Jak na vnější parazity u slepic

Objevili jste nějaké parazity v kurníku či přímo na slepicích a nevíte, co s tím? Nebojte, nejste v tom sami. Napadení slepic vnějšími parazity patří k nejčastějšímu druhu onemocnění drůbeže. Většinou je k Vám do kurníku zanesou volně žijící ptáci. Jakmile však tyto malé, ale zato nebezpečné tvory objevíte, je zapotřebí začít ihned s hubením, aby nedošlo k jejich rozmnožení. Jaké jsou nejčastější vnější paraziti slepic a jak se jich účinně zbavit?
Paraziti slepice

Nejčastější vnější paraziti slepic

Mezi nejčastější parazity u slepic patří pavoukovitý roztoč jménem čmelík kuří a také všenka.

  • Čmelík kuří - čmelíci u slepic, někdy též zvaní jako muňky u slepic, jsou malý roztoči, kteří se v noci živí slepičí krví. Ve dne se čmelíci páří v různých úkrytech v kurníku, kam také snáší svá vajíčka, z kterých se za pár dní líhnou další čmelíci. Čmelíci u slepic můžete poznat z chování slepic, které budou pravděpodobně neklidné, podrážděné a oslabené. Při přemnožení čmelíků u slepic, můžete pozorovat i viditelné „mapy“ těchto parazitů v kurníku. Pokud se chcete dozvědět více o těchto slepičích parazitech, doporučujeme Vám článek jak poznat čmelíky u slepic.
  • Všenka – je parazitický hmyz, který můžete na rozdíl od čmelíka snadno vidět pouhým okem. Všenky tráví na drůbeži většinou celý svůj život, který trvá několik měsíců. Všenky se živí se peřím a kůží drůbeže a na jejich peří také snáší svá vajíčka. Na rozdíl od čmelíků mimo hostitele přežijí cca týden a poté hynou. Žádný druh všenek nenapadá člověka. Pokud se však přemnoží, může způsobovat drůbeži četné škody. Tito parazité způsobují slepicím svědění, podráždění, ztrátu peří a může to vést až k úbytku hmotnosti a snížení snášky.

Nejlepší je prevence

Stejně jako u všech onemocnění je nejlepší, když k napadení drůbeže vůbec nedojde. Proti napadení slepic vnějšími parazity funguje jako prevence nejlépe čistota. Kurník proto pravidelně uklízejte a dezinfikujte. Nezapomeňte ani na čištění bidel, hřadů a různých mezer a škvírek. Z naší zkušenosti doporučujeme vyměnit dřevěná snášková hnízda, která jsou snadným útočištěm různých parazitů za plastová snášková hnízda, která snadno vymyjete a vydezinfikujete.

Jako účinná prevence se také osvědčila křemelina, která při vysypání kurníku zahubí čmelíky u slepic, vši, blechy, klíšťata a další malé parazity v kurníku tím, že naruší ochrannou povrchovou vrstvu těla hmyzu, a ten následně hyne v důsledku dehydratace.

První pomoc pro slepice

Jakmile jakékoliv parazity v kurníku nebo na slepicích objevíte, je zapotřebí začít ihned jednat, jelikož všechny tito paraziti se nemírně rychle množí a později by mohl být boj s nimi mnohem obtížnější.

  • Napadení slepic – jestliže jsou slepice napadeni všenkami, čmelíky nebo třeba blechami, doporučujeme je ošetřit přípravkem, který všechny tyto parazity slepic odpudí. Nejlepší bude použít BIO odpuzovač parazitů REUDANON, který nastříkáte přímo do peří zvířat. Sprej na čmelíky, vši, blechy atd. ochrání slepice dlouhodobě a přitom můžete dále konzumovat jejich vejce.
  • Napadení kurníku – jestliže jsou slepice napadeni čmelíky, budou se čmelíci u slepic zcela jistě vyskytovat i v kurníku. Kurník proto dobře vyčistěte a prohlédněte. Abyste se čmelíků u slepic zbavili nadobro, je zapotřebí použít silný přípravek, např. SCHOPF MILBEN XPERT 15g, který podle návodu naředíte vodou a vystříkáte jím celý kurník včetně všech mezer a škvírek. Tento přípravek je velice účinný již po první aplikaci. V kurníku však zůstanou nakladená vajíčka, z kterých se za necelý týden začnou líhnout noví čmelíci. Celý postup proto cca za 5-8 dní opakujte.

Pokud si pořizujete nové slepice, vždy je doporučujeme nejprve řádně prohlédnout a klidně je dát na pár dní do izolace, abyste se přesvědčili, že jste si s novými přírůstky nepřivezli i nějaké parazity. Až si budete jistí, že jsou slepice zdravé, můžete je zařadit mezi ostatní. Přejeme Vám zdravý a úspěšný chov.

 
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

Potřebujete poradit nebo objednat?