Nejlepší králíkárna pro domácí chov králíků

Plánujete začít s chovem králíků? Základní výbavou je v první řadě vhodná králíkárna, krmivo a také podestýlka. V tomto článku se zaměříme na právě na výběr králíkárny neboli kotce pro králíky. Jak by měla králíkárna vypadat, kam kotec pro králíky umístit a čím králíkárnu vybavit? To vše se dozvíte už za chviličku, tak čtěte dále.

kralikarna blog

Jak by měla vypadat správná králíkárna

Králíkárna by měla být dostatečně veliká, stabilní a vyrobená z vhodného, nezávadného materiálu. Králíci potřebují k živobytí především sucho, čerstvý vzduch, dostatek světla a klidu. Aby mohli být králíci v suchu a čistotě, tak je zapotřebí, aby se králíkárna snadno čistila. Výborná je proto králíkárna s výsuvným trusníkem. Králíkárna by měla být dostatečně prosvětlená. Je na Vás, zda vám bude více vyhovovat jednopatrová králíkárna nebo dvoupatrová králíkárna. Králíci mají velkou potřebu pohybu a proto nezapomínejte také na dostatečně veliký výběh, ale o tom si povíme až za chviličku.

Kam králíkárnu umístit

Králíkárny můžete umístit domu, do venkovního domku nebo klidně ven na zahradu. Většina králíků se s místními klimatickými podmínkami dobře vyrovná a můžete je chovat venku po celý rok. Králíkům vadí více velké teplo než velká zima. Nezapomínejte však, že by venkovní králíkárna měla být orientována na jih nebo jihovýchod. Do králíkárny tak bude svítit slunce dopoledne a kolem poledne už se slunce přetočí na druhou stranu a nebude pražit přímo do kotců. Králíkům tak nebude hrozit žádný ostrý sluneční svit ani nepříjemný vítr.  V případě, že nemáte možnost kotec pro králíky směrovat na jihovýchod, můžete si pomoci různými zástěnami, stříškami nebo roletami.


Čím vybavit králíkárnu

Krmítko, miska - v každé králíkárně musí být umístěna nějaká nádoba s krmivem. Může to být krmítko pro králíky nebo miska pro králíky. Misky pro králíky by měly být dostatečně těžké a stabilní, aby je králíci nemohli převrhnout.

Napáječka – tím nejsnadnějším a nejhygieničtějším způsobem napájení je používání napájecích lahví nebo niplových a ventilových napáječek. Tyto napáječky pro králíky jsou praktické a velmi pohodlné, protože se snadno udržují v čistotě, jednoduše se doplňují a především v nich králíci nemohou vylít vodu.

Jesle na seno - nedílnou součástí každé králíkárny jsou jesle pro králíky. Můžete vybírat jesle s možností plnění senem buď shora anebo z boku.

Výběh pro králíky

Králíci rádi běhají, skáčou, hrabou a prolézají. Z toho důvody by králíci měli mít jednou denně možnost volného výběhu, samozřejmě ve vhodně zabezpečeném venkovním prostoru. Venkovní výběh pro králíky pro běhání a hraní je důležitý především v chladném období, jelikož králíci se pohybem chrání před prochladnutím. Čím více králíků máte, tím větší by samozřejmě výběh pro králíky měl být. V létě musí výběh pro králíky nabízet také dostatek stinných míst. Králíci obvykle snášejí velké horko hůře než sníh a zimu, a proto nezbytně potřebují možnost uchýlit se do stínu. Praktická je z toho důvodu ohrádka pro králíky, která se dá libovolně přemístit. Králíci v ní mají více prostoru pro pohyb a neustálý přístup k čerstvé trávě.

Ti z vás, kteří králíky už chováte, nám jistě dáte za pravdu, že chov králíků přináší spoustu potěšení. Pokud vybere vhodnou králíkárnu, která se bude dobře čistit a vydrží Vám dlouhá léta, tak chov králíků ani nedá příliš práce.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

Potřebujete poradit nebo objednat?