Jak vybrat odchytovou past na kuny

Jestliže se Vám doma, na půdě či ve střeše usídlila kuna, je načase se ji zase co nejrychleji zbavit. Kuna dokáže dělat nejen velký hluk a zápach, ale také napáchá ze střechy či motoru auta velkou paseku. Jedním z povolených a bezpečných způsobů, jak kunu ze svého obydlí vystěhovat, je použít past na kunu. Podle čeho však sklopec na kunu vybrat, abyste nešláply vedle?
pasti na kuny 4

1. Velikost pasti

Prvním faktorem při rozhodování by měla být rozhodně velikost pasti. Kuna skalní dosahuje délky okolo 80 cm, a z toho důvodu by past měla být dlouhá minimálně těchto 80cm, ideálně 100cm, pokud je past oboustranná. Pokud vyberete past větší, určitě to není na škodu, spíše naopak a navíc Vám past na kuny bude moci sloužit i pro odchyt větších zvířat, jako jsou například kočky či lišky.

2. Síla konstrukce

Při výběru pasti dbejte na kvalitu provedení sklopce na kuny. Téměř všechny pasti na kuny jsou vyrobeny z pozinkovaného drátu, který odolá rezivění. V čem se však pasti na kunu mohou lišit, je síla drátu z kterého jsou vyrobené. Aby Vám past na kuny mohla sloužit několik let, vybírejte past, která má tloušťku drátu alespoň 1,8 mm. Čím širší drát, tím je past masivnější a kvalitnější, avšak musíte počítat s tím, že se to promítne do ceny pasti. Profesionální pasti na kuny tak mají extra silnou 3,0 mm konstrukci, která odolá velkému zatížení.

3. Typ spouštěcího mechanismu

Sklopce na kuny se dále liší typem spouštěcího zařízení. Nelze jednoznačně říci, které z nich je lepší, jelikož každé z nich má své výhody.

  • Systém zavírací most – zavírací most nebo sklopná dvířka zvíře se sklápějí směrem dovnitř, a tím zvíře bezpečně uzavře uvnitř pasti na kuny. Tento systém má navíc pojistku proti otevření, aby škodná nemohla ani po převrhnutí pasti uniknout.
  • Systém padací brána – padací dvířka padají po spuštění mechanismu ihned směrem dolů, a tak zvíře zaklapnou uvnitř pasti. Výhodou tohoto systému je, že se dá využít i ve vodě, jelikož dvířka nekladou žádný odpor.
    Jak na kunu

4. Počet vstupů

Pasti na kuny se vyrábí ve dvou variantách a to pasti s jedním vstupem a pasti se dvěma vstupy tedy oboustranné pasti. Vybírat můžete podle možnosti umístění pasti.

  • Jednostranná past na kuny - sklopec s jedním vchodem do pasti se hodí všude tam, kde kuna nemá dost prostoru, aby pastí mohla projít. Nášlapná plocha se nachází až na opačné straně pasti, tudíž postačí menší rozměr pasti okolo 80 cm. Do pasti je vhodné umístiti aromatickou návnadu, aby kuna vstoupila až na druhou stranu pasti, kde spustí nášlapný mechanismus a ten ji uzavře uvnitř pasti.
  • Oboustranná past na kuny - sklopec s dvěma vstupy je vyroben tak, aby plachá kuna viděla průchod na druhé straně pasti a nebála se do ni vstoupit. Odchyt s oboustrannou pastí je tedy často rychlejší. Nášlapná plocha s návnadou je však umístěna uprostřed pasti na kuny, a proto je zapotřebí vybrat past minimálně 100cm dlouhou, aby jste měli jistotu, že se kuna do pasti vejde.

Pokud se dlouhodobě potýkáte s kunou, věřte, že pořízení si pasti na kuny je často tím nejúčinnějším a nejdlouhodobějším řešením. Past na kuny navíc není na jedno použití, nýbrž kvalitní past Vám bude sloužit při správném zacházení desítky let.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

Potřebujete poradit nebo objednat?