Ohrádka pro králíka či morče na zahradu

Chcete svému ušákovi dopřát pobyt na čerstvém vzduchu bez obav, že se Vám zatoulá nebo ho nějaká zvědavá kočka nebo jiné zvíře napadne? Přesně pro tyto účely je výborná venkovní ohrádka pro králíka a morče. Jak by ale měl výběh pro králíka vypadat, aby chlupáčům zajišťoval dostatečně veliké a zároveň bezpečné prostředí?
Ohrádka pro králíka

Co by měla splňovat ohrádka pro králíka a morče

Pokud chcete králíkům, morčatům a dalším malým mazlíčkům dopřát pohyb na čerstvém vzduchu, nikdy je nepouštějte na volnou zahradu nebo louku. Vašeho mazlíčka může vystrašit jakýkoliv podnět, kvůli kterému se může se zaběhnout nebo ho může napadnout zvědavá kočka, dravec, kuna nebo lasička. Z toho důvodu je výborná venkovní ohrádka pro králíka či morče. Jaké podmínky by měla splňovat, aby byla bezpečná?

    • Krytý výběh pro králíkaohrádka pro králíka by měla být ideálně krytá pletivem, sítí nebo jiným materiálem, který hlodavce ochrání před napadením. Králík je velmi živé zvíře, které rádo skáče, a proto je krytá ohrádka pro králíka navíc jednoduchou ochrannou proti přeskočení výběhu.
    • Zabezpečení proti podhrabání – pokud hledáte výběh pro morče, tento bod můžete přeskočit. Chovatelé králíků by však naopak měli zbystřit. Králík totiž velice rád hrabe a z toho důvodu by měl být králičí výběh alespoň částečně zapuštěn do země nebo zespodu jinak ošetřen proti podhrabání. Výborný je pro tyto účely venkovní výběh pro králíka, který je po celém svém obvodu chráněn pletivem proti podhrabání.
    • Dostatečně veliký výběh – pokud už chcete nechat svého ušáka venku vyběhat, dopřejte mu dostatečně veliký prostor na zelené trávě. 

 

Kam výběh pro králíka a morče umístit

Stejně důležité jako výběr vhodného králičího výběhu, je také jeho umístění. Jaká pravidla je zapotřebí vždy dodržovat, aby byl králík v bezpečí?

      • Stinné místo – tím nejdůležitějším bodem je vybrat vhodné místo, kde králík, morče ani jiný mazlíček nebude vystaven přímému slunci. Někdy je ohrádka pro králíka nebo výběh pro králíka chráněn plachtou proti slunci, ale přesto doporučujeme výběh vždy umístit pod stromy nebo na jiné stinné místo. Dobrou variantou je z tohoto důvodu přenosná ohrádka, kterou můžete umístit v každou denní dobu na jiné místo podle stínu.
      • Minimum hluku - místo, kam výběh pro králíka a morče umístíte, by mělo být klidné, co nejdál od silnice a dalšího hluku.
      • Bezpečná zeleň - než své mazlíčky umístíte na trávu, nejprve se ujistěte, že zeleň, ke které bude mít Váš ušák volný přístup, není pro králíky ani morčata nebezpečná.

Co by měla obsahovat ohrádka pro králíka a morče

V první řadě do výběhu umístěte dostatek čerstvé vody. Můžete přidat také misku s krmivem a jesličky na seno. Vždy záleží na tom, jak dlouho dobu bude králík nebo morče v ohrádce trávit. Ohrádka pro králíka a morče by měla ideálně také zahrnovat domeček pro králíka a morče. Domeček pro králíka může sloužit jako ochrana před nepřízní počasí, a také mu poskytne pocit bezpečí, kam se může kdykoliv schovat. Venkovní výběh pro králíka a morče můžete ještě zpestřit hračkami podle vlastního uvážení.

Přejme mnoho radostných chvil při chovu mazlíčků.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?