Chov křepelek v zimě

Blíží se zimní období, venku se krátí den, začíná se ochlazovat a vy přemýšlíte, kam svůj chov křepelek na zimu umístit? Co všechno zajistit, aby zimu přežily a co více, aby nadále snášely svá blahodárná vajíčka? Věřte, že pokud křepelkám poskytnete stabilní podmínky, budou Vás svými vejci odměňovat celoročně. Jak tedy na to?
Jak chovat krepelky v zime

Pro jaký účel chováte křepelky?

Než se pustíme do jednotlivých kroků, jak zajistit ideální podmínky pro zimní sezónu, je třeba se zamyslet, za jakých účelem chov křepelek vlastně máte. Záleží tedy také na tom, zda jsou ve vašem chovu křepelky nosné, které jsou výbornými producenty křepelčích vajec, nebo plemeno masné, které je užíváno spíše na maso.

  • Chov křepelek pro maso - pokud máte křepelky pro jejich libové křepelčí maso, často ani nemusíte přemýšlet, kam je v zimě umístit, jelikož dříve přijde na řadu jejich porážka. Pokud Vás zajímá více o škubání křepelek, doporučujeme Vám článek jaká je nejlepší škubačka na křepelky.
  • Chov křepelek pro vejce – pokud křepelky chováte pro jejich velice zdravá a výživná vejce a chcete si tuto produkci udržet po celý rok, pak je zapotřebí zajistit následující podmínky.

Krepelci vejce

Chov křepelek v zimě - jaké jim zajistit podmínky?

Pokud křepelkám zajistíte následujících 5 bodů, odmění se vám celoroční snůškou vajec. Nosné plemeno křepelky japonské totiž v dobrých podmínkách snese až 300 vajec za rok.

  • Stabilní teplota – křepelky jsou celkem choulostivý tvorové, a aby snášely vejce, potřebují stabilní teplotu okolo 18-20°C. Pokud tedy máte chov křepelek ve venkovních prostorech a teplota klesne pod 18°C, je zapotřebí je přemístit do vnitřních vytápěných prostor.
  • Žádný průvan – křepelky je zapotřebí stejně jako všechny živé tvory chovat v dobře větraných prostorech. Dejte však pozor, abyste je neumístily do průvanu, jelikož ten křepelky velmi špatně snáší.
  • Světelný režim – další podmínkou dobré produkce vajec je světelný režim. Jakmile světla na podzim ubývá, křepelky dostanou stejně jako slepice signál, že je čas na odpočinek a přestanou snášet. Pokud chcete snášku podpořit, je tedy zapotřebí zvýšit délku světla na cca 14h denně.
  • Vhodná potrava – snášení vajec křepelky vysiluje, proto je zapotřebí odměnit je opravdu kvalitní a výživnou stravou. Využít můžete již připravené plnohodnotné krmné směsi, nebo si můžete vyrobit vlastní směs doma. Dbejte však na to, aby měly křepelky dostatečné množství všech živin včetně vitamínů a minerálů. Aby měly křepelky dostatečné množství energie, doporučují se jim v zimním období přidávat do krmné směsi také různé druhy semen.
  • Celodenní přístup k čisté vodě – poslední podmínkou pro zdravé a produktivní křepelky je dostatečný příjem čisté vody, kterou je zapotřebí denně vyměňovat.

Klece na krepelky cimuka

Kam křepelky na zimu umístit

Pokud křepelky chováte v nějakém venkovním výběhu, bude pro Vás těžké najít dostatečně vytápěné místo, kam křepelky v zimě ubytovat. Nejlepší a nejpohodlnější možností tedy bude pořídit klec na křepelky, v které mohou přebývat celoročně. Jaká klec bude pro křepelky ta nejlepší a zároveň jaká klec na křepelky bude také nejpohodlnější variantou pro Vás z hlediska údržby, si můžete přečíst v článku, jak vybrat klec pro křepelky.

Doufáme, že jste se dozvěděli všechny důležité informace, jak chovat křepelky v zimě. Zároveň věříme, že pokud křepelkám zajistíte všechny výše zmíněné podmínky, jistě budou křepelky spokojené a budou Vás obdarovávat svými zázračnými vajíčky po celý rok.

 
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?