Jaké je nejlepší krmivo pro slepice?

Uvažujete, že si pořídíte slepice nebo už dokonce slepice na zahradě máte? Skvělý nápad! Aby však Vaše slepice byly zdravé a dobře nesly, je zapotřebí jim dopřát pestrou a kvalitní stravu. Jak ale poznat, které krmení je pro slepice nejvhodnější a čím naopak slepice nekrmit?
Jake vybrat krmivo pro slepice

Čím krmit slepice

Základním pravidlem je, že slepice není žádná popelnice, které přenecháme pouze zbytky, které jsme sami v kuchyni nespotřebovali. Aby slepice dobře prosperovaly, je potřeba, aby krmivo pro slepice obsahovalo vyvážený poměr všech makro i mikroživin. To znamená, aby krmná směs pro slepice obsahovala dostatek bílkovin, tuků, cukrů, vitamínů, aminokyselin, apod. Vždy pak záleží na chovateli, zda si krmivo pro slepice vytvoří sám nebo raději zakoupí již vytvořenou komplexní krmnou směs pro slepice.

Domácí šrot pro slepice

Pokud máte svůj vlastní levný zdroj obilí, můžete se pustit do výroby krmení pro slepice sami. K rozemletí surovin budete potřebovat pouze šrotovník obilí a kvalitní suroviny. Je však zapotřebí si dát dobrý pozor na to, z jakých zdrojů krmivo pro slepice skládáte. Krmení pro nosnice by se mělo skládat opravdu ze všech složek živin a navíc v tom správném poměru. Nezapomeňte především na kvalitní zdroje bílkovin a také minerálně-vitaminovou složku. Pokud slepicím můžete dopřát výběh na zelené trávě, pak budete mít alespoň přes léto o starost méně. Chcete se chcete dozvědět více o tom, z jakých surovin by se měl šrot pro slepice skládat, aby byly slepice zdravé a měly vysokou snůšku vajec? Přečtěte si článek - Šrotovník na obilí - jak udělat šrot pro slepice?

 

Komplexní plnohodnotná krmná směs pro slepice

Pokud nechcete shánět suroviny a tápat, kolik které živiny je třeba do krmení pro slepice ještě přidat, pak bude tou nejjednodušší volbou pořídit si již kompletní krmivo pro slepice. Granule pro nosnice jsou již vybalancovány tak, aby obsahovaly přesný poměr všech potřebných živin a není do nich zapotřebí vůbec nic přidávat. Stačí koupit pytel, rozbalit ho a drůbež jím zkrmit. U tohoto způsobu krmení nehrozí nebezpečí podvýživy, nedostatku tuků, minerálů ani vitamínů. Slepicím se dostane všech potřebných látek a budou mít lesklé peří a kvalitní snůšku vajec.

Krmení slepic

Krmivo pro nosnice doporučujeme vždy umístit do vhodného krmítka pro drůbež. Pokud krmnou směs pro slepice necháte poházenou všude na zemi, bude to pravděpodobně přitahovat myši a potkany a ty určitě na svém pozemku vykrmovat nechcete. Zdravé slepice se nepřejídají, nemusíte se tedy příliš starat o dávkování krmiva. Obecně se však udává dávkování krmiva 120g na den na jednu dospělou nosnici.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?