Výběr kurníku pro slepice, na co se zaměřit?

Chcete si pořídit vlastní domácí chov slepic, abyste měli neustálí zdroj čerstvých, kvalitních vajec? Pak rozhodně první věcí, kterou musíte zajistit, je ubytování tedy kurník pro slepice. Jak se ale vyznat v tak velkém množství různých kurníků? Kurník pro slepice není levnou záležitostí a proto Vám poradíme, na co se při výběru kurníku pro slepice zaměřit a na co si naopak dát pozor, abyste se nespálili.
Na co ze zamerit pri vyberu kurniku pro slepice

1. Velikost kurníku pro slepice

Kurník je pro slepice základním domovem, v kterém budou trávit čas od setmění do svítání a také v období snášky. Je proto velice důležité, vybrat pro slepice správnou velikost, aby se v kurníku nemačkaly, ale zároveň, aby jim v něm nebylo zima. Rozměry kurníku pro slepice se proto odvíjí od velikosti chovu. Obecně se doporučuje 1 m2 na cca 4 slepice, ale zaleží také na uspořádání hřadů a snáškových hnízd. Podle toho si můžete vybrat kurník pro 5, 10, 15 nebo 20 slepic. Co je však velice důležité, aby na slepičí kurník plynně navazoval výběh, u které platí jediné pravidlo – čím větší, tím lepší.

2. Materiál kurníku

Na co si dát rozhodně pozor při vybírání kurníku je použitý materiál. Nejde pouze o vzhled, ale především vlastnosti jednotlivých materiálů. Správný kurník pro slepice by měl zajištovat především dlouhou životnost, dobré izolační vlastnosti, měl by být dobře větraný, prodyšný, suchý a měl by se dobře čistit. Na materiálu proto není příliš vhodné šetřit. Na výběr máte v podstatě ze čtyř druhů materiálů, tady zděný, dřevěný, plastový kurník nebo kurník pro slepice z vícevrstvého HPL laminátu. Pokud Vás zajímá jaké jsou výhody a nevýhody těchto jednotlivých druhů materiálů, můžete si přečíst článek Jak vybrat nejlepší kurník pro slepice, v kterém se dozvíte více.

3. Možnosti čištění

Každý chovatel si rozhodně přeje zdravé a prosperující slepice. Aby slepice nenapadali různí paraziti a byly zdravé, je potřeba slepičí kurník pravidelně čistit a dezinfikovat. Pokud však nechcete trávit hodiny čištěním kurníku pro slepice, je vhodné vybrat takový materiál, který se bude snadno udržovat. Do kurníku byste také měli mít pohodlný přístup, případně jsou na trhu také kurníky a výsuvným trusníkem, který čištění trusu ještě opravdu urychlí.
Kurnik pro slepice trusnik

4. Izolace

Jednou z hlavní funkce kurníku pro slepice by měla být ochrana slepic před všemi povětrnostními vlivy. Pří výběru kurníku se proto zaměřte také na to, zda má materiál kurníku sám o sobě dobré izolační vlastnosti, jako např. kurníky vyrobené HPL laminátu nebo jestli bude nutné zakoupit zateplený kurník.

5. Pohodlná snášková hnízda

Možná vám tento bod nepřijde důležitý, avšak věřte, že po každodenním sbírání vajec změníte názor. Sbírání vajec nejvíce ulehčí již zabudovaná vnější snášková hnízda. Pro sběr vajec bude stačit přijít z vnější strany kurníku, odklopit střechu snáškových hnízd a vybrat z nich čistá a nepoškozená vejce.
Kurnik pro slepice POLLY DUPLEX_1

6. Automatizace kurníku

Posledním bodem, nad kterým stojí za to popřemýšlet, je automatické otevírání kurníku. Automatická dvířka do kurníku budou bez jakékoliv Vaší námaha slepice ráno otevírat a večer zase zavírat. Tato možnost je určitě perfektní možností, pokud jste časově vytížení nebo pokud chcete například odjet na víkend pryč.


Doufáme, že již víte, na které body se při výběru kurníku pro slepice zaměřit. Nám se nejvíce osvědčili kurníky vyrobené z HPL laminátu, které si můžete prohlédnout níže:


OBLÍBENÉ KURNÍKY

Potřebujete poradit nebo objednat?