Pěstování v pařeništi krok za krokem

Pařeniště slouží k pěstování rostlin tím, že vytváří mikroklima, které je příznivé pro růst a vývoj rostlin. Hlavním účelem pařeniště je poskytnout ochranu proti nepříznivým povětrnostním podmínkám, jako jsou studené teploty, vítr, déšť nebo sníh. Tímto způsobem mohou rostliny růst i v obdobích, kdy by to venku nebylo možné. V našem článku se dozvíte krok po kroku jak postupovat, pokud chcete pěstovat rostliny v pařeništi. 

blog-clanek-pareniste-mini-pareniste

Výběr vhodného pařeniště 

Dříve než koupíme první pařeniště, které uvidíme, měli bychom si rozmyslet, kde jej chceme umístit a kolik místa budeme pro zahradní pařeniště nebo balkónové pařeniště potřebovat. Pařeniště může mít různé formy a velikosti. Nejběžnější typy zahrnují zahradní pařeniště, domácí pařník, mini pařeniště, balkonové pařeniště, pařeniště na vyvýšený záhon, obloukové pařeniště a mnoho jiného. Skleněné pařeniště a polykarbonátové pařeniště jsou často postavena z rámů a skel/panelů, což umožňuje propouštění slunečního světla a zároveň udržuje teplotu uvnitř, ale nedají se přesouvat. Plastové pařeniště jsou obvykle jednodušší a levnější, můžete je využívat jako přenosné pařeniště, ale také poskytují ochranu před nepříznivými podmínkami. Pařeniště mohou být vybavena různým příslušenstvím, jako jsou systémy zavlažování, regulace teploty, ventilace a osvětlení, aby byly optimální pro růst rostlin. 

Postup při pěstování v pařeništi 

Pokud jste si vybrali vhodné pařeniště, můžete se pustit do díla. Zde je popsáno, jak byste měli postupovat krok po kroku, abyste byli úspěšní:

  1. Vyberte vhodné místo pro pařeniště: Zvolte místo s dostatkem slunečního světla, kde domácí pařeniště dostane dostatek tepelné energie. Také zvažte rozměry a typ pařeniště, který chcete postavit - například mini pařeniště na balkon nebo pařeniště na zahradu.

  2. Příprava půdy: Připravte půdu pro pěstování rostlin. To může zahrnovat odstranění plevele, provzdušnění půdy, přidání kompostu nebo jiných organických hnojiv pro zlepšení struktury a živin půdy.

  3. Vybavení pařeniště: Nainstalujte veškeré vybavení potřebné pro správné fungování pařeniště, jako jsou větrací okénka, ochranný nátěr na pařeniště proti slunci, zavlažovací systémy, policové systémy pro umístění rostlin atd.

  4. Výběr rostlin: Zvolte rostliny, které budou vhodné pro pěstování v pařeništi. To může zahrnovat květiny, bylinky, zeleninu nebo exotické rostliny, které potřebují teplé podmínky.

  5. Zalévání a hnojení: Dodržujte správný režim zalévání a hnojení, který odpovídá potřebám vašich rostlin. V pařeništi může být nutné častěji zalévat kvůli zvýšenému vypařování v teplejším prostředí, dejte si ale pozor na přílišné přelévání aby Vám rostliny nezačali hnít.

  6. Kontrola škůdců a chorob: Pravidelně kontrolovat rostliny na příznaky škůdců a chorob a přijímat vhodná opatření pro jejich kontrolu a prevenci.

  7. Ventilace a regulace teploty: Ujistěte se, že pařeniště má dostatečnou ventilaci pro udržení přiměřených teplot. To může zahrnovat větrací otvory, okna nebo ventilátory pro cirkulaci vzduchu.

  8. Osvětlení: Pokud pařeniště není umístěno na dostatečně slunném místě, může být nutné dodatečné osvětlení, zejména v zimních měsících, kdy je denní světlo omezené.

  9. Pravidelná údržba: Provádějte pravidelnou údržbu pařeniště, jako je odstraňování odumřelých rostlin, čištění skel nebo fólií a opravy vybavení, pokud je to nutné.

  10. Sledování a péče: Sledujte růst Vašich rostlin a přizpůsobte péči podle potřeb jednotlivých druhů. Mějte rostliny pod pravidelným dohledem a reagujte na jakékoli změny nebo problémy, které se mohou vyskytnout.

S těmito kroky byste měli být schopni úspěšně pěstovat zdravé a krásné rostliny v pařeništi. Pokud si nevíte rady s výběrem vhodného pařeniště, neváhejte nás kontaktovat, pomůžeme Vám s výběrem vhodného pařeniště z naší široké nabídky. 

SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

Potřebujete poradit nebo objednat?