunu na půdě, ve střeše či v autě, s nejvyšší pravděpodobností to bude právě kuna skalní.

Jak vypadá kuna skalní

Kuna skalní je šelma z čeledi lasicovitých. Má štíhlé mrštné tělo a dosahuje délky okolo 80 cm včetně ocasu. Kuna skalní je zbarvená do hnědé či šedohnědé barvy a jejím typickým poznávacím znakem je bílá náprsenka, na rozdíl od kuny lesní, která má náprsenku zbarvenou do žluta.

Co žere kuna skalní

Kuna skalní je velice chytré a hravé zvíře, aktivní především v noci a za soumraku. Kuna skalní je všežravec a nejraději má různé hlodavce, hmyz, ovoce, ořechy, ale nepohrne ani mršinou či odpadky z kuchyně. A co kuna a slepice? Kuna skalní chodí do kurníku zpravidla hledat hlodavce či jejich oblíbená vejce, nikoliv lovit slepice. Ptáte se tedy jak a proč zabíjí kuna slepice? Pokud slepice spí, je dost možné, že se jim nic nestane, jakmile ale kuna slepice, kachny či husy na nočním lovu v kurníku potká, probouzí se v ní lovecký pud a kuna je ne z hladu, ale ze strachu pozabíjí a poté je nechá ležet v kurníku.

Stopy kuny skalní

Jak poznáme, že se dám zabydlela právě kuna v domě, na půdě či ve střeše? Kunu poznáme hned podle několika stop. První stopa, kterou kuna zanechává je nepříjemný zápach ze zavlečených mršin a shnilého jídla a také zápach jejich trusu a moči. Kuna skalní zpravidla zanechává trus stále na stejném místě, což slouží ke značkování revíru. Dalším poznávacím znakem je hluk, který vydává především v nočních hodinách, kdy se vydává za potravou. Nepříjemným důkazem přítomnosti kuny je zničená izolace, překousané kabely či hadičky v motorovém prostoru vozidla. Stopy kuny skalní jsou podobné kočičím, avšak jsou v nich zřetelně vidět otisky jejich drápů.

kocka_lasicka_kuna

5 tipů, jak se zbavit kuny skalní

Potvrdili jste si, že Vaším nezvaným nájemníkem je opravdu kuna skalní? Pak se pojďme podívat, jaké máte možnosti v boji proti kunám:

1. Chyťte je do pasti na kuny: Kuny můžete odchytit do živolovné pasti neboli sklopce na kuny. Pasti na kuny jsou často tím nejúčinnějším řešením. Past na kuny stačí nastražit do míst, kudy kuna často prochází a položit do ní návnadu. Pak jen stačí vyčkat, dokud se kuna do pasti nechytí.

2. Použijte pachový odpuzovač kun: Kunám jsou některé pachy velice nepříjemné. Pachový odpuzovač proto stačí aplikovat na požadované místo, a kuny se jim budou vyhýbat velikým obloukem.

3. Vyžeňte je pomocí plašiče kun: Moderním způsobem, jak vyhnat kuny, je využít ultrazvukový plašič kun. Plašička kun vydává pro kuny velice nepříjemné zvukové signály, a tak se ošetřeným místům vyhýbá.

4. Vypuďte kunu pomocí jiného živočicha: Kuny mají rádi své vlastní teritorium a neradi přebývají tam, kde cítí jiné živočichy. Můžete zkusit na půdu, do auta, či na jiná místa, kde kuna přebývá umístit chlupy Vašeho psa či kočky.

5. Zabraňte kuně vniknutí do domu: Pokud se Vám podaří zjistit, kudy mrštná kuna na Vaši půdu, do střechy či do kurníku vniká, dobře tyto přístupové cesty zablokujte. Ideálně však použijte plech či drát, který kuna nedokáže prokousat.

Kuna je velice chytrá a mrštná šelma. V boji proti kunám však budete mít s těmito odzkoušenými tipy jistě navrch a věříme, že se tak kun co nejdříve zbavíte.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

Potřebujete poradit nebo objednat?